Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2457.45
BIST 100
9797.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan'daki Müslümanlar Lozan'dan şikayetçi

Yunanistanlı Müslümanlar Derneği Başkanı Naim Elgantour, Yunanistan'ın İskeçe Müslümanları uyguladığı baskıları anlatırken, ''Lozan Anlaşması olduğu sürece hiçbir hakkımızı savunuyoruz'' dedi.
Yunanistan'daki Müslümanlar Lozan'dan şikayetçi
02 Haziran 2023 15:30:00
Yunanistanlı Müslümanlar Derneği Başkanı Naim Elgantour, Yunanistan'ın İskeçe Müslümanları uyguladığı baskıları anlatırken, ''Lozan Anlaşması olduğu sürece hiçbir hakkımızı savunuyoruz'' dedi.

Milatgazetesi.com / ÖZEL

Batı Trakya'daki Müslümanlara yönelik baskılar devam ederken, özellikle Yunanistan'daki İskeçe Müslümanları'na yakın markaj uygulanıyor. İskeçe Müslümanları, Yunan yönetiminin ihlallerine karşı mücadele veriyor.

Yunanistanlı Müslümanlar Derneği Başkanı Naim Elgantour, İskeçeli Müslümanların Lozan Anlaşmasından ötürü büyük zulümlere maruz kaldığını ve hiçbir hakka sahip olmadıklarını söyledi.

'Müslümanlar evlerini bile onaramıyor'

Elgantour, "Şu an İskeçe bölgesine gittiğinizde Yunan halkının yaşadığı villa ve sarayların karşısında çok eski yıkılmış Müslüman evlerini görürsünüz, çünkü Yunanistan hükümeti vatandaşlık hakları bir yana, İskeçe Müslümanlarına evlerini restore etmesine bile izin vermiyor. Çocuklarımız eğitimlerini alamıyor. Askere giden Müslümanlara askeri eğitim vermiyorlar, sadece temizlikçi, hizmetkar olarak kullanıyorlar" dedi.

'Erdoğan ile eğitime ulaştık'

İskeçe Müslümanlarının üzerinde e Lozan Anlaşması'nın etkisinin hala devam ettiğini belirten Elgantour, "Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte bizim gençlerimiz eğitim alma hayallerine ulaştı. Erdoğan eğitim almak isteyen gençleri İskeçe'den alıp Türkiye'ye getirdi, eğitim almalarını sağladı. Günümüzde Erdoğan dışında insan hakları üzerine savunmalar ve açıklamalar yapan hiçbir Avrupa ülkesi bizlere sahip çıkmıyor, sesimizi duymuyor, bu da onların ne kadar İslamofobik olduklarını gösteriyor" dedi.

naim elgantour_104563b3a1440b3caff8c5a76e20ab91.jpg

Yunanistanlı Müslümanlar Derneği Başkanı Naim Elgantour

'Konuşmaya çalışınca susturuluyoruz'

"Günümüzde tüm dünya var olan tüm hak türlerini konuşuyor. Yunanistan, Avrupa Birliği ile dışarıda olan her olaya tepki gösteriyorken ülkenin içerisinde kendi toplumuna eziyet ediyor. Şu an hayvan hakları bile bir Müslümanın haklarından daha üstün, daha çok ses getiriyor. Biz Müslümanlar bir toplantılarda konuşmaya, dertlerimizi anlatmaya çalıştığımızda ise susturuluyoruz ve dışlanıyoruz. Sanki var olan tüm haklar sadece gayrimüslimler için çalışıyor" diyen Elgantour, İskeçe Müslümanların yapılan bu haksızlıkları kabul etmediğini ve asla etmeyeceğini dile getirdi.

'Camide ahlaksız film izlettirdiler'

Müslümanların değerlerini korumaya çalıştığını anlatan Elgantour "Ben askerlik yaptığım bölgede bir kere uzakta cami gördüm, çok sevindim ve ona doğru koştum. Oraya gittiğimde orasının ahlaksız filmleri izlemek için sinema salonu yaptıklarını gördüm. Bu manzara beni mücadele etmeye teşvik etti. Belirli bir süre sonra oradaki sinemayı kaldırdılar" diye anlattı.

'Lozan oldukça zulüm devam eder'

Elgantour, "Bize göre İskeçe Müslümanları Lozan Anlaşması hala yürürlükte olduğu için zülüm görüyor ve buna karşı çıkamıyor. Erdoğan'ın bu seçimlerde kazanması bizim için çok önemli, çünkü Lozan Anlaşması bittiğinde inanıyoruz ki Erdoğan bizim için bir daha masaya oturacak ve Müslümanların haklarını talep edecek" dedi.