Zekeriya Öz, Celal Kara ve Muammer Akkaş açığa alınacak
04 Aralık 2014 11:05:00
Haklarındaki şikayetler eski HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümenaltı edilen savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, açığa alınma talebiyle HSYK 2. Dairesi'ne sevk edildi.
HSYK 3. Dairesi, 4 isimle ilgili soruşturma izni verirken, 2. Daire'nin açığa alma konusundaki kararı bekleniyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümen altı edilen şikayetler için harekete geçti. HSYK 3. Dairesi ilk olarak 17-25 Aralık operasyonları için düğmeye basan Cumhuriyet Savcıları Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki şikayetleri görüştü. Daire, 4 savcı hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi.
İLK ONLAR GÖRÜŞÜLDÜ
4 savcının, soruşturmalar sonuçlanana kadar açığa alınmaları da talep edildi. Bu talep doğrultusunda HSYK 2. Dairesi'nin söz konusu 4 isim hakkında görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 12 Ekim'de göreve başlayan HSYK, eski Kurul'un kendilerine yakın isimlerle ilgili yıllarca sümenaltı ettiği dosyaları raflardan indirdi. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetleri karara bağlayan HSYK 3. Dairesi ilk olarak, 17-25 Aralık darbe girişiminin baş aktörleri Cumhuriyet Savcıları Zekariya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş hakkındaki dosyaları inceledi.
MÜFETTİŞ İHRAÇ İSTEDİ
3. Daire daha önce 4 savcı hakkında inceleme izni vererek, haklarındaki iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmişti. Müfettişlerin, "soruşturma" talebiyle hazırladığı raporda, 4 savcının "Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri" belirtildi. Raporda ayrıca, 4 savcının meslekten ihracına karar verilmesini de talep edildi.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
HSYK 3. Dairesi, yaptığı toplantıda müfettişlerin 4 savcı hakkında hazırladığı raporu inceledi. Daire, 4 savcı hakkındaki inceleme kararını soruşturmaya dönüştürülmesine karar verdi. 3. Daire, kararın ardından savcılar hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi. HSYK 3. Daire ayrıca, Öz, Akkaş, Kara ve Yüzgeç'in soruşturmanın selameti açısından soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarını da talep etti.
MESLEKTEN ÇIKARILMA GELEBİLİR
2. Daire'nin 4 savcı hakkındaki görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 2. Daire, darbe komplosunun mimarları hakkında soruşturmayı sonlandırdıktan sonra ise söz konusu 4 isme, uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma gibi cezalardan birini verebilecek.
HAKLARINDA CİDDİ İDDİALAR VAR
Görevden uzaklaştırılması talep edilen Muammer Akkaş, hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe girişimi operasyonu için düğmeye basmış, ancak soruşturma dosyası elinden alınmıştı. Akkaş, daha sonra hukuk kurallarını hiçe sayarak Çağlayan Adliyesi'nde bildiri dağıtarak şov yapmıştı.
Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ise işadamı Ali Ağaoğlu'nun parasıyla Dubai'de tatil yapması ve her gün attığı siyasi içerikli tweetlerle gündeme gelmişti. 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği, Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalıştığı belirtilen Öz hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ve tehdit gerekçesiyle kamu davası açılmıştı. Müfettişlerin hazırladığı raporda, Savcı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği belirtilirken, Savcı Yüzgeç'in de 17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu ifade ediliyor.
Kaynak: Yenişafak
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.