Yetkin Düşünce, cemaatleri kapağına taşıdı
Her dönemde farklı boyutlarıyla tartışma konusu olan cemaatleri gündemin köpüğünden uzak ve sükunetli bir şekilde analiz etmeyi hedefleyen Yetkin Düşüncenin bu sayısı dolu bir içerikle okuru ile buluşturuldu.
Genelde din, özelde İslam’ın tarihine kabaca bir göz atış, dinamik bir dini gruplar tarihi kadar dini gruplarda çeşitliliği de karşımıza çıkarmaktadır. İlk vahyin inmesinin hemen ardından “Erkam’ın Evi’nde” oluşan ilk grup Medine’ye hicretle birlikte cemaat ve fırkaların oluşumunu mümkün kılmıştır. Hz. Peygamber’in (S.A.V.) irtihalinin hemen ardından sosyal ve siyasal olaylarla etkileşimleri içerisinde farklı mezhep, tarikat, cemaat vb. yapılar görülmeye başlandı.
Modern zamanlara gelindiğinde din açısından yaşanan kırılma dini gruplarda da kendisini göstermiştir. Her şeyden önce, imparatorlukların dağılması ve ulus-devletlerin inşası ile bireyselleşme ve sekülerleşme süreci bu siyasi-toplumsal konjonktürün yeni insan profilini üretmiştir. Bir yandan klasik cemaat anlayışının zayıflaması, diğer yandan bireyselleşme ve sekülerleşme dini grupları farklı sorunların odağı haline getirmiştir.
Bugün İslam dünyasının farklı coğrafi mekanlarında ve bilhassa Ortadoğu’da kadîm ve çağdaş birçok dini grup bulunmaktadır. Bunlar hem bir kültürel çeşitlilik ifade etmekte, hem de sosyal ve siyasal sorunlar çerçevesinde gerilimler üretmektedir. Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de yaşanan gelişmeler paralelinde dini gruplar da dalgalanmalar yaşanmıştır. Tarihsel süreçteki bileşenler ve gerilimler arasında dini grupları ele almanın zorunluluğu Yetkin Düşünce dergisinin bu sayısının büyüme göstermesiyle sonuçlamıştır.
Bu minvalde yetkin Düşünce Dergisi’nin bu sayısına Mustafa Tekin, Süleyman Gümüş, M. Yaşar Soyalan, Harun Yıldız, Zehra Işık, Vejdi Bilgin, Ahmet Keleş, Tahir Dağcı, S. Mücahit İyiyeyolbulan, Esat Arslat, Yusuf Yavuzyılmaz makaleleriyle katkıda bulunmuş; konuyu farklı boyutlardan tartışmışlar. Üç söyleşiye yer verilen dergide, dini gruplar konusuna çalışmaları ile yoğunlaşmış Mehmet Ali Büyükkara, Taha Hakan Alp ve Atasoy Müftüoğlu görüşlerine yer verilmiş.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.