Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.48
Gram Altın
3070.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi' açıldı

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Naycı, 'Bu projeyle amacımız, Yumuktepe'yi tüm dünyaya tanıtmak ve kente yayılacak bir istihdam modelinin oluşturulmasıdır.' dedi.
'Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi' açıldı
20 Ekim 2016 13:12:00
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Naycı, 'Bu projeyle amacımız, Yumuktepe'yi tüm dünyaya tanıtmak ve kente yayılacak bir istihdam modelinin oluşturulmasıdır.' dedi.

Mersin'de Toroslar Belediyesi ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesince ortaklaşa yürütülen "Yumuktepe ve Çevresini Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme Projesi" kapsamında Yumuktepe HöyüğüZiyaretçi Merkezi açıldı.

Toroslar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından "2014 yılı Üretim ve Çevre Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı" kapsamında Alsancak Mahallesi Yumuktepe Höyüğü civarındaki Osman Muzaffer Koçaşoğlu Parkı'nda oluşturulan merkez ile Yumuktepe'nin dünyaya tanıtılması ve turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, Toroslar ilçe sınırları içerisinde önemli bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü'nün bugüne kadar yeterince tanıtılmamasından dolayı üzüntü yaşadıklarını ancak höyüğün turizme kazandırılmasının anlamlı ve önemli olduğunu belirtti.

"Dünyada ilk tarımın yapıldığı yer"

Doğru bir tanıtımın yapılmasının ardından Yumuktepe'nin kent turizmine katkı sağlayacağını aktaran Tuna, şöyle devam etti:

"Yumuktepe Höyüğü, 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan kültür mirasımızdır. Bu yer ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Aynı zamanda höyükte 6 bin yıllık ekmek kalıntısı bulundu. Arkeoloji uzmanlarımızın ifadelerini göre dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, 20 yıldır burada kazı yaparak önemli bulguları ortaya çıkardı. Burada bir tarih yatıyor. Bu tarihi maalesef turizm anlamında yetirince değerlendiremedik. Turizmci arkadaşlarımızın da ifadesine göre özellikle kruvaziyer turizminin gelişmesi ile kent merkezine yakın olan Yumuktepe'nin doğru tanıtıldığında turizme katkı sağlayacağına inanıyorum. Mersin Üniversitesi ile ortak hayata geçirdiğimiz ve Çukurova Kalkınma Ajansından aldığımız destek kapsamında bu binaları yaptık. Yumuktepe Höyüğü'nde çıkan eserlerin minyatürlerini Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) kapsamında açtığımız kurs merkezinde öğretilmesini sağlayacağız."

"Turistik eşya üretimi yapılmasını istiyoruz"

Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva ise dünyada ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Yumuktepe Höyüğü için ziyaretçi merkezinin açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Nida Naycı da açılan merkezin tanıtım için önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu projeyle amacımız, Yumuktepe'yi tüm dünyaya tanıtmak ve kente yayılacak bir istihdam modelinin oluşturulmasıdır. Mersinimizin turistik değerlerinin en önemli lokomotifi ören yerlerimizdir. Bunların kent ekonomisine ve istihdama kazandırılması çok önemli. Biz iki yıldır bu mahallemizde bir çalışma yapıyoruz. Anketler yaparak, mahalle sakinlerimizle birebir görüşüyoruz. Buradan çıkan ürünlerin, ileride turistik eşyaya dönüşebilecek bir üretimin yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinlerimizin katılımıyla sürdürülebilir bir kurs atölyesi oluşturabilmek için bu merkezleri yaptık."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin