Yetersiz beslenen çocuklar öğrenmede güçlük çekiyor
Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, okul çağındaki çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmanın önemine vurgu yaparak, bu alışkanlığın obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalık risklerini azaltmanın yanı sıra çocukların gelişimine de katkı sağlayacağını belirtti.
Yılmaz, çocukların beslenme alışkanlıklarının büyük bir kısmının okul çağlarında şekillendiğine dikkat çekti ve ailelere çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırma konusunda büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Ailelerin çocuklarına örnek olması, düzenli uyku alışkanlığı kazandırması, okul seçerken kantin ve yemekhane olanaklarını incelemesi ve çocuklara sebze yeme alışkanlığı kazandırmasının önemli olduğunu vurguladı.
Sağlıklı beslenme akademik başarıyı olumlu etkiliyor
Ayrıca, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmalarının akademik başarılarına olumlu etkisi olduğunu belirtti. Dengesiz beslenen çocuklarda dikkat sürelerinin kısaldığını ve öğrenme güçlüğü yaşandığını gösteren araştırmalara dikkat çekti.
Yılmaz, okulların açılmasının çocuklar için düzenli bir yaşama geçiş fırsatı olduğunu ifade ederek, çocukların tatil döneminin ardından bu düzene alışma sürecinde ebeveynlerin sabırlı olmaları gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, kademeli düzenlemeler yapmanın hem çocuklar hem de ebeveynler için daha kolay bir adaptasyon sağlayabileceğini önerdi.
Çocukları sağlıklı ve dengeli beslenmeye teşvik etmek için beslenme çantalarına her gün aynı besinleri koymak yerine farklı alternatiflere yönelmenin daha sağlıklı olacağını kaydeden Yılmaz, beslenme çantasına koyulması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Mutlaka her besin grubundan yiyecek/içecek bulundurmaya özen gösterin. Mevsimine göre sebze ve meyvelere yer verin. Enerji ihtiyaçları için sağlıklı yağ kaynakları olan kuruyemişleri ekleyin. 7-14 yaş arası en hızlı boy uzamasının yaşandığı dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar diğer yaş gruplarına göre çok daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle beslenmelerinde mutlaka süt ürünleri yer verin. Hazır meyve suları, limonata yerine evde kendi sıktığımız meyve sularına veya sütleri tercih edin. Kek, poğaça gibi ürünleri hazır almayın, evde tam buğday unu ile hazırlayın. Kahvaltıyı evde yapmıyorsa peynirli tam buğday sandviç, tost ile ev yapımı meyve suyu koyabilirsiniz. Öğle yemeğini evde hazırlıyorsanız çantasına tavuklu ve sebzeli tam buğday sandviçi ve ayran koyun. Ara öğünleri için, taze mevsim meyvesi ile çiğ badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler tercih edilebilir veya ev yapımı kek ile süt güzel bir ara öğün tercihi olabilir."
Yılmaz, su tüketiminin de önemine değinerek, çocukların yanlarına mutlaka su verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.