YÖK'ten diploma denklik işlemlerinde yeni karar
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan karara göre, yurt dışından mezun öğrencilerin diploma denklik işlemlerine ilişkin yılda bir kez yapılan Seviye Tespit Sınavı'na (STS) tıp dışı diğer sağlık alanlarında da alternatif sınavlar yapılacak.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, yurt dışından mezun olarak kurula denklik başvurusunda bulunanlar arasında, hakkında sınav kararı alınanlara yönelik yılda bir defa yazılı STS'nin yapıldığı hatırlatıldı.
Diploma denklik başvurularının giderek arttığı ve yılda bir kez sınavın yapılmasının ilgililerin mağduriyetine yol açabildiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda geçen yıl alınan kararla tıp doktorluğu alanında yılda iki defa gerçekleştirilen STS'ye muadil olarak Ankara, Gazi, Ankara Yıldırım Beyazıt ve Hacettepe üniversiteleri tarafından yapılandırılmış klinik sınavların uygulanmaya başlandığı kaydedildi.
Bunun yanı sıra yurt dışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP, Staats examen) sınavlarının da STS'ye muadil olarak kabul edilmesine karar verildiğinin aktarıldığı açıklamada, böylece tıp alanında STS'ye girecek bir adayın hem yurt dışında daha önce başardığı sınavların kabul edildiği hem de yılda 6 kez sınav şansını yakaladığı belirtildi.
Tıp dışı sağlık alanlarında da sınav fırsatı artıyorTıp doktorluğu dışındaki sağlık alanlarında da benzer şekilde bir düzenlemeye gidilmesi için son bir yıldır çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin görüşü alınarak çalışma yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Çalışmalarımız sonucunda diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi gibi sağlık alanlarında da yazılı STS'ye muadil olarak 'ilmi hüviyet tespiti sınavları' yapılmasına karar verildi. Bu sağlık alanlarında ilmi hüviyet tespiti sınavları isimleri daha sonra açıklanacak olan üniversitelerimizde, bir yıl içinde toplamda 5 kez yapılacak." bilgisi paylaşıldı.
Yılda 6 kez sınav şansıFarklı alanlarda STS'nin, yazılı ve sözlü olarak yapılabildiği, ancak sözlü sınavlara sınırlı sayıda başvuru kabul edilirken yazılı sınavlara sayı sınırı olmadan başvuru alınabildiğine işaret edilen açıklamada, bu yüzden mevcut yılda bir kez yapılan yazılı STS'nin de ilmi hüviyet sınavlarının yanı sıra devam etmesinin uygun olacağı görüşüne varıldığı kaydedildi.
YÖK'ün açıklamasında, yeni düzenlemelerle pek çok sağlık alanında denklik için haklarında seviye tespit sınavı kararı alınanlara, yazılı ve sözlü farklı sınavlarla bir yıl içinde 6 kez sınav fırsatının sağlandığı bildirildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından, "Yurt dışındaki üniversitelerden mezun öğrencilerimizin denklik işlemlerini kolaylaştırmaya devam ediyoruz." paylaşımında bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.