Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.36
Gram Altın
2503.13
BIST 100
10841.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zeytin Dalı FETÖ'yü çürüttü

Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın başarısı, TSK'daki FETÖ'cülerin tasfiyesinden sonra orduda zayıflama olduğuna yönelik iddiaları çürüttü.
Zeytin Dalı FETÖ'yü çürüttü
04 Şubat 2018 10:03:00
Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın başarısı, TSK'daki FETÖ'cülerin tasfiyesinden sonra orduda zayıflama olduğuna yönelik iddiaları çürüttü.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) düzenlenen 'Askeri ve Stratejik Boyutlarıyla Zeytin Dalı Harekatı' konulu panelde, hainlerden temizlenen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyondaki başarısı konuşuldu. TSK'daki FETÖ'cülerin tasfiyesinden sonra orduda bir zayıflama olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını aktaran Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Güvenlik Uzmanı Dr. Uzmanı Murat Aslan konuşmasında, "Hava harekatlarında hiçbir uçağımız da zarar görmedi. Hiçbir sivil zayiat da verilmedi. Bu harekatla TSK'dan tasfiye edilen FETÖ'cülerin yerine getirilenlerin ordudaki işleyiş konusunda herhangi bir sıkıntı oluşturmadan devam edildiği görüldü" dedi.

TSK başarı ile sonuca ulaşacaktır

Yerli İHA'ların operasyona olan katkısına işaret eden Aslan, "Amerika'nın 90 yıllarda başlattığı ancak tamamlayamadığı milli yazılımı etkin bir şekilde kullanan Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı'nda yüzde elli başarı sağladı. Terör örgütünün kendisini gömmek için yaptığı beton mevzilerde hesaba katmadığı iki şeyden biri, Türk Zırhlı Birlikleri'nin iki metre kalınlığa kadar betonu delebilmesiydi. Bir diğeri ise ne kadar beton yapsa da Zırhı Birliklerin betonlarda ateş etmek için açılan mazgallardan vurabilecek bir hassasiyete sahip olduğunu hesaba katmamalarıydı. Operasyonun başladığı ilk gün teröristler psikolojik olarak kaybetti. Bu durumda yavaş yavaş emin adımlarla ilerleyen TSK sonuca ulaştıracaktır" bilgisini verdi.

ÖSO ile koordine sağlanıyor

Türkiye'nin Zeytin Dalı Operasyonu'ndaki askeri başarılarını anlatan SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, Türkiye'nin tabloyu iyi okuyarak askeri gücünü uygun bir şekilde kullandığını ifade etti. Türkiye'nin operasyonu tüm kurumlarıyla hazırladığı bir süreç olduğunu belirten Aslan konuşmasına şöyle devam etti, "Türkiye, Afrin Operasyonu öncesinde tüm kartlarını açıkça oynayarak uluslar arası topluma askeri seçeneği kabul ettirmiştir. Bu harekat öncesinde devletin bütün mekanizmalarının operasyona bir şekilde katılması politikası uygulanmıştır. Sadece askeri güç değil devletin gücünü de arkasına almıştır. Şu ana kadar icra edilen operasyonda uluslararası hukuka tam bağlılık var. ÖSO, kendi iç dinamikleri olan bir yapı. ÖSO'nun denetimi özel kuvvetlerimiz tarafından çok iyi sağlanıyor. unsurlar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitildi. Bu anlamda operasyondaki koordine çok iyi sağlanıyor."

Plan adım adım uygulanıyor

Birinci derecedeki stratejik hedefin Afrin değil Haseke olduğunu kaydeden SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın ise bundan sonraki hedeflerin Münbiç ve Fırat'ın doğusunda kaldığını belirterek "Türkiye, bundan sonraki atılımlarında yönünü PYD'nin var olduğu diğer yerler olan doğuya kaydıracak. Tüm hedeflere teker teker ulaşacak. Bunu ilk Fırat Kalkanı Operasyonu'nda yaptı. Afrin Operasyonunda da bu plan adım adım uygulanıyor. Dört aşama var Afrin'de. En dışarıda 9 kadar koldan girerek 5 km bir halka oluşturmak. Sonra bunu 3 noktaya düşürene kadar halkayı sızmalarla on km'ye kadar genişletmek. Ondan sonraki aşama Afrin'in kuşatılması ve sivillerin geçişi için koridor açma. Belli bir dönem ilçe kuşatma altında kalacak. Zaten PYD bütün varlığını Amerika'ya bağlamış bir halde. Türkiye ise Amerika'nın Suriye'de bir caydırıcılığının olmadığını keşfetmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.