Z KUŞAĞI TEHLİKEDE
Hande Nur YILMAZ / Eğitimci-Tercüman
GÜNÜMÜZDE, 1996-2013 yılları arasında doğanlar olarak tanımlanan Z kuşağının, bu kuşağı diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği erken yaşta interneti yoğun olarak kullanması, genellikle teknolojiye uyum sağlaması ve oluşturduğu iletişim sitelerinde etkileşim kurmasıdır. Büyük bir kısmını sosyal hayattan, sosyal meselelere ve sağlıklı yaşamaya odaklandıkları için onları “duyarlı nesil” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlar, hayatta risk alma veya insanlarla başa çıkma konusundaki aşırı ihtiyatlı tutumları nedeniyle Z Kuşağı’nın zengin bir hayat deneyimini kaçırıyor olabileceğini söylüyor.
Bunlar, hayatta karşılaştıkları sorunlarla ilgili kendi görüşlerine bağlı olarak bu kuşağın muzdarip olduğu en önemli sorunlardır.
Deneyimleri var mı?
“Z Kuşağı”nın karşılaştığı en önemli sorunlar nelerdir ve hayatla yüzleşmek için yeterli deneyime sahip değil midirler?
Z kuşağı, dünyanın farklı yerlerinde artan gerilim, endişe, şiddet ve küçüklü büyüklü savaşların olduğu bir zamanda büyüyor ve yetişkinliğe ulaşıyor.
Z Kuşağı konusunda uzmanlaşmış bir web sitesi olan YPulse, korkularını, sorularını ve sorunlarını daha iyi anlamak için şu anda Z kuşağının karşı karşıya olduğu en büyük sorunun ne olduğunu soruyor.
2019 yılında iklim değişikliği ilk kez birinci sırada yer aldı ve çevre sorunlarının onları ne kadar ciddi şekilde etkilediğini gösterdi. 2020 ve 2021’de, pandemi, siyasi huzursuzluk, ırkçılık, ayrımcılık listenin başında yer aldı.
Teknolojik bağımlılık
Gençlere soruldu: “Sizce şu anda neslinizin karşı karşıya olduğu en büyük sorun nedir?”
Cevap: Enflasyon ve teknolojiye aşırı bağımlılık. Raporda belirtildiği ve YPulse tarafından aktarıldığı üzere bu neslin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlar şunlardır: Enflasyon, teknolojiye aşırı bağımlılık, “Covid-19”, ırkçılık ve ırk ayrımcılığı, sosyal temas, ayrıca ekonomik zorluk, iklim değişikliği, ruhsal çöküntü, iş fırsatlarındaki seçicilik, suç ve şiddetin yayılması, uygun fiyatlı barınma, zorbalık ve sosyal ayrılık. Bunlar bu kuşağın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlar. Bu nedenle birçok uzman ve araştırma merkezi onları “hassas kuşak” olarak adlandırır.
Sanal hayattan uzak
Ergenler ve genç yetişkinlerle çalışan bir psikoterapist ve terapist olan Natalie Phillips, “Gerçekle uğraşmak zorunda kaldıklarında bu nesilde sosyal kaygı, mesleki kaygı, genel özgüven ve ilişki sorunlarında orantısız bir artış görüyorum” dedi.
Psikoterapist Philips, şunları da ekledi: “Tedavi ettiğim gençlerin çoğu, evden çalıştıkları veya meslektaşlarıyla büyük ölçüde çevrimiçi etkileşim kurdukları için neredeyse hiç çıkamadıkları, iyi tanımlanmış ve katı bir şekilde kısıtlanmış “rahatlık bölgelerine” sahipler. Ve onlarla benzer bir zihniyeti paylaşan birkaç arkadaşları var. Dış dünya onlar için çok daha korkutucu çünkü onunla başa çıkmak için yeterli deneyime sahip değiller.”
Tüm bu olaylar, bu neslin sanki gerçek yaşından daha yaşlı, daha bilinçli ve olgun doğmuşçasına büyümesini hızlandırmış, önemli sosyal, çevreci ve insani meselelerle ilgilenmeye sevk etmiş ve kendileri için daha iyi bir dünya hayali kurmuştur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.