Dolar (USD)
35.28
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2979.36
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Köpek saldırısına uğrayan kadın vefat etti!

Avusturya'nın Yukarı Avusturya eyaletine bağlı Perg kasabasında, "American Staffordshire Terrier" cinsi bir köpeğin saldırdığı 60 yaşındaki Avusturyalı öldü. Saldırı sonrasında kadının tanınmayacak hale geldiği belirtildi.
Köpek saldırısına uğrayan kadın vefat etti!
03 Ekim 2023 08:16:35
Avusturya'nın Yukarı Avusturya eyaletine bağlı Perg kasabasında, "American Staffordshire Terrier" cinsi bir köpeğin saldırdığı 60 yaşındaki Avusturyalı öldü. Saldırı sonrasında kadının tanınmayacak hale geldiği belirtildi.

Polisin yaptığı yazılı basın açıklamasında, 60 yaşındaki Avusturyalı kadının, komşusunun köpeğinin saldırısına uğradığı, saldırı sonrasında kadının tanınmayacak hale geldiği ve olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Sahibini de yaraladı

Açıklamada, "American Staffordshire Terrier" cinsi köpeğin, olayda kendini engellemeye çalışan sahibine de saldırarak yaraladığı belirtildi.

Yaralı köpek sahibinin yakınlardaki bir hastaneye kaldırıldığı aktarılan açıklamada, saldırgan köpeğin belediye yetkilileri tarafından alındığı kaydedildi.

Bu arada ülke basınında yer alan haberlerde, saldırgan köpeğin "uyutulacağı" belirtildi.

Türkiye yüksek riskli ülkeler listesinde

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) yayınladığı listeye göre, Türkiye, "köpek kuduzu açısından yüksek riskli ülkeler" listesinde yer alıyor.

10 Nisan 2023 tarihinde güncellenen listeye eklenen notta şöyle denildi:

CDC, yüksek riskli köpek kuduzunun olduğu ülkelerden köpek ithalatını geçici olarak askıya alma kararını 31 Temmuz 2024'e kadar uzattı.

Karar, köpeklerin son 6 ay içinde yüksek riskli bir ülkede bulunması halinde, kuduz riski yüksek olmayan ülkelerden gelen köpekleri de kapsıyor.

basibos-sokak-hayvani-sorunu-turkiye-yuksek-riskli-ulkeler-arasind04575407a60b7bce127967ff596f5175bb315d69_8f19e6bdbfae60877d7cb775926936f0.jpg

ABD ve Avrupa'daki uygulama: Sokak değil barınak

Sahipsiz hayvanlar sorununa ilişkin çeşitli ülkelerde farklı uygulamalar var. ABD ve Avrupa'daki ülkelerin çoğunda "sahipsiz" olarak tanımlanan hayvanlar sokakta değil, barınaklarda tutuluyor.

Türkiye, başıboş sokak hayvanlarının tehlike oluşturduğu yüksek riskli ülkeler grubunda yer alıyor.

CDC ayrıca yüksek risk grubunda olmasa bile, bu ülkelerden getirilen köpeklerin kuduza karşı aşılanmasını "şiddetle" tavsiye ediyor.

Türkiye'nin olduğu listedeki diğer bazı ülkeler

Afganistan

Burundi

Eritre

Hindistan

Moritanya

Nepal

Filipinler

Güney Afrika

Tunus

Birleşik Arap Emirlikleri

Zimbabve

Köpek saldırırsa ne yapılmalı?

Uzman köpek eğitmeni ve Rottweiler Derneği As Başkanı Şenol Tunc, sokak köpeklerinin neden saldırdığına ve bu sırada yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İnsanların, 5-6 köpek saldırdığında genellikle kaçtığını ve hayvanların da avcı pozisyonuna geçerek ısırmaya yöneldiğini belirten Tunc, bu tür durumlarda hafif yere eğilerek taş alıyor gibi yapmanın, iki kolu sağa sola açıp üstlerine bağırarak yürümenin köpekleri panikletebildiğini anlattı.

Köpekler için kovucu süpersonik düdükler bulunduğunu dile getiren Tunc, "Bizim insanlarımız kullanmıyor. Avrupa'da çok yaygın. Bir sürüyle karşılaştığınızda tek şey bu düdüğü son nefesinize kadar çalarak, onları oradan kovmaya çalışmak." dedi.

Köpeğin üzerine doğru adım atıp bağırın

Tunc, köpek saldırısıyla karşılaşılması halinde neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı:

"Yüzde 100 kaçmamak ve koşmamak lazım. Koştuğunuz zaman doğrudan av oluyorsunuz. Ama durduğunuz zaman hiçbir şey olmaz. Durduğunuzda gelirler, hafif yaklaştıklarında birdenbire bağırıp üzerine doğru bir adım atarsanız hepsi kaçacaktır. Korkmamak lazım. Biz korktuğumuz zaman köpekler 'Bu korktu.' demiyor. Sen korktun, kaçtın, onlar geldi ama onlara göre 'Bu adam şüpheliydi ben havladım.' Kaçınca 'Demek buraya, çevreme, bana zarar verecek, ben de korumaya geçtim.' diyor. Korktuğumuzda, kaçtığımızda bizi şüpheli görüyorlar."

Köpek ısırırsa boğazını sıkın

Köpekle karşılaşılması halinde "durmayı" öneren Tunc, "İletişim kurmak istiyorsanız eğilip beklemelisiniz. Yaklaştığı zaman elinizin dış kısmını uzatmalısınız, koklamalı. Köpek kuyruğunu sallayıp, dili ile üst dudağını yalamaya başladığı zaman teslimiyet işaretidir, o zaman yaklaşabilirsiniz. Köpek ısırdığı zaman boğazını sıkarak nefesini kesmelisiniz aksi takdirde saldırmasını engelleyemezsiniz. Dünyada kurtların, aslanların ve köpeklerin korktuğu tek şey boğulmaktır." dedi.

Sokak köpekleri neden saldırır?

Köpeğin sokağı fazla sahiplenmesi, kişinin o gün giydiği kıyafet, taktığı şapka veya elinde tuttuğu şemsiyenin hayvandaki geçmiş bir travmayı hatırlatabileceğine değinen Tunc, şunları söyledi:

"Diyelim ki elinde şemsiyeyle biri geçerken, yerde yatan köpeğe vurdu. Siz de yarın elinizde şemsiyeyle oradan geçtiğinizde, ona tepki vermeye başlayacak. Köpeklerde bazı şeyleri insanlar tetikliyor. Sokakta başıboş gezen köpek de olsa, birileri onlara taş atmasa, oradan oraya kovalanmasalar, kimseye karışmazlar. Karışmayı bırakın, gruplaşmazlar. Grup oldukları zaman bir yerleri ele geçirebiliyorlar, insanlara daha çok kafa tutuyorlar. Bunu bir insana denediklerinde sonucu görünce, her insanda denemeye başlıyorlar. Köpek psikolojisi, şartlanma."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin