Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.17
Gram Altın
2914.55
BIST 100
10029.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yüzyılın Türk şairleri antolojisi okuyucusuyla buluşuyor

"Yüzyılın Türk Şairleri Antolojisi", 20 Mayıs Çarşamba günü Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi'nde yapılacak olan Gala Programı'yla okuyucuyla buluşuyor. Programa başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Milletvekilleri, STK temsilcileri, edebiyat dünyasının duayen isimleri ve Antoloji seçkisinde yer alan şairlerin katılımı gerçekleşecektir.
Yüzyılın Türk şairleri antolojisi okuyucusuyla buluşuyor
16 May 2015 16:57:00
"Yüzyılın Türk Şairleri Antolojisi", 20 Mayıs Çarşamba günü Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi'nde yapılacak olan Gala Programı'yla okuyucuyla buluşuyor. Programa başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Milletvekilleri, STK temsilcileri, edebiyat dünyasının duayen isimleri ve Antoloji seçkisinde yer alan şairlerin katılımı gerçekleşecektir.

EZGİ ÇELİKANKARA

Bartın Üniversitesi, Keçiören Belediyesi ve Başkent Şairler Platformu himayesinde gerçekleşecek olan "Yüzyılın Türk Şairleri Kitap ve Belgesel Projesi'nin" Danışma Kurulu Üyelerini ise Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Dr. İbrahim Demirci, M. Atilla Maraş, ve Rukiye Aydın oluşturuyor. Ayrıca Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler, Vakıflar, Dernekler, Sendikalar, Eğitim kuruluşları başta olmak üzere Yerel Yönetimler de dahil, ülke genelindeki kütüphanelere kaynak teşkil edecek bir zenginlikte hazırlanan "Yüzyılın Türk Şairleri" antolojisinde 102 Şaire yer veriliyor. Projenin Danışma ve Yürütme Kurulu üyeleri olan Ramazan Kaplan, M. Atilla Maraş ve projeye destek veren Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Yüzyılın Türk Şairleri antolojisinin ayrıntılarını Milat'a değerlendirdi.

TÜRK KÜLTÜRÜ YURT DIŞINA TANITILACAK

Bartın Üniversitesi Rektörü ve ayrıca Yüzyılın Türk Şairleri projesi Danışma Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ramazan Kaplan, projenin bir kültür hamlesi olduğunu vurguladı. Yüzyılın Türk şairleri projesinin antoloji odaklı görünmesine rağmen, antolojinin sınırlarını aşan büyüklükte bir faaliyet olarak ortaya çıktığını söyleyen Kaplan, proje kapsamında belgesel, tanıtım ve konferanslar da yapılacağını dile getirdi. Kaplan, projenin amacının Türk şiirinin, Türk kültürünün hak ettiği ölçülerde tanınmamış olan şairlerin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması olduğunu ifade etti. Türk şiirinin ve isim yapmış şairlerinin bu proje ile Dünya'ya tanıtılacak olmasının önemini vurgulayan Kaplan, "Antoloji, UNESCO'nun belirlediği 7 dile çevrilmesiyle dil problemi ortadan kalkacağı için yabancı ülkelerdeki Türk şiirlerini merak eden insanların da bu kaynaklara ulaşmasını ve Türk şiirinin modern görüntüsüyle kavranmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla ben bu faaliyetleri Türk şiirinin, kültürünün, anlayış ve kavrayışının Dünya'ya açılışı anlamında görüyorum" dedi.

ŞİİR MEDENİYETİMİZİ CANLANDIRACAĞIZ

Şair/Yazar ve 22. Dönem Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Atilla Maraş, projede yer alan şairlerin titiz bir çalışma ile seçildiğini dile getirdi. Antolojide 6 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan 102 şairin en çok okunan ve bilinen şiirlerine yer verdiklerini söyleyen Maraş, projenin Osmanlı Türkçesinin hazırlandığını belirtti. Proje kapsamında TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Maraş, Türk edebiyatının seçkin şairlerini Televizyon programı olarakta yayınlamak istediklerini ifade etti. Maraş, " Çalışmamızın amacı Türk şiirini ve sanatını dünyaya tanıtarak, geçmiş medeniyetimizi yeniden canlandırmak ve şiiri insanlara sevdirmektir. Biz şiir medeniyetinin çocuklarıyız. Bizim medeniyetimiz çok büyük şairler yetişmiştir. Şiiri ve şairleri bilen bir şair olarak Fuzuli ve Shakespeare'i karşılaştırdığım zaman Fuzuli'nin dünya çapında bir şair olduğunu fakat tanıtılmadığını düşünüyorum. Biz Yeni Türkiye'nin inşasında kendi kültürümüzle, medeniyetimizle yeniden dirileceğiz. Yaptığımız bu çalışmalarda medeniyet ve kültürümüzün dirilmesine bir katkıdır" dedi. KEÇİÖREN'DE HALK İLE BULUŞACAK

Projeye ev sahipliğinin yanı sıra lojistik desteğiyle yardımlarını esirgemeyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören'in bu güzel organizasyona ev sahipliği yapacağından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetli olduğu, Gala programında Antolojinin halk ile buluşacağını kaydeden Ak, projenin çok önemli ve değerli bir eser olduğunu ifade etti. 7 dile çevrilecek olan antolojinin başka kültürlerle ve dillerle buluşmasının önemli olduğunu vurgulayan Ak, Proje Gala Programının ve hediye edilecek Kitapların da Keçiören Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlandığını dile getirdi. Ak, "Yüzyılın Türk Şairleri antolojisi Keçiören Belediyesi, Bartın Üniversitesi ve Başkent Şairleri Platformu'nun ortaklaşa yapmış olduğu bir çalışmadır. Devamında Dünya'da Türk dilinin tanınırlığını sağlamak açısından önemli bir kuruluşumuz olan Yunus Emre Enstitüsü'nün çeşitli ülkelerde Antoloji'nin tanıtımına devam edeceğini belirtti. Bu çalışmalara aslında böyle bir eser katkı sağlayacaktır. Bartın Üniversitesi de özellikle projeyi oluşturma noktasında büyük katkılar sağlamıştır. Umut ederim ki güzel bir eser ortaya çıkmış olacak. Biz de bu konuda kültürümüze, şiire ve şairlerimize bir hizmet yapmış olacağız" dedi.

.