Yunanistan'daki göçmen teknesi faciasının kurbanlarının aileleri Keşmir'de yas tutuyor
Yunanistan açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olmasıyla yaşanan facia hala dünya gündeminde yerini korurken, Pakistan'ın Azad Keşmir bölgesinin köyü Bandli'de de yas hakim.
Köy halkı teknede bulunan 28 erkeğin yasını tutarken, bu kişilerin cenazelerine bile ulaşamamaları acılarını katlıyor.
Köy sakinlerinden Abid Rajorvi, AA muhabirine, kuzenleri Imran Vezir ve Abdul Selam'ın teknede bulunduğunu belirterek, "Ağlayamıyoruz bile çünkü akıbetlerini bilmiyoruz. Cesetleri bile yok." ifadesini kullandı.
Köydeki bazı kişilerin hala umutlu olduğunu belirten Rajorvi, "Umutsuzca, bir mucize olsun diye dua ediyoruz." dedi.
Öte yandan insan kaçakçılarını ve gerekli adımları atmadığı gerekçesiyle hükümeti de eleştiren Rajorvi, son 2-3 yılda köyden 300 civarında kişinin Avrupa'ya kaçak yollarla gittiğini ancak şu anda çok mutsuz olduklarını ve geri dönmek istediklerini aktardı.
Rajorvi, "20'li yaşlarının ortasındaki İmran ve Abdul de Avrupa'da daha iyi bir hayat umuduyla kaçakçıların tuzağına düştü. Burada rahatları yerindeydi. Kendi evleri vardı, kazançları da vardı. İmran'ın manavı vardı, Abdul'ün de kendi işi vardı." diye konuştu.
Her iki gencin ailelerinin bu duruma şiddetle karşı çıktığını ancak onların ısrarcı davrandığını kaydeden Rajorvi, İmran ve Abdul'ün çevrelerinden borç alarak, insan kaçakçılarına kişi başı 8 bin dolar ödediklerini aktardı.
Rajorvi, iki kuzeninin önce Pakistan'ın Karaçi kentine gittiğini buradan uçakla önce Dubai'ye sonra sırasıyla Mısır ve Libya'ya geçtiklerini anlattı.
Kuzenlerinin İtalya'ya gidecek gemiyi beklerken Libya'da gözaltına alındıklarını ve 1 aydan fazla tutuklu kaldıklarını aktaran Rajorvi, "Burada onlara çok kötü davranıldı ve hastalandılar." dedi.
14 Haziran'da, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Navarin'den 47 deniz mili uzaklıkta, uluslararası sularda düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuştu.
Olayda 81 kişi yaşamını yitirmiş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti. Hayatını kaybedenler arasında Suriye, Mısır, Pakistan ve Filistin vatandaşları bulunuyor.
Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.
Arama kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
BBC, küresel gemi takip istihbarat sitesi MarineTraffic'ten alınan izleme verilerine dayanarak teknenin yaklaşık 7 saat denizde hareketsiz beklediğini iddia etmişti.
Yunan Sahil Güvenlik ekipleri ise suçlamaları reddederek teknenin, yakınlardaki 2 tankerden su ve gıda takviyesi almak için toplamda 4,5 saat durduğunu, ikmalden sonra teknenin düşük hızla 6 deniz mili daha ilerlediğini savunmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.