Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.47
Gram Altın
3061.88
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yılın ilk yarısında 13,5 milyar dolarlık makine ihraç edildi

Yılın ilk iki çeyreğinde öngörülerimiz büyük ölçüde gerçekleşti, dengeli bir yarı yıl geçirdik.
Yılın ilk yarısında 13,5 milyar dolarlık makine ihraç edildi
23 Temmuz 2024 09:39:51
Yılın ilk iki çeyreğinde öngörülerimiz büyük ölçüde gerçekleşti, dengeli bir yarı yıl geçirdik.

Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalarak 13,5 milyar dolar oldu.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ocak-haziran döneminde Türkiye'nin makine ihracatı 13,5 milyar dolara geriledi. Bu dönemde ihracatta yaşanan yüzde 4,1'lik düşüş, son 12 aylık dış satımda da yüzde 0,4'lük bir azalmaya yol açtı ve toplamda 27,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Avrupa'da imalat sanayisindeki durgunluk ve yatırımcı talebindeki düşüş nedeniyle Türkiye'nin en büyük makine pazarları olan Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya'daki ihracat yüzde 6,6 ila 17,9 arasında daralma gösterdi. Avrupa Birliği'nde yaşanan yüzde 4'lük ve Rusya yaptırımları nedeniyle diğer Avrupa ülkelerinde kaydedilen yüzde 17'lik düşüş, Kuzey Amerika'daki yüzde 24'lük, Latin Amerika'daki yüzde 11'lik ve Asya'daki yüzde 14'lük ihracat artışlarıyla dengelendi.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yılın başında öngördükleri tahminlerin büyük oranda gerçekleştiğini ve küresel sanayi faaliyetlerindeki yavaşlamaya rağmen dengeli bir yarı yıl geçirdiklerini belirtti.

Karavelioğlu, ilk yarıda zorlu bir dönem geçireceklerini öngördüklerini ve büyük merkez bankalarının faiz indirimleriyle yaz aylarında hedef ülkelerde bir hareketlenme beklediklerini ifade etti. Ancak enflasyondaki kalıcı düşüşün gecikmesi ve para politikasındaki gevşemenin ertelenmesi nedeniyle hızlı toparlanma beklentilerinin azaldığını belirtti. Ayrıca, siyasi ve jeopolitik gelişmelerin iktisadi faaliyetler, toplam talep ve ticareti sınırladığını vurguladı.

Rakiplerimizden daha hızlı yol alıyoruz

Karavelioğlu, rakip ülkelerle kıyaslandığında belirsizliklerin daha büyük ve imkanların daha sınırlı olduğu bir ortamda çalışmalarına rağmen, Türkiye'nin makine üretim ve ihracatında rakiplerinden daha hızlı mesafe aldığını söyledi. Türkiye'nin büyük bir makine pazarı sunduğunu ve teşvik sisteminin bu fırsatları ithalatçılara sağladığını belirtti. Ancak ithalatçılar, desteklerle fiyatları artırarak enflasyonu körüklüyor ve büyük karlar elde ediyor. Bu durumun, ithalatçı kesimin güçlenmesine neden olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin