Geleneğimizi oluşturan temel, geleceğimizin de şifresi
Yunus Emre Kabaoğlu
Hüsamettin Koçan’ın “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergisi, 22 Mart’ta İstanbul’un yeni sanat alanı Kazlıçeşme Sanat’ta açıldı.
Sergide, ağırlıklı olarak Selçuklu teması işlense de, Osmanlı izlerini taşıyan eserler de yer alıyor.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından organize edilen sergiyi ziyaret edenler, 1995 yılında Alanya Kalesi'nde bulunan kılıçları da görebiliyor.
Eserlere imza atan Hüsamettin Koçan, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, kendisinin bir Selçuklu hayranı olduğunu söyledi.
Eserlerin takdimi esnasında sık sık Selçuklu kültüründen bilgiler veren Koçan, devlet yönetimine dair de ''Selçuklu bu topraklara geldiğinde kimsenin işine karışmamış. Kim hangi işle meşgulse aynen devam etmiş.'' ifadelerini kullandı.
İslam ile şekillenen zarif Türk kültürü
Koçan'ın açıklamaları, Selçuklu kültürünün İslam dini çevresinde şekillendiğini, böylece zarif bir kültür ve son derece işlevsel bir devlet aklının ortaya çıktığını gösterdi.
Özellikle Selçuklu Devleti'nin Anadolu'ya geldiğinde kimsenin işine karışmaması ve inancı ne olursa olsun işi ehline vermesi, Kabe anahtarı olayını hatırlattı.
Kabe'nin anahtarı olayı
Bilindiği üzere, Hz. Muhammed (S.A.V.), Mekke'nin fethinden hemen sonra Kabe'nin anahtarını istemişti. Kabe'nin o güne kadar bakımı Abdüddâroğulları boyuna aitti. Bu boydan olan Osman Bin Talha, Mekke'nin fethinden kısa bir süre önce Müslüman olmuş, Medine'ye göç ederken Kabe'nin anahtarlarını annesine bırakmıştı. Peygamber (S.A.V.), kendisinden anahtarı isteyince getirmiş annesinden alıp getirmişti. Peygamber, Kabe'deki işi bitince, emanetin ehline verilmesi gerektiğini belirterek anahtarları tekrar Osman Bin Talha'ya teslim etti. Dolayısıyla Kabe'nin bakımı görevine daha önce olduğu gibi Abdüddâroğulları devam etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.