Yöresel lezzetler depremzedelere gelir kaynağı oldu
Antakya ilçesinin Bağrıyanık Mahallesi'nde yaşayan Emsar İçer, annesi Semire İçer ve yengesi Fedva İçer depremin ardından evlerinde kentin yöresel lezzetleri 'kömbe', 'külçe', 'oruk' ve 'kaytaz böreği' yapmaya başladı.
Mahallelerinin simgesi çınarlardan esinlenerek 'Çınar Antakya Yöreselleri' adını verdikleri sosyal medya hesabı açan kadınlar, kendilerine ulaşanlara yöresel ürünleri kargoyla gönderiyor.
Havanda hurma döven, hazırladıkları ürünleri odun ateşinde pişiren kadınlardan Emsar İçer, AA muhabirine, depremden sonra ilk 4 gün yakınlarına ulaşmaya çalıştıklarını, daha sonra da Mersin'e gittiklerini söyledi.
Mersin'de 40 gün kaldıktan sonra Hatay'a döndüklerini ifade eden İçer, şöyle konuştu:
"Deprem bölgesinde kendi imkanlarımızla yaptığımız yöresel lezzetleri sosyal medya hesabı aracılığıyla paylaşıp satış gerçekleştiriyoruz. Aile bütçelerimize katkı sunuyoruz. Hatay yöresine ait unlu mamuller olan 'kömbe', 'külçe', 'oruk' ve 'kaytaz böreği' yapıyoruz. Kömbe, sade, cevizli ya da hurmalı yapılan Hatay'a özgü tatlı kurabiyedir. Ramazan Bayramı'nda yapılan yöresel bir lezzettir. Un, su, maya, rezene, çörek otu, susam ve tereyağ ile yine Hatay'ın lezzetlerinden külçe böreğini de yapıyoruz. Dileyenlere bir tür içli köfte olan oruk da yapıp gönderiyoruz. Antakya mutfağına özgü üzerinde kıymalı harç bulunan kaytaz böreği de üretiyoruz."
'Ürünlere daha önce tadanlar ilgi gösteriyor'
İçer, mahallelerinde asırlık 5 çınar ağacının olduğuna değinerek, sosyal medya hesabına mahallelerinin simgesi olan "çınar" adını verdiklerini bildirdi.
Söz konusu çınarlardan birinin depremin ardından çıkan fırtınada devrildiğine değinen İçer, "O adeta bizim yüreğimizde devrildi. Bu yüzden de sayfamıza 'çınar' adını koyduk. Ürünlerimize Hatay depreminin ardından bölgeden ayrılıp, farklı kentlere gidenler ya da daha önce bölgeye gelip, bu ürünleri tadanlar ilgi gösteriyor." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.