Zeytinburnu Mozaik Müzesi açıldı
Açılışta ayrıca Şerif Hüseyin tarafından çıkarılan isyanda zor şartlar altında 2 yıl 7 ay yönettiği Medine Müdafaası ile tanınan Ömer Fahreddin Türkkan'ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, açılışta yaptığı açıklamada Kazlıçeşme isminin İstanbul'un fethinde, suya ihtiyacı olan ordudaki askerlere yol gösteren kazlardan geldiğini belirterek, bölgenin fetih sonrası deri işleme ve sanayi bölgesi olarak geliştiğini söyledi.
Müzenin açılacağı yapının, 19. yüzyılda askeri fabrika işçileri için hastane olarak inşa edildiğine dikkati çeken Arısoy, "1984'te Zeytinburnu Belediye Başkanlık binası olarak hizmet vermeye başlamış. 2000'li yılların başından itibaren belediyemizin yaptığı yatırımlar, kültür vadisi gibi projelerle, İstanbul'un ve ülkemizin kültür envanterini genişleten bir ihya ve inşa dönemi başladı. İlçemiz başka bir çehreye büründü. Başkan danışmanı ve yardımcısı olarak bu binada çalıştığım 15 yıl boyunca Zeytinburnu'nun dönüşümüne katkı yapmaktan sevinç duydum." dedi.
'İstanbul'un kültür turizmi için yeni bir soluk olacak'
Kültür ve Turizm Bakanlığındaki görevinin kültür belediyeciliğiyle anılmanın önemini daha iyi anlama fırsatı verdiğine işaret eden Arısoy, şunları kaydetti:
"Belediyemiz yeni binasına taşınınca kültürel restorasyon hamlesinin bir parçası olarak bu bina da restore edildi. Çalışmalar sırasında zeminde mozaikler bulundu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde koruma altına alınarak teşhir edilmeye başlandı. Daha sonra bina dışına genişlettiğimiz kazı çalışması, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mozaiğin bütününü ortaya çıkardığı gibi bir lahit mezar odası ve bazı iskeletlere ulaşmamızı sağladı. Sur dışında keşfedilen bu en büyük mozaiği ve diğer buluntuları, İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik. İstanbul'a bir müze daha kazandıracağımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul'un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz."
Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Sanat Galerisi'nin bugüne kadar 12 sergiye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, bugün de Osmanlı'nın son döneminde Medine'yi canı pahasına savunan, cumhuriyetin ilk döneminde devlet hizmetine devam eden Medine Müdafii Fahrettin Paşa'yı anlatan bir sergi açtıklarını söyledi.
Kazlıçeşme Sanat'ta yer alan bir diğer tesisin de Mozaik Kafe Restoran olduğuna işaret eden Ömer Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zeytinburnu'nun barındırdığı potansiyeli açığa çıkarmayı, sahip olduğu zenginliği arttırmayı, her kökenden insanımızın uyumla ve mutlulukla yaşamasını sağlamayı bize emanet edilen görevin gereği olarak görüyoruz. Attığımız adımları, gerçekleştirdiğimiz işleri bu şuura borçluyuz. Bugün yapacağımız açılış ve sergimizin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
TBMM Başkanı Numan Kurtuluş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin de katıldığı açılış töreni hediye takdimleri ve kurdele kesiminin ardından yapılan müze ve sergi ziyaretiyle sona erdi.
Zeytinburnu Mozaik Müzesi ne zaman oluşturuldu?
Kazlıçeşme Sanat Galerisi binasının 2015-2018'deki restorasyon sürecinde keşfedilen mozaiğin ortaya çıkarılmasıyla oluşturuldu.
Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaik, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünün yerinde koruma kararıyla üzeri camla kaplandı ve sergilenmeye uygun hale getirildi.
Yapılan kazılarla, İstanbul'da sur dışında bulunan ilk örnek olan mozaiğin yanı sıra mezar odası, lahit ve iskeletler bulundu.
İstanbul'un tarihi için yeni bir tanık olmak üzere, mekan Mozaik Müzesi'ne dönüştürüldü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.