Dolar (USD)
35.27
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2985.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yolların görünmez kahramanlarına ışık tutan farkındalık kampanyası

Otoyol işletmelerinde çalışanların kritik rolünü gözler önüne seren ve trafik çalışanlarının güvenliğini artırmayı hedefleyen "(S)he Works, I Care" kampanyası, ICA tarafından Türkiye'de de hayata geçirildi. Kurban Bayramı tatili öncesi gerçekleştirilen saha çalışmalarında Reşadiye Bi'Mola dinlenme tesisinde emniyet kemeri simülatörü ve kör nokta farkındalık eğitimi verildi.
Yolların görünmez kahramanlarına ışık tutan farkındalık kampanyası
12 Haziran 2024 15:04:09
Otoyol işletmelerinde çalışanların kritik rolünü gözler önüne seren ve trafik çalışanlarının güvenliğini artırmayı hedefleyen "(S)he Works, I Care" kampanyası, ICA tarafından Türkiye'de de hayata geçirildi. Kurban Bayramı tatili öncesi gerçekleştirilen saha çalışmalarında Reşadiye Bi'Mola dinlenme tesisinde emniyet kemeri simülatörü ve kör nokta farkındalık eğitimi verildi.

Haber: Melike TURANOĞLU ACUN

Farkındalık kampanyası ile otoyol saha çalışanlarının sürücüler tarafından fark edilmesini sağlamak, kaza oranlarını düşürmek ve trafik güvenliği konusunda toplumsal bilinç oluşturulması hedeflendi.

“(S)he Works, I Care” farkındalık kampanyası, otoyol saha çalışanlarının hayati önemini vurgulayarak, kaza oranlarını düşürmek ve trafik güvenliği konusunda farkındalık yaratmak üzere ICA tarafından hayata geçirildi. Kampanya, trafik güvenliğini olumsuz etkileyen olaylara müdahale eden trafik saha ekiplerinden, otoyolu 7/24 işler halde tutan bakım ekiplerine kadar; operasyon görevi üstlenen ve trafik güvenliğinin daima sağlanması için çalışan herkesin sürücüler tarafından fark edilmelerini sağlamayı ve trafik güvenliği konusunda toplumsal bilinç oluşturmayı hedefliyor.

Avrupa Ücretli Yol Altyapı Operatörleri Birliği (ASECAP) üyesi 17 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kampanya, otoyol kullanıcılarının güvenliğini artırmak için hem iş güvenliğine hem de sürücü davranışlarının geliştirilmesine dikkat çekiyor. 12 Haziran'da düzenlenen saha aktiviteleri, otoyol çalışanlarının zorlu çalışma şartlarını gözler önüne sererken, ağır vasıta sürücülerine yönelik eğitimler ile de sürücü davranışlarının geliştirilmesi hedeflendi.

Otoyol çalışanları, sadece yolların bakımını yapmakla kalmıyor; aynı zamanda sürücülerin güvenli, konforlu ve hızlı seyahat edebilmesi için gece gündüz çalışarak, yol güvenliği için hayati bir görev üstleniyor. Bu projeyle, yola çıkanların sevdiklerine ulaşmasında, ambulansların hastalara yetişmesinde, itfaiyenin yangına müdahale etmesinde ve kargoların doğru adreslere zamanında ulaşmasında büyük rol oynayan bu görünmez kahramanlara dikkat çekiliyor.

Saha aktiviteleriyle farkındalık artıyor

Farkındalık kampanyasının bir parçası olarak 12 Haziran’da sürücülerin katılımıyla gerçekleştirilen saha aktiviteleri, otoyol çalışanlarının önemini bir kez daha vurguladı. Etkinlik sırasında katılımcılar, otoyol saha ekiplerinin çalışma şartlarını yerinde gözlemleme fırsatı buldular. Böylece operasyonel süreçlerde karşılaşılan zorluklar ve bu kahramanların günlük hayatlarına dair daha iyi bir anlayış geliştirdiler.

Bayram öncesi yolcu ve otoyol çalışanı güvenliğine dikkat çekerek bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan bu önemli projenin bir parçası olarak, 12 Haziran Çarşamba günü Reşadiye'deki Bi Mola dinlenme tesislerinde özel bir etkinlik düzenlendi. Hed Akademi iş birliğiyle ağır vasıta sürücülerine yönelik emniyet kemeri simülatörü ve kör nokta farkındalık eğitimleri gerçekleştirildi.

Bayram ve tatil döneminde trafik kazalarında artış oluyor

2023 yılı karayollarında meydana gelen trafik kazalarında 6.548 kişi hayatını kaybetti. 2022 yılında 5.229 olan bu sayı, 2023'te yüzde 25 artış gösterdi. Trafik vefat oranlarına genel olarak bakıldığında, yaz tatili sebebiyle seyahatlerin artması ve tarım ile inşaat faaliyetleri nedeniyle taşıt hareketinin yoğunlaşmasıyla birlikte Haziran-Ağustos aylarında trafik kazası ve ölüm-yaralanma sayılarında artış yaşandığı gözlemleniyor.

Kurban Bayramlarında da, 2023 yılında 110, 2022 yılında 67 ve 2021 yılında 46 kişi hayatını kaybederken, binlerce vatandaşımız yaralandı. Ailelerimizle sevinç ve mutluluğumuzu paylaşacağımız bu özel günlerde, trafik kaza haberleriyle üzüntü yaşamamak için HED Akademi'nin önerdiği 11 temel altın kurala riayet ederek bu durumu değiştirebiliriz. Uzak mesafeli seyahatlerinizi, aceleyle bitirilmesi gereken bir görev olarak değil, hayatınıza dahil keyifli bir zaman dilimi olarak planlayabilirsiniz.

HED Akademi'den trafikte güvenliğiniz için 11 temel kural

Trafik güvenliği konusunda regülasyon oluşturan, eğitimler veren öncü kuruluşlar arasındaki HED Akademi, sürücülere şu hayati uyarılarda bulunuyor:

1. Seyahate uykusuz ve yorgun çıkmayın: Seyahate başlamadan önce en az 8 saat kaliteli uyku almaya özen gösterin. Uykunuzu etkileyebilecek ilaçlar ve yiyeceklerden kaçının. Günlük uyku ritminize uygun bir seyahat planı yapın. Uykunuz geldiğinde sürüşe devam etmeyin, güvenli bir yerde durarak dinlenin. Mümkünse, seyahatlerinizi gün ışığında yapın.

2. Seyahat yönetimi yapın: Sürüş öncesi seyahat güzergahınızı detaylı bir şekilde planlayın. Hava durumu, trafik yoğunluğu ve yol durumu gibi faktörleri kontrol edin. Olası mola yerleri ve acil durumlarda ulaşabileceğiniz sağlık kurumlarını belirleyin.

3. Aracınızı kontrol edin: Yola çıkmadan önce aracınızın tüm kontrollerini yapın. Evraklarınızın (ehliyet, ruhsat, muayene, SRC, psikoteknik vb.) tam olduğundan emin olun. Aracın etrafında bir tur atarak aynalar, camlar, lastikler ve diğer aksamların sağlamlığını kontrol edin. Aracınızın yağ, su gibi sıvılarını kontrol edin ve ilkyardım, trafik ve yangın söndürücü kitlerinin tam ve kullanılabilir olduğundan emin olun.

4. Emniyet kemerini daima kullanın: Emniyet kemeri kullanımı bir tercih değil, zorunluluktur. Emniyet kemeri, trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaları önler. Hava yastığı bulunan araçlarda, kemer ve yastık kombinasyonu, şiddetli kazalarda bile koruma sağlar. Bebekler ve çocuklar, uygun koltuklarda ve emniyet kemerleri bağlı olarak seyahat etmelidir.

5. Trafik kurallarına istisnasız uyun: Trafik kuralları, insan ölümleri ve yaralanmaları sonucunda belirlenmiştir. Bu kurallara uymak, sadece sizin değil, diğer yol kullanıcılarının da güvenliğini sağlar. Trafik kurallarını ihlal etmenin sonuçları ölümcül olabilir.

6. Mola vermeyi alışkanlık haline getirin: Yorgun veya uykusuz hissettiğinizde, her 2 saatte bir 15 dakika mola verin. Yorgun hissediyorsanız, sürüşe devam etmeyin. Molalarda aracınızı da kontrol etmeyi unutmayın.

7. Yasal hız limitlerine istisnasız uyun: Hız limitlerine uymak, kazaların önlenmesinde büyük rol oynar. Yol ve hava şartlarına göre hızınızı ayarlayın ve gerekirse yasal limitlerin altında seyredin.

8. Dikkat dağıtıcı cihazlar kullanmayın: Sürüş sırasında cep telefonu, radyo veya navigasyon gibi dikkat dağıtıcı cihazlardan uzak durun. Bu cihazlar, sürücünün dikkatini dağıtarak kazalara yol açabilir. Araştırmalar, telefonla konuşmanın kaza olasılığını artırdığını göstermektedir.

9. Takip Mesafenizi her zaman koruyun: Hız arttıkça fren ve durma mesafesi de artar. Yağışlı havalarda bu mesafe daha da uzar. Minimum 4 saniyelik bir takip mesafesi bırakın. Otoyollarda bu süreyi 6 saniyeye çıkartın.

10. Doğrultu değiştirme kuralına uyun: Şerit değişikliği yaparken sırasıyla sol ayna kontrolü, sol sinyal verme, tekrar ayna kontrolü, uygun hızla diğer aracı geçme, sağ ayna kontrolü, sağ sinyal verme ve başladığınız şeride geri dönme adımlarını izleyin.

11. Son kontrollerinizi yapın: Seyahatiniz bittiğinde aracınızı kontrol edin. Lastikler, yağ akıntısı, camlar ve aynalar gibi tüm aksamları gözden geçirin.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin