YÖK'ten üniversitede bölüm değiştirme müjdesi
Bunun için tek şart, LYS'deki tüm sınavlara girilmiş olması...
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'dan, okuduğu bölümden memnunolmayan üniversite öğrencilerine müjde. Çetinsaya, "ÖSYM sınavlarının ideal olarak nasıl yapılabileceğinin tartışıldığı bir zeminde, sürecenasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündüğümüzde yaptığımız analizde şunu gördük; liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava, 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, sayıları değişmekle birlikte 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik. Yani öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da, idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrarsınava giriyor. Şimdi bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden, eğer şartı uyuyorsa istediği bölüme geçmesine imkantanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS'deki tüm sınavlara girmiş olması. Çünkü bu sistem ancak öğrenciler tüm sınavlara girdiği zaman işleyebilir" dedi. Ekyerleştirmenin amacından çıktığını belirten Prof. Dr. Çetinsaya, "Bu yılki amacımız, ekyerleştirmeyi orijinal manasıyla uygulamak. Her üniversite nisan ayına kadar kontenjanlarını bildirecek, haziranda da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak" diyekonuştu.
ÇEKİRDEK DERS SİSTEMİ
YÖK'ün hayata geçirmeyi planladığı uygulama bazı özel üniversitelerde farklı şekillerdeuygulanıyor. Sabancı Üniversitesi'nde tüm öğrenciler ilk sene, bir çekirdek dersgrubuna tabi tutulurken, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikincisınıfın sonunda programlarını seçebiliyorlar. Koç Üniversitesi'nde de, iç yatay geçişuygulaması yapılıyor. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, en erken birinciakademik yarı yıllarının sonunda ve en geç altıncı akademik yarı yılları öncesindebaşvuruda bulunuyorlar.
Kaynak: SABAH
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.