Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2912.98
BIST 100
9031.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan başka ülkelerin tahrikiyle hareket ediyor

Yunanistan'ın, sınırötesi operasyon yapmaya hazırlanan Türkiye'nin dikkatini dağıtmaya çalıştığını belirten uzmanlar "Kendi başına karar almaya cesaret edemeyecek olan Yunanistan başta garnizonu haline geldiği ABD olmak üzere başka ülkelerin tahrikiyle hareket ediyor. Fakat Türkiye bu provokasyonu karşılıksız bırakmaz" dedi.
Yunanistan başka ülkelerin tahrikiyle hareket ediyor
06 Haziran 2022 08:15:59
Yunanistan'ın, sınırötesi operasyon yapmaya hazırlanan Türkiye'nin dikkatini dağıtmaya çalıştığını belirten uzmanlar "Kendi başına karar almaya cesaret edemeyecek olan Yunanistan başta garnizonu haline geldiği ABD olmak üzere başka ülkelerin tahrikiyle hareket ediyor. Fakat Türkiye bu provokasyonu karşılıksız bırakmaz" dedi.

Haber: Özlem Doğan

2011 yılında yaşadığı ekonomik krizle çöken Yunanistan, Avrupa’nın hamiliğinde Türkiye’ye sataşarak ayakta kalmaya çalışıyor. Yapılan anlaşmaları bozucu hamlelerle bölgedeki gerilimi artıran Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve bazı Yunan yetkililer Türkiye'yi hedef alıp tehditler savuruyor. Başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin piyonu haline gelen Yunanistan’ın küstah açıklamalarına Türkiye sert tepki verdi. Konuya ilişkin son gelişmeleri Uluslararası İlişkiler Uzmanı Akademisyen Dr. Şuay Nilhan Açıkalın ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Milat’a değerlendirdi.

Türkiye'ye yönelik provokasyon

Yunanistan’ın adaları silahlandırmasının evveliyatına dikkat çeken Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, Kara suları, kıta sahanlığı, deniz yetki alanları, MEB, egemenliği tartışmalı adalar/kayalıklar, hava sahası gibi Türkiye-Yunanistan arasında bir düzine anlaşmazlık var ve bu anlaşmazlıklar üzerinden Yunanistan’ın yeni bir kurgu üzerinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye bir provokasyonla karşı karşıya kalabilir. Fırat’ın doğu ve batısında bölgelerin kontrolü için anlaşmalar yapılmıştı. Bu bölgeden terör saldırılarına maruz kalan ve bu coğrafyayı güvenli bölge haline getirip en uygun zamanda harekete geçeceği yönünde açıklamalar yapan Türkiye için şu an konjonktür de uygun görünüyor” dedi.

irfan kaya ülger_ea809042da914bbe139d41cbcd39107d.jpeg

Başkalarının tahrikiyle hareket ediyorlar

Türkiye operasyon aşamasındayken Yunanistan’ın provokasyon yaptığını vurgulayan Ülger sözlerini şöyle noktaladı:

“Türkiye aleyhine karar almaya Miçotakis’in tek başına gücü yetmez. Yunanistan parlamentosu kendi inisiyatifi ya da bir başka devletin tahrikiyle açıklamalar yapıyor. Bu kararı almaları halinde Türkiye 1995 angajmanı çerçevesinde Yunanistan’ı ikaz edecek, ardından savaş ilan etme durumunda kalacak. Bunun için Türkiye sıkıştırılıyor. Yunanistan’ın kışkırtmasının perde ardında NATO içindeki aktörlerin ve ABD Başkanı Biden’ın olduğunu düşünüyorum. Yunanistan kendisine verilen taahhütlere güvenip altı milin üstüne çıkma açıklaması yaparsa Türkiye ile Yunanistan arasında bir savaş hali söz konusu olur. Çünkü Türkiye’nin bunu kabul etmesi mümkün değil.”

Yunanistan'ın tek derdi Türkiye

Yunanistan’ın son yıllarda dış politikasını sadece Türkiye karşıtlığına endekslediğini ifade eden Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, “Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege’de provokasyon yaparken Batı Trakya’da da Türk kardeşlerimizin üzerinde baskıları artırmış durumda. Aşırı Yunan milliyetçiliği, Helenizm ve GKRY üzerinden yürüttüğü süreçlerle birlikte, askeri ve savunma anlaşmalarının yenilenmesiyle 2011’de ekonomik olarak iflas eden Yunanistan, ekonomisinin neredeyse büyük bir çoğunluğunu tamamen silah almaya endekslemiş durumda. Ayrıca ciddi anlamda silahlanıp yakın ilişkiler kurduğu ve ortak bir politika belirlediği ABD’nin de garnizon ülkesi konumuna düştü” ifadelerini kullandı.

uay_f7247f94ded7004fd5c2569fcc613bf5.PNG

Türkiye karşılıksız bırakmaz

Yunanistan’ın bölgesel istikrar ve barışı bozmaya yönelik adım atma konusunda kararlı olduğunu belirten Açıkalın, “Göç ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi bölgesel ve küresel konuların çözümüyle uğraşan merkez ülke Türkiye’nin uluslararası camiada artan rolünün getirdiği çekememezlikle Yunanistan adalar üzerinden gerilim hattı oluşturuyor. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Yunanistan’ın Adalar üzerindeki egemenliği sorgulanır’ açıklaması Adalar provokasyonuna verilmiş en iyi cevaptır. Yıllardır göz göre göre adaları silahlandırıp askeri üs kuran Yunanistan hem Lozan Anlaşmasının 13. maddesini hem de İtalya ile yaptığı Paris Anlaşmasını ihlal ediyor. Yakın zamanda sınırötesi operasyon yapmaya hazırlanan Türkiye’nin tamamen dikkatini dağıtmaya çalışıyor. Türkiye, Yunanistan’ın bu provokasyonlarına muhakkak karşılık verecektir” şeklinde konuştu.


En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin