Dolar (USD)
34.23
Euro (EUR)
37.12
Gram Altın
2980.39
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zam oranlarında uzlaşma sağlanamadı! Hakem Kuruluna gidilecek

Memur ve memur emeklilerinin zam görüşmesinde orta yol bulunamadı. Uzlaşı için Hakem Kuruluna başvurulacak.
Zam oranlarında uzlaşma sağlanamadı! Hakem Kuruluna gidilecek
23 Ağustos 2023 07:08:40
Memur ve memur emeklilerinin zam görüşmesinde orta yol bulunamadı. Uzlaşı için Hakem Kuruluna başvurulacak.

Yaklaşık 4 milyon kamu çalışanı ve 2,5 milyon emekli kamu çalışanı, toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak olumlu haberlere kitlenmişti.

Uzlaşma sağlanamadı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "7. Dönem Toplu sözleşmede oransal kısımda anlaşma sağlayamadık. Hakem Kuruluna gideceğiz. Ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi, 11 hizmet kolunda da toplu sözleşme mutabakatla sonuçlandı. Onun için hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini aktardı.

Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kısmi bir uzlaşma ile 11 farklı hizmet kolunda anlaşmaya vardıklarını ifade ederek, bu kararın tüm kamu görevlileri, aileleri ve emeklileri için hayırlı olmasını diledi.

Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik." dedi.

memur-sen_d65946aa71e821237b4abd09b8d3b4a1.jpg

Memur-Sen hükümetin tekliflerini reddetti

Hükümetin ikinci teklifi, 2024 için toplamda %25 ve 2025 için toplamda %11 zam içeriyordu. Ancak Memur-Sen, 2024 için toplamda %70 ve 2025 için %40 zam talep ederek bu teklifi kabul etmedi.

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında tüm gün süren dolaylı pazarlıkların sonunda, sürenin neredeyse sonuna gelinirken, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yetkili sendika başkanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gelerek görüşmelere devam etti.

Zam oranında anlaşmaya varılamadı

Memur-Sen heyeti ve Kamu İşveren Heyeti, toplu sözleşmenin genelini etkileyen zam teklifini ve hizmet kollarına ait talepleri son kez görüşerek müzakere etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın da bulunduğu bakanlıkta gerçekleşen toplantının sonucunda Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, 2024 ve 2025 yılları için zam oranında uzlaşmaya varamadı. Ancak taraflar, 11 hizmet kolunda tam bir anlaşmaya vardı.

Yalçın'ın konuya ilişkin yaptığı açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Genele ilişkin uzlaştığımız maddeler var

"11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize madde var. Yani ilave kazanımların oluştuğu madde var. 291 toplam hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası... Memurlar açısından önemli bir süreç. Toplu sözleşme masası en önemli sosyal diyalog mekanizması, en önemli çözüm merkezi.

Genele ilişkin uzlaştığımız ama hakeme gidecek olan hükümler var, oransal kısımda uzlaşamadığımız için. Bakanlıkla ortak uzlaşı içerisine aldığımız kısımda şeflerin, müdürlerin, mühendislerin, şube müdürlerinin, mimarların, veteriner hekimlerin, müdür yardımcılarının, tabip dışı sağlık personelinin, tekniker, teknisyen gibi bir unvandaki arkadaşımızın da bu anlamda toplu sözleşme hükmünde gözletildiği başlıklar var."

3600 ek göstergeyle ilgili çalışma yapılacak

"3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan, bu toplu sözleşmede masaya birçok maddeyle gelmiştik, bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Olağanüstü gayret gösterdik ki masada çözüm üretelim diye. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım elde etmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz."

Hakem Heyeti tarafından son karar belirlenecek

Zam oranının kesinleştirilmesi için Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye alınacak. Bu heyet, yüksek yargı üyeleri, bürokratlar, sendika temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan 11 kişiden oluşuyor. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, toplu sözleşme konusunda kesin kararını 31 Ağustos tarihine kadar açıklayacak. Bu karara herhangi bir şekilde itiraz edilemeyecek ve yargıya taşınamayacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme