Yunanistan hükümeti ve muhalefeti karşı karşıya!
Yunanistan'ın Ukrayna'ya zırhlı tank gönderme planı Atina'da muhalefetin tepkisini çekti.
Yunanistan Hükûmet Sözcüsü Yannis İkonomu, haftalık olağan basın toplantısında, Yunanistan'a ait "BMP1" tipi zırhlı tanklar Ukrayna'ya gönderilmeden önce bunların yerini alacak "Marder" tipi zırhlı araçların Almanya'dan temin edileceğini belirtti.
Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, ana muhalefet partisi SYRIZA'nın milli savunma politikalarından sorumlu milletvekilleri Theodoris Dritsas ve Yorgos Çipras, yaptıkları ortak açıklamada, hükûmetin Ukrayna'ya "BMP1" tipi zırhlı tank gönderme kararını eleştirdi.
Marder tipi zırhlı araçların bakım, yedek parça temini ve kullanacak personelin eğitimi açısından gereksinimleri olacağına işaret edilen açıklamada, bunların giderilmesi için en az birkaç aylık süreye ihtiyaç duyulacağı vurgulandı.
Açıklamada, "Ya bizim 'BMP1'lerimizi Ukrayna'ya savaş bittikten sonra gönderecekler ya da 'BMP1'leri Alman araçları gelmeden önce Doğu Ege'deki adaların savunmasını son derece tehlikeli bir dönemde zayıflatarak vermeyi planlıyorlar." ifadesine yer verildi.
Hükumetin; halkı ve meclisi Ukrayna'ya silah yardımı konusunda bilgilendirmemekle suçlandığı açıklamada, "Marder'lar madem daha modern, neden Almanya direkt Ukrayna'ya göndermiyor?" ifadesi kullanıldı.
Muhalefet hükûmetten açıklama istiyor
Muhalefetteki Yunanistan Komünist Partisi KKE'den yapılan açıklamada da Yunanistan'ın zırhlı araç göndererek Ukrayna savaşına tehlikeli bir şekilde dahil olacağı eleştirisinde bulunuldu.
Hükûmetten ve Savunma Bakanlığından kararın içeriğine ilişkin açıklama talep edilirken "Bu konu, Alman Şansölyesi Olaf Scholz'un Yunanistan-Almanya anlaşmasını duyurmasıyla ortaya çıktı. Miçotakis ise aksine kendi basın açıklamasında bunu sakladı." ifadesine yer verildi.
Muhalefetteki Mera25 Partisi de yaptığı açıklamada, iktidarı bu kararı kimseye danışmadan gizlice vermekle suçladı. Mera25, "son derece tehlikeli ve kabul edilemez" olarak nitelendirdiği bu karar hakkında hükûmet ve ilgili bakanlardan açıklama istedi.
Anlaşmayı Scholz duyurmuştu
Almanya Başbakanı Scholz, 31 Mayıs'ta Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, Ukrayna'ya silah desteği vermeye devam edeceklerini söylemişti. Scholz, stoklarındaki Sovyet dönemine ait silah ve teçhizaı Ukrayna'ya verecek ülkelere, değişim sistemiyle silah ve teçhizat vermeyi sürdüreceklerini ifade etmişti.
Bu konuda Çekya ile somut anlaşma yaptıklarını anımsatan Scholz, bu teçhizata sahip Yunanistan ile de anlaşmayı hedeflediklerini söylemişti.
Scholz, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bunu görüştüğünü ifade ederek "Biz de onlara zırhlı tank sağlayacağız. Bu, şimdi Savunma Bakanlığında konuşulacak ve hızlı bir şekilde uygulanacak." diye konuşmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.