Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeter Artık - Edi Bese

Herkes çözüm sürecine ve barışa odaklanmış iken Diyarbakır'da bir haftadır yaşanan bazı olaylar geçmişten yaşanan provokasyonları akıllara getirmeye devam ediyor.
Yeter Artık - Edi Bese
14 Nisan 2013 00:00:00
Herkes çözüm sürecine ve barışa odaklanmış iken Diyarbakır'da bir haftadır yaşanan bazı olaylar geçmişten yaşanan provokasyonları akıllara getirmeye devam ediyor.

Dicle Üniversitesi'nde yaşanan olayların ardından Nuhnebi Öğrenci Yurdu'na molotoflu saldırı düzenlenmesi ve eş zamanlı bazı üniversitelerde de gerilimin tırmandırılmak istenmesi kaygıları artırdı. Yaşanan Olayları Milat'a değerlendiren siyasiler ve insan hakları aktivistleri sağduyu çağrısı yaparak, Üniversite gençliğini uyardı.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, "Diyarbakır Valiliği'nin izniyle Kutlu Doğum Haftası'nı kutlamak amacıyla hazırlık yapan gençlerimize karşı bu saldırılar meydana gelmiştir. On senedir Diyarbakır'da diğer şehirlerden daha coşkulu olarak tüm insanların katılımıyla kutlanan Kutlu Doğum Haftası için yaşanan bu olayları benimsemiyorum, onaylamıyorum" dedi.

Yolumuza devam edeceğiz

"Barışa yaklaştığımız şu dönemde bu tarz olayları provokasyon olarak nitelendiriyorum" diyen İçten, "Bu tarz olayların yaşanması barış istemeyen güçlerin eline de malzeme vermiş oluyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu tarz olaylarda olmamasını, onların eğitimine devam etmesini diliyorum. Yaşanan olaylarda devletimiz, emniyetimiz, yargı güçlerimiz gereken tedbiri alacaktır. Bu süreci provoke etmek isteyenlere malzeme vermeden her ne kadar onlar kırsa da, vursa da biz sessizliğimizi bozmayıp barış yolunda ilerlemeliyiz" şeklinde konuştu.

Barış kazanacak

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, sağduyu çağrısı yaptı. Sakık, "Bu saldırıları fitilleyenler bence bir bütün. Bunlardan çünkü parlamentoda da var, bunları biliyoruz. Barış Süreci'ne karşı yapılanları barış yanlıları bir blok oluşturarak sağduyulu bir şekilde engellemelidir. Türkiye'nin ilk kez barışa bu kadar yakın olduğu bir süreçte kolluk kuvvetleri ve yargının gereğini yapması gerekiyor. Bu tarz olayların üstü örtülemez. Hükümeti bu konuda uyarma gereği duyuyoruz. Dikkatli olunmalıdır. Böyle bir süreçte barış yanlısı olan herkes barış ruhuna göre hareket etmelidir. Gençlerden de beklentim barışın ruhuna uygun olacak bir biçimde hareket etmeleridir. Bu tarz provokasyonların tutmayacağını, eninde sonunda barış yanlılarının kazanacağını düşünüyorum" dedi.

Sağduyu zamanı

İHD Genel Sekreteri İsmail Boyraz ise, "Bazı güçlerin hesaplaşma amacı güderek bu tarz şeyler yaptığına inanıyorum. Özellikle bu olayların üniversitelerde başlaması bana düşündürücü geliyor. Sadece Dicle ve ODTÜ'de değil, Kayseri ve Muğla Üniversiteleri'nde de bu tarz olayların yaşandığını biliyoruz. Bu gibi olaylarda yetkililere ve güvenlik güçlerine büyük görevler düşünüyor. Bazı güçler Barış Süreci'ni bu şekilde engelleyebileceklerini düşünüyorlar. Barışı istemeyen güçler tarafından yapıldığını biliyoruz. Tabi bu noktada barış yanlısı diğer tarafında daha sağduyulu davranması gerektiğini düşünüyoruz. Çatışmaya meydan verecek bir iklimi engellemek lazım. Sağduyulu olması gerekenler barış yanlılarıdır" diye konuştu.