Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

YTB'den işgücü anlaşmasının 60. yılı için etkinlik

​Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye'den Almanya'ya işgücü anlaşmasının altmışıncı yıl dönümünü bir dizi etkinlikle hatırlıyor
YTB'den işgücü anlaşmasının 60. yılı için etkinlik
28 Ekim 2021 15:19:40
​Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye'den Almanya'ya işgücü anlaşmasının altmışıncı yıl dönümünü bir dizi etkinlikle hatırlıyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, etkinliklere dair bir açıklama yayınladı. İşte o açıklama

''Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’den Almanya’ya işgücü anlaşmasının altmışıncı yıl dönümünü bir dizi etkinlikle hatırlıyor ve hatırlatıyor. Anlaşmanın imzalandığı 30 Ekim’de Berlin Büyükelçiliğimizde “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” düzenliyor, Almanya’daki Türk diasporasının 60 yılını anlatan çift dilli bir gazete çıkarıyor ve dijital bilet çalışması ile herkesi Sirkeci’den kalkan ve Münih Merkez Tren İstasyonuna giden trende yerini almaya davet ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Berlin Büyükelçiliği Almanya’daki Türk toplumunun oluşmasında ilk adım olan ve 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan Türkiye-Almanya İkili İşgücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılında “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” düzenliyor.

60 yıl önce imzalanan anlaşmanın belirli bir süre ile sınırlandırıldığının altını çizen YTB Başkanı Abdullah EREN, “Almanya’ya çalışmaya giden vatandaşlarımız da bir süre çalışıp bir tarla bir traktör parası kazanıp gelme niyetiyle düşmüştü yola. Ancak planlananla yaşanan öyle olmadı. Neticede bugün bakıyoruz ki tam altmış yıllık bir süre geçmiş” dedi.

Türk toplumuna bir vefa borcu mahiyeti taşıyan 60’ıncı yıl programı 30 Ekim 2021 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de yapıyor.

Bu altmış yıldaki başarı hikayelerine dikkat çeken EREN, Her ihtiyaç anında da maddi manevi ana vatanı olan Türkiye’nin de yanında olmuş yurt dışındaki hususen Almanya’daki diasporamızın bu özel gününde Türkiye’nin diaspora kurumu YTB’nin Almanya’ya göçün 60. yılına özel çalışmalar yaptığını kaydetti. YTB Başkanı EREN, Berlin’de düzenlenen ve ilk nesilden büyüklerimizin katılacağı 60. yıl özel programının da bu çalışmalardan bir olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği'nde yapılacak program kapsamında Almanya’daki Türk diasporasına özel “Kalanlar” adlı kısa belgesel gösterimi yapılacak. Bunun yanında ise “60 Yılın Hatırına Söyle Almanya” başlıklı müzik video gösterimi izleyicilerle buluşacak.

bilet_680f56942879a2559718b5c331e3f9ae.jpeg

60. Yıla Özel Çift Dilli Gazete

Program kapsamında aynı zamanda 60 yıllık göç serüvenini anlatan Türkçe ve Almanca tek sayılık arşiv niteliğinde bir gazete de hazırlandı. Gazetede 60 yılda Türk toplumuna dair haberler toplum, ekonomi, siyaset, kültür, sanat ve edebiyat ile spor başlıklarında ele alınıyor. Gazete, YTB'nin internet sitesinde de program sonrasında yer alacak.

60. Yıl Tren Yolculuğu için Dijital Bilet

(YTB) Türkiye’den Almanya’ya İşçi Göçünün 60. Yılı çerçevesinde dijital bilet çalışması ile sizi de bu tarihi yolculuğa davet ediyor. 30 Ekim 2021 tarihinde Sirkeci’den Münih Merkez Tren İstasyonuna gidecek olan 60. yıl treni için hatıra bileti düzenlemek mümkün.

YTB ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın birlikte düzenlediği 60. Yıl tren yolculuğu dijital bileti ile işçi göçü ile ilgili bireysel bir hatıra oluşturulmasına fırsat sunmak amaçlanıyor.

YTB Başkanı Abdullah EREN çalışmanın amacını şu sözlerle açıkladı: “ ‘Hani meşhur eserde denir ya Sirkeci’den tren gider; Erzurumlu Duran, Ankaralı Burhan gider..’ diye. Biraz işte bu Sirkeci anısını da hatırlamak ve hatırlatmak istedik bu çalışmayla. Çünkü Sirkeci bir bakıma her şeyin de başladığı yer. Bugün bu dijital bilet çalışmasını sosyal medyadan başlatıyoruz”

YTB Başkanı EREN, Almanya’ya göçün altmışıncı yılına dair program ve çalışmaların yıl boyunca devam edeceğini kaydetti.''