Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yüzleşme Zamanı

Faili meçhul cinayetler ve Ergenekon davasında ısrarla inkar edilen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) oluşumunun varlığı, TSK organlarınca resmen doğrulandı. Diyarbakır'da 1992 yılında öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davada, mahkemenin JİTEM'in varlığına ilişkin bilgi taleplerine olumlu cevap geldi.
Yüzleşme Zamanı
11 Ekim 2013 00:00:00
Faili meçhul cinayetler ve Ergenekon davasında ısrarla inkar edilen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) oluşumunun varlığı, TSK organlarınca resmen doğrulandı. Diyarbakır'da 1992 yılında öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davada, mahkemenin JİTEM'in varlığına ilişkin bilgi taleplerine olumlu cevap geldi.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Birçok faili meçhul cinayetin faili olarak anılan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) oluşumu, devletin resmi makamlarınca yıllardır inkar ediliyordu. Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'in yürüttüğü bir soruşturma için "JİTEM adlı bir oluşumun var olup olmadığı" konusunda İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne yazdığı yazılara gelen cevaplar, JİTEM'in varlığını resmen doğruladı.

Genelkurmay JİTEM'i kabul etti

En son 2009'da Genelkurmay tarafından Diyarbakır 3. ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, "Başkanlık bünyesinde JİTEM adıyla kurulmuş herhangi bir birim mevcut değildir" diyerek JİTEM'in varlığı inkar edilmişti. Diyarbakır'da 1992 yılında öldürülen Kürt yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davada, Genelkurmay Başkanlığı o dönemde kurulan JİTEM'in listesini 'İstihbarat Grup Komutanlığı personel listesi' adı altında mahkemeye gönderdi. Genelkurmay gönderdiği bu belge ile yıllardır inkar ettiği JİTEM'in varlığını da kabul etmiş oldu.

JİTEM listesine yayın yasağı şartı

Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 3. duruşmaya gönderilen bu belge için Genelkurmay Başkanlığı, personelin can güvenliği gerekçesiyle listenin deşifre edilmemesi şartı koştu. Bu şartı onaylayan Mahkeme listenin yayınlanmasını ve paylaşılmasını yasaklarken, dava avukatlarının inceleme yapabileceğine karar verdi.

Devlet geçmişiyle yüzleşecek

Konuyla ilgili Milat'a konuşan TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu eski üyelerinden Hüsamettin Korkutata, 1993'te Genelkurmay'a JİTEM'in varlığına ilişkin sordukları sorulara olumsuz cevap aldıklarını hatırlatarak, "Biz yaptığımız araştırmalardan JİTEM denen bir oluşumun varlığına dair önemli deliller elde etmiştik. Ama o dönem bazı şeylerin üzerine gidebilmek mümkün değildi" diye konuştu. Korkutata, JİTEM'in resmen kabulünün sevindirici ve çok önemli bir gelişme olduğuna da değinerek, "Bu süreç, devletin geçmişiyle yüzleşmesini sağlar. Geçmişte yaşanan haksızlık ve hukuksuzluğun giderilmesi adına çok önemli bir gelişme" dedi.

JİTEM'in diğer kolları da var

JİTEM'in farklı kurumlarda başka kolları bulunduğunu da belirten Korkutata, Olağanüstü Hal dönemlerinde JİTEM yapılanmasının birçok farklı kollardan oluştuğuna dikkat çekti. Korkutata, o dönemlerde PKK unsurlarının da JİTEM tarafından farklı amaçlar için kullanıldığını da ifade ederek, "Bu yapının içinde devletin bazı valileri ve sivil bürokratları da yer aldı. Yaşanan faili meçhul cinayetlerde birçok farklı unsur JİTEM tarafından kullanıldı. Bunları biliyoruz ve umuyoruz ki yeni süreçte karanlık olaylar aydınlatılabilir" şeklinde konuştu.