Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2835.11
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zalimin yanında olmayın!

SMDK, İran ve Hizbullah'ı, Suriye Başkanı Beşşar Esed yönetimine askeri destek vermekle suçlayarak kınadı.
Zalimin yanında olmayın!
20 Şubat 2013 12:40:00
SMDK, İran ve Hizbullah'ı, Suriye Başkanı Beşşar Esed yönetimine askeri destek vermekle suçlayarak kınadı.

SURİYE Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK) yapılan yazılı açıklamada, "Suriyeli görgü tanıklarının beyanları ve belgeler, Suriye devriminin başlamasından bu yana Hizbullah ve İran'ın Suriye halkının mukaddes değerleri karşısında işlenen katliamlara müdahil ve ortak olduğuna işaret ediyor" ifadesi yer aldı.

Hizbullah ve İran'ın, Esed yönetimine verdikleri askeri desteklerini "yönetimi hedef alan komploları önlemek" adı altında sağladığını belirten SMDK, olayın iç yüzünün Suriye yönetiminin Hizbullah'la birlikte Humus yakınlarındaki El-Kusayr bölgesine düzenlenen askeri operasyonla ortaya çıktığını kaydetti.

'Bu açık bir savaş ilanıdır'

SMDK, açıklamasında, "İran yöneticilerinin kent ve sokaklardaki meydan savaşlarında Esed yönetimine destek sağlamak için özel askeri birlikler oluşturulması yönündeki çağrısına" da değinerek, İran'ın söylemini şöyle yorumladı:

"Bu açıklamalar karşısında, Suriye halkının iç işlerine küstah bir müdahale ve açık bir savaş ilanı dışında bir nitelendirme yapamıyoruz."

'Sömürgeci egemenlik sağlamak istiyorlar' SMDK, açıklamasında şunları belirtildi:

"Bu olay, uluslararası kanunların ve anlaşmaların ve Suriye halkının ulusal egemenliğine karşı yapılmış açık bir ihlaldir. Bu ihlalin hiçbir gerekçesi olamayacağı gibi, bu olay karşısında sessiz kalınamaz. İran ve Hizbullah'ın girişimleri, bölgede sağlamak istedikleri sömürgeci egemenliğe işaret etmektedir. Aslında bu tür girişimler, kendi çıkarları ve gergin ideolojik söylemleri hesabına bölgedeki siyasi dengeyi kaybettiklerinin göstergesidir."

SMDK'nın sunduğu uzlaşı girişimlerine de yer veren açıklamada, uzlaşının bağlayıcı olabilmesi için "uzlaşıda mutabık kalınan maddelerden birinin Esed yönetimi tarafından ihlali halinde, yönetimin uluslararası ceza müeyyidelerine tabi tutulması" şartıyla kabul edilebileceği belirtildi.

Aralıksız vuruyor her gün öldürüyor

Suriye'de rejime bağlı ordu birliklerinin, muhaliflerin yoğun olduğu kentlere düzenlediği operasyonlarda 69 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), güvenlik güçlerinin dün sabahtan bu yana muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda Şam'ın banliyölerinde 27, İdlib'de 12, Humus'ta 8, Halep'te 7, Deyru'z Zor ve Dera kentinde 6'şar, Hama'da 2 ve Haseke kentinde 1 olmak üzere ülke genelindeki olaylarda 69 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Bu arada, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Şam'ın banliyölerinde 3 tankı imha ettiğini belirten Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), kentin Dareya, Kabun, Yermuk bölgelerinde ÖSO birlikleri ile Suriye ordusu arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşandığını kaydetti.

Scud füzeleri yağıyor

Halep'in Cebel Bedru bölgesi ile Tel Rıfat ilçesine Scud füzelerinin düşmesi sonucu ölü ve yaralıların olduğunu aktaran SRGC, söz konusu yerlerde onlarca evin yıkıldığını ve hasar gördüğünü bildirdi.