Yumurtanın zararları nedir?
Mükemmel bir yemek diye bir şey olsaydı, yumurta bir rakip olurdu. Hazırlar, pişirmeleri kolay, uygun fiyatlı ve protein doludurlar. Peki Yumurtanın zararları nedir? hiç düşündünüz mü? İşte cevabı
Yumurtanın ve zararları nelerdir?
Tavuk yumurtası, daima çok faydalı bir besin olarak görülmüştür. Ancak günümüz insanları kolesterol ile ilgili olumsuzluklar neticesinde yumurtanın zararlı yönlerinin olduğunu da düşünmeye başlamışlardır. Böylece, yumurtanın günlük tüketiminin zararlı olduğu ileri sürülmüştür. Bu düşünceleri ele alıp yumurtanın yararlarını ve zararlarını araştırarak hangi seçeneğin daha doğru olduğunu sizler için derledik.
Yumurta, kimi zaman kişilere çeşitli durumlarda bazı zararlara sebebiyet vermektedir. İşte yumurtanın zararları şunlardır;
1. Aşırı Kalori
Bir yumurta yaklaşık 75 kaloriye sahiptir. Üç pişmiş yumurta ile kahvaltı yaptığınızı düşünürsek eğer yaklaşık olarak 225 kalori alacağınız anlamına gelmektedir. Eğer bu denli çok yumurta tüketmek, zamanla kalori alımını artırarak, kilo alımına yol açabilir. Bu vücut ağırlığı üzerinde genelleme yapacak olursak eğer 3.500 kalori gibi bir rakama tekabül etmektedir. En az üç hafta boyunca günde üç yumurta yiyen bir birey 1 kilo ve fazlasını kolaylıkla alabilmektedir.
2.Yağ İçeriği
Günlük olarak çok yumurta tüketmek yağ alımını artırır. Yağda çözünen vitaminlerin belli bir miktarı absorbe edilmektedir. Belli hormonları üretmek ve diğer işlevlerini gerçekleştirmek için bazı yağlara ihtiyacımız vardır. Ancak çok fazla yağ, özellikle yumurtada bulunan doymuş yağ zararlı olabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir.
3.Yüksek Kolesterol
Günlük bazda yumurta tüketmek, kolesterol miktarını aşırı miktarda etkilemektedir. Eğer kolesterol kanınızda çok fazla miktarda bulunuyorsa, arter duvarlarını olumsuz yönde etkilemeye başlayacaktır. Arterlerde oluşan sorunlar ise, onların sert olmasına ve kan pıhtılaşmasının oluşmasına neden olmaktadır.
4. Diyabet
Yumurta yemek, ölçülebilir 2 tip diyabet gelişme riskini artırır. Örneğin, yeni bir çalışma kapsamında, bir hafta içerisinde 3 ile 5 yumurta yiyen bir kişinin, normal bir insana göre diyabet olma riskinin iki kat yüksek olduğu bulunmuştur. Gün içerisinde 5 veya daha fazla yumurta tüketen kişilerin normal kişilere göre ölümcül bir hastalık bulma riskleri de üç kat daha fazladır.
5. Kalp Hastalıkları
LDL kolesterol, LDL partikülleri arter duvarlarına kendi yağ moleküllerini taşımaktadırlar. Tüm LDL partikülleri eşittir ve boyutu farklı olmakla beraber alt tipleri bulunmaktadır.
6. Karaciğer Hastalıkları
Yumurta aynı zamanda alkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastalığına da neden olabilmektedir. Yumurtadaki yağlar doğrudan ölüme, enflamasyon ve sonunda ölümcül karaciğer sirozuna neden olarak karaciğerinize zarar verebilir.
7. Damar Sorunları
Yapılan araştırmalara göre yumurta, sigara içmenin damarlarınıza verdiği etkinin aynısını vermektedir. Yumurta damarlarınızı engelleyerek plak büyümesine katkıda bulunur. Bu çalışmada yumurta sarısı üzerinde durulmuştur.
8. Salmonella
Salmonella, kötü gıda zehirlenmesine neden olan hastalık yapıcı bir bakteridir. Salmonella bakterileri, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’ne göre, bu bakteriler hem dışarıda hem de yumurta içinde bulunur.
9. Alerjiler
Yumurta bazı kişilerde alerjilere neden olmaktadır. Alerjiler ise kimi zaman kişileri oldukça kötü etkilemektedir. Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekler yedikten sonra birkaç saat içinde veya birkaç dakika sonrasında oluşabilmektedir.
10. Cilt Rahatsızlıkları
Yumurta bazı kişilerde deri iltihabı veya kurdeşen gibi cilt sorunlarına neden olmaktadır. Bu durum genellikle yumurtaya alerjisi olan kişilerde veya yumurtanın çok tüketilmesi sonucunda gerçekleşmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.