Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2324.97
BIST 100
9142.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ziyaretin yeni bir adım olmasını umuyoruz

Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Erbil'e yapacağı ziyaretin Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umut ettiklerini söyledi.
Ziyaretin yeni bir adım olmasını umuyoruz
08 Haziran 2013 16:37:00
Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Erbil'e yapacağı ziyaretin Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umut ettiklerini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Erbil'e yapacağı ziyaretin Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umut ettiklerini söyledi.

Maliki'nin ziyaretine ilişkin IKBY hükümeti resmi internet sayfasına kısa bir açıklama yapan Neçirvan Barzani, Başbakan Maliki'yi kendisinin karşılayacağını kaydetti.

Ziyaretin, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umut ettiklerini ifade eden Barzani, "Bu ziyaretleri her iki taraf arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme geçilmesini, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için yeni bir adım olmasını umut ediyoruz" görüşünü dile getirdi.

Ziyaretten umutlu olduğunu vurgulayan Barzani, Kürt bölgesindeki tüm siyasi tarafların ziyarete ilişkin desteklerini de önemsediğini kaydetti.

Bu arada Maliki'nin yapacağı ziyaret ile ilgili hazırlıklar da tamamlandı. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Erbil'de son iki gündür gece gündüz tüm yollarda güvenlik uygulamaları yapılıyor. Uçakla Erbil Havaalanı'na gelecek olan Maliki'yi Başbakan Neçirvan Barzani ve Erbil Valisi Nevzad Hadi karşılayacak.

Maliki'nin IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüşüp görüşmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Maliki'nin yapacağı ziyaret ve Salı günü yine Erbil'de toplanacağı açıklanan Irak Bakanlar Kurulu Toplantısı, uzun süredir devam eden Erbil-Bağdat geriliminin sonlandırılması ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi açısından tarihi öneme sahip.

- 7 konuda mutabakata varılmıştı

Neçirvan Barzani, Nisan ayı sonunda Bağdat'a yaptığı ziyarettin ardından, Başbakan Maliki ile 7 maddelik bir anlaşma üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

Üzerinde mutabakata varılan maddeler şöyle:

"Irak hükümeti Enfal olaylarında zarar gören ailelere tazminat ödenmesi, ayrıca kimyasal silahlarla yaralanan insanlara, 1991 yılındaki büyük halk göçünde zarar görenlere de tazminat ödenmesi,

Erbil ile Bağdat arasında bilgi güvenliğini de sağlayacak her iki tarafın içinde olduğu bir emniyet heyetinin oluşturulması,

Kuzey Irak dışında Kürtlerin yaşadığı bölgeler "sorunlu bölgeler 140. madde" konusunun çözümü için her iki taraftan oluşan bir heyetin kurulması ve bu heyetlerin sorunları çözüme kavuşturması ve o bölgelerdeki emniyetin daha istikrarlı duruma getirilmesi,

Kerkük'ün durumunu normalleştirmek için bir heyetin kurulması,

Gümrük konularını ele alacak ortak bir heyetin kurulması,

Bütçe konusunu ele alacak bir komitenin kurulması. Bu komite meclisteki bütçe yasalarını takip edecek ve bütçe konusundaki sıkıntıları her iki tarafın rızasıyla sonuçlanmasını sağlayacak,

Doğal kaynaklar, petrol ve doğal gaz yasasının ve petrol gelirini kapsayan yasanın meclise gönderlimesi ve onaylanması."

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan