Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunan uzman: Mavi Vatan bölge ülkelerini boğuyor

Yakın tarih uzmanı Yorgos Margaritis, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrini ile Doğu Akdeniz'deki devletler üzerinde boğucu bir etki oluşturduğunu söyledi.
Yunan uzman: Mavi Vatan bölge ülkelerini boğuyor
16 Ocak 2022 12:55:58
Yakın tarih uzmanı Yorgos Margaritis, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrini ile Doğu Akdeniz'deki devletler üzerinde boğucu bir etki oluşturduğunu söyledi.

Milatgazetesi.com/DETAY

Yakın tarih uzmanı Yorgos Margaritis, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinin Doğu Akdeniz'deki devletler boğucu etkiye sahip olduğunu ifade etti.

Margaritis, Mavi Vatan sebebiyle İsrail'in Batı'dan koptuğunu, Kıbrıs Rus Kesimi'nin 'protectorate' tehdidi ile karşı karşıya kaldığını, Yunanistan'ın ise Ege’de sınırlandırıldığını söyledi.

'MAVİ VATAN BOĞUCU BİR DURUM OLUŞTURUYOR'

Yunan uzman Margaritis, ABD varlık gösterse de göstermese de Doğu Akdeniz’deki sorunların var olmaya devam ettiğini belirterek "Türkiye’nin Mavi Vatan’ı faaliyete geçirme niyeti, bölge devletleri için boğucu bir durum oluşturuyor. İsrail Batı’dan kopuyor. (Güney) Kıbrıs, 'güçlü bir devletin koruması altındaki küçük devlet' (protectorate) tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Yunanistan, Türkiye tehdidinin yükünü hissettiği Ege’de sınırlandırılıyor. Rusya, Suriye, Lübnan ve Mısır’ın da stratejik öneme sahip Doğu Akdeniz’de Türk kontrolünü kabul etmesi zor." ifadelerini kullandı.

Mavi_Vatan_8d34361d4a3cd98f7415fea1187d786c.jpg

ABD YUNANİSTAN'DAN DESTEĞİNİ NEDEN ÇEKTİ?

Margaritis, ABD’nin EastMed desteğini çekmesini ise Batı Pasifik'teki gelişmelere bağladı.

Morgos Margaritis, ABD'nin yeni genel siyasetinin, sorunlu bölgelerden uzaklaşarak gücünü Çin ve Rusya karşısında Batı Pasifik’e yoğunlaştırması temelinde belirlendiğini söyledi.

Washington’ın, EastMed’ten uzaklaşmasının da bu çerçevede okunabileceğini kaydeden Margaritis, "Projenin faaliyete geçmesi ekonomik, siyasi ve belki de askeri yükümlülükler doğurabilirdi. EastMed ile meşgul olmak, mevcut durumda ABD için aşırı bir yüktü." dedi.