YÖK Başkanı Çetinsaya: YÖK tarihe gömülmeli
29 Eylül 2014 08:58:00
YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasının YÖK'ün lağvedilmesinden geçtiği tespitinde bulundu.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası" başlıklı raporunda, yükseköğretimi yeniden yapılandırmanın bir yolunun da YÖK'ü lağvedip kötü hatıralarıyla tarihin derinliklerine göndermek olduğunu kaydetti.
"YENİ TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERDEN GEÇER"
Bunun sadece bir vesayet aracı şekilde kullanılmış YÖK'ü ortadan kaldırmak anlamına gelmediğini, bürokratik olarak işlemez hale gelen kurumu dönüştürmek olduğunu belirten Çetinsaya, "Yeni Türkiye'nin yeni yükseköğretim yol haritasını hazırlayabilmek için en nitelikli beyinleri akademiye gelmeye ikna etmeliyiz. Hükümetimiz 1 Ekim'den itibaren öğretim üyelerinin özlük haklarını gündemine alacağının sözünü verdi. Yeni Türkiye'nin yeni bir koordinasyon kurumuna ihtiyacı var. Yeni Türkiye'yi kuracak olan, nitelikli insan gücü ve yetkin bilimsel araştırmalardır. Ve bunun merkezi de üniversitelerdir" dedi.
"YÖK BUGÜNÜN YÜKÜNÜ ÇEKEMİYOR"
Prof. Çetinsaya, YÖK dönüştürülürken yapılması gereken ev ödevlerini ve yapılması gerekenleri de de şöyle sıraladı:
"30 yıl önce askeri rejim döneminde 27 üniversite için dizayn edilmiş YÖK bugünkü yükseköğretimin yükünü çekemiyor. 5.5 milyon yüksek öğretim öğrencimizin yüzde 47'si açık öğretimde okuyor. 17-22 yaş grubuna yüz yüze eğitim vermek zorundayız. 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte her yıl 1milyon 250 bin öğrenciye üniversite eğitimi vermek zorundayız. Küreselleşmenin gereği olarak her yaş grubuna üniversiteleri açmak zorundayız. En kritik mesele üniversite, sınıf, laboratuvar, öğrenci var ama öğretimiz üyemiz yok. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 48, OECD ülkelerinde 16. 60 bini doktoralı, 145 bin öğretim üyemiz var. 20 bin doktoralı 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç bulunuyor."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.