YPG para karşılığında DAEŞ mahkûmlarını serbest bırakıyor
ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’de DAEŞ’i yok etmek için “Suriye Demokratik Güçleri” (SDF) ile birlikte çalıştı. Bunun ardından pek çok esir, AB ve ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK ile ilişkisini gizlemek üzere üst düzey Amerikalı bir generalin isteği üzerine 2015’te adlarını SDF olarak değiştiren PKK/YPG kontrolünde olan El Hol kampı gibi kamplarda tutuluyordu.
DAEŞ’li teröristlerin yakını binlerce kadın ve çocuk El Hol’de tutulduğundan “dünyadaki en tehlikeli kamp” olarak kötü bir şöhrete sahip. En ünlü bölümü, yabancı (yani: Suriye’nin dışından) DAEŞ ailelerinin tutulduğu bölüm ama El Hol’un yaklaşık %85’inde, çoğu DAEŞ’in mensubu görünen Iraklı ve Suriyeliler bulunuyor.
Dünya Aramiler (Süryaniler) Konseyi’nin (“WCA”) bu kampta çalışan ve güvenlikleri açısından kimlikleri gizli tutulan kaynakları bulunuyor. Bu kaynaklar oradaki Suriyeli DAEŞ mahkûmlarının kişi başı en az 1.800 dolara serbest bırakılırken yabancıların 10.000 dolar ve daha fazlasını ödediği bilgisini edindiler; bu bölgede ortalama bir ailenin geçim giderlerinin yaklaşık ayda 200 dolar olduğunu belirtmekte fayda var.
Mülakatlarda ve makalelerde yayımlanan, yaygın ama kontrol edilmemiş görüş, DAEŞ mahkûmlarının, PKK/YPG’nin kaynaklarının yetersizliği nedeniyle fark edilmeden kaçabildikleri şeklinde. Ancak WCA’nın kamp içindeki kaynaklarına göre, Kürt güvenlik güçlerinin haberi veya rızası olmaksızın fark edilmeyen bir firar söz konusu olamaz.
Bir kaynak şunları söylüyor: “Sıkı güvenlik önlemleri ve gözetleme kameraları kaçmanın imkânsız olmasını temin ediyor. Kaçtığını bildiklerimiz firar etmesine izin verilenler; boş çadırları kaçmalarının ertesi sabahı gardiyanlar tarafından gözlerimizin önünde alınıp götürüldü. Bu aynı zamanda komşuları tarafından da teyit ediliyor. Hatta kamptan çıkış yolu buradaki herkes tarafından gayet iyi biliniyor.”
Bir meslektaşı ise şunları ekliyor: “Arap aşiretleri kefil olduğu için çıkan pek çok mahkûm biliyoruz. Ancak bu vakalar farklı. Bu apaçık yolsuzluk ve DAEŞ’in kurbanları olarak bu rüşvetçi anlaşmalardan düpedüz iğreniyoruz. Bu DAEŞ tehdidini canlı tutmak için kazanılan kan parası. Bu şekilde YPG, alıkonulan yurttaşlarının ülkelerine geri dönmelerini reddeden Batılı ülkelere baskı yapabiliyor ve uluslararası toplumdan çok daha fazla destek elde ediyorlar.”
Bir başka kaynak ise şunu soruyor: “Eğer DAEŞ, YPG’nin doğru bir şekilde iddia ettiği gibi ciddi bir tehdit oluşturuyorsa, o zaman neden yüzlerce teröristini, eşlerini ve çocuklarını serbest bırakıyorlar? Öldürmeyi misyon edinmiş bu travma geçirmiş teröristlerin Suriye’de serbestçe dolaşmaları, komşu ülkelere gitmeleri veya YPG’yi destekleyen Batılı ülkelere ulaşmaları bir güvenlik riski oluşturmuyor mu?”
WCA garip bir şekilde şeffaflık olmamasını sorguluyor. Kaçanların hepsi biliniyor mu, kayıtlı mı ve izleniyor mu? Kurbanlar için adaletin yerini bulması; radikalleşmenin azaltılması ve topluma yeniden entegre olma ve DAEŞ’in bayrağını ve zehirli ideolojisini sürdürme, DAEŞ’i yeniden kurmalarını ve Suriye içinde ve dışında saldırılar düzenlemelerini sağlama yüksek riski gözetilmeksizin DAEŞ mahkûmlarının “kaçmasına” neden izin veriliyor?
PYD/YPG’nin DAEŞ ile “gizli anlaşmalar” müzakere ettikleri gerçeği BBC tarafından teyit edildi. 2015’te YPG, DAEŞ’i, bu köyleri DAEŞ’ten kurtarmak, sonra ilhak ve işgal etmek amacıyla, Habur Nehri’ndeki Tel Goran gibi Hristiyan köylerine saldırmaya kışkırttı. Ayrıca Arami Hristiyanları arasında, şiddet kullanan ve komünist PYD/YPG’nin böl ve yönet taktikleriyle küçük bir grup Arami kuklaya, Rojova’da demokratik bir toplum romantik ve yanıltıcı hikâyesini yaymak üzere ödeme yaptıkları da çok iyi biliniyor. Örneğin YPG’nin akranı olan “Süryani Askeri Konseyi”nin (MFS) %90’ından fazlası, neticede MFS’yi kontrol eden PYD/YPG tarafından toplanan Hristiyan olmayan Araplardan ve eski DAEŞ teröristlerinden oluşuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.