Dolar (USD)
32.64
Euro (EUR)
35.35
Gram Altın
2505.65
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

YPG Münbiç'ten çıkarsa ABD ile adım atabiliriz

ABD ile Türk ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata varıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "YPG Münbiç'ten çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz" diyerek Türkiye'nin kırmızı çizginibir kez daha hatırlattı. Tillerson ise Münbiç konusunu çözeceklerini dile getirdi.
YPG Münbiç'ten çıkarsa  ABD ile adım atabiliriz
17 Şubat 2018 09:16:00
ABD ile Türk ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata varıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "YPG Münbiç'ten çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz" diyerek Türkiye'nin kırmızı çizginibir kez daha hatırlattı. Tillerson ise Münbiç konusunu çözeceklerini dile getirdi.

NEŞAT GÜNDOĞDU-ANKARA

ABD'nin Suriye'de teröristlere verdiği silah yardımı ve FETÖ'ye desteğinden ötürü bozulan ilişkilerin düzeltilmesi yönünde önemli adım atıldı. ABD Dışişleri Bakanı RexTillerson'ın önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi ilişkilerde normalleşme sinyalini verdi. Bakan Çavuşoğlu,Tillerson'ı Ankara Palas'ta ağırladı ve sorunlar masaya yatırıldı. İki bakan daha sonra ortak basın açıklaması düzenleyerek, alınan kararları açıkladı.

Ortak mekanizma kurulacak

ABD ile ilişkileri tekrar normalleştirme konusunda bir anlayışa vardıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için, uygulanabilmesi için birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık" dedi.

YPG Münbiç'ten çıkmalı

Çavuşoğlu, Münbiç'tekiteröristlerin çıkartılması noktasında ABD'nin verdiği sözü tutmadığını hatırlattı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin kırmızı çizgisini bir kez daha vurgulayarak, "Münbiç ve diğer şehirleri istikrara kavuşturabilmek için bu anlayışla birlikte çalışacağız, koordine edeceğiz. Sadece Münbiç için geçerli değil ama Münbiç'ten başlayacağız.YPG buradan çıktıktan sonra, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konularda adım atabiliriz ama YPG'nin bir an önce buradan çıkması lazım. Bu ABD'nin bize vermiş olduğu bir söz. Bu sözün uygulamada nasıl tutulacağını bu çalışmada da ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Vaat değil somut çözüm istiyoruz

Çavuşoğlu, tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendirecekleri mekanizmalar oluşturma kararı aldıklarını belirterek, "Tüm bu konuları uzmanlarımızla somut adımlar atarak, artık vaatler sözler değil, çalışarak aşmak istiyoruz. Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı da Mart ayının ortasından önce gerçekleşecek. Bu konuda da mutabakatımız var" diye konuştu.

Önceliğimiz Münbiç olacak

ABD'nin Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini belirten Tillerson ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilebileceğine inandığını söyledi.Tillerson"Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Çalışmalarımızı çok daha yakın bir şekilde sürdürüp Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Suriye'nin oluşması için birlikte çalışmamız gerekiyor" sözlerini kullandı.

ABD'nin terör örgütü YPG'ye verdiği silah desteğinin çekilip çekilmeyeceği yönündeki soru üzerine Tillerson, "ABD, orada o şehrin bizim müttefik kuvvetlerimizin kontrolü altında olduğundan emin olmak istiyor. Başka herhangi bir gücün buraya tekrar girmesini en azından istemiyoruz" şeklinde konuştu.