‘Yetersiz cezalar kadına şiddeti normalleştiriyor’
Kadına yönelik şiddeti değerlendiren İzmir Özel Medifema Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ayça Türkyılmaz kadına yönelik şiddetin bir toplumsal sorun olduğunun altını çizerek dizilerin ve sosyal medyanın etkilerini değerlendirdi. Psikolog Türkyılmaz şiddeti sadece fiziksel olarak değerlendirmememiz gerektiğini, şiddetin duygusal boyutunu da ele almamız gerektiğini kaydederek “Ataerkil toplumlarda bireyler fiziksel ya da cinsel şiddete hukuki yaptırımı olduğu için tepki gösterse de şiddetin duygusal ve ekonomik yönlerini göz ardı ediyor, normalleştiriliyor. Şiddet vakalarının azalması için ilk etapta yapılması gereken şey toplumu bilinçlendirerek şiddetin ilk basamağını ortadan kaldırmaktır” dedi.
“Diziler şiddeti normalleştiriyor”
Psikolog Türkyılmaz şiddet içerikli dizilerin bu durumu daha da normalleştirdiğini ifade ederek şunları söyledi;
“Kadına yönelik şiddetin dizilerde bir tema olarak işlenmesi toplumun bu durumu sadece normalleştirmesini sağlıyor. Kadının davranışının bir erkek tarafından sürekli kontrol edilmeye çalışılması ve bunun 'kıskançlık' adı altında normalleştirilerek 'seven insan kıskanır' şeklinde tanımlanması kadına yönelik psikolojik şiddetin normalleştirilmesine önemli bir örnek. Bu algıyla şiddetin ilk basamağını toplumun bilinçaltına yerleştiriyoruz. Sonrasında erkek kıskanınca, kısıtlayınca, kadını kontrol etmeye çalışıp tehditler yağdırınca toplum tarafından 'seviyor' olarak algılanıyor. Bu durum da şiddeti doğuruyor.”
Bu düşünce kalıplarının yıkılması için sağlıklı birey ya da sağlıklı aile kavramının güzelce işlenerek topluma yansıtılması olmalı diyen Psikolog Türkyılmaz bu sayede düşünce kalıplarının yıkılmaya başlayacağını belirtti.
“Sosyal medyaya yansıması hem avantajlı hem de dezavantajlı”
Toplumda yaşanan şiddetin sosyal medyaya yansımasının hem avantajları hem de dezavantajlarının olduğunu belirten Psikolog Türkyılmaz, “Sosyal medya kadınların sesini duyurması ve farkındalığı arttırmak adına yararlı ve bireylerin vicdan muhakemesi yapmasına olanak sağlıyor aslında. Fakat toplumdaki herkes sağlıklı düşünce yapısına sahip değil. Şiddeti destekleyen, doğru bulan ve örnek olan da birçok kişi var. Sosyal medyada bu tarz vakaların sürekli paylaşılması bu kesim için negatif bir etki oluşturuyor” şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.