Yunanistan'da hükümetin casus yazılım programı edinmeyi planladığı öne sürüldü
Ülkede tanınan haber sitelerinden "in.gr'ın" isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP) Terörle Mücadele Birimi ve Polis Enformasyon Analiz ve Yönetim Dairesince kullanılmak üzere yazılım ve izleme cihazlarının temini için Yunanistan Polis Teşkilatı, sözleşme önkoşulların belirlenmesine yönelik hazırlık içerisinde.
"Pegasus" ve "Predator" benzeri yazılımların EYP tarafından kullanılan izleme programlarının yerini almasının planlandığı savunulan haberde, bu tür alımların ve kullanımların kamuya açık yapılmadığı, alım masraflarının örtülü ödeneklerden karşılandığı vurgulandı.
Haberde, "Pegasus" ve "Predatör" gibi casus yazılım programlarından daha gelişmiş programların alımının hedeflendiği ve bu yeni sistemde cep telefonlarını izlemek için gönderilen mesajlara da gerek kalmadığı ileri sürüldü.
Yunanistan'da 2022'de Yunan gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda casus yazılım programı "Predator" tespit edildikten sonra ülkede "dinleme skandalı" gündeme gelmişti.
Yunan basınında çıkan haberlerde, içlerinde eski Başbakan Andonis Samaras, Savunma Bakanı Nikos Dendias, Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros'un da bulunduğu çok sayıda siyasetçi, bürokrat, gazeteci ve iş insanının telefonlarının "dinlendiği" ileri sürülmüştü.
Muhalefet, siyasilerin ve gazetecilerin telefonlarının takip edildiği "dinleme skandalı"nda kullanılan "Predator" isimli casus program ile EYP arasındaki ilişkinin araştırılmasını istemişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.