Dolar (USD)
35.43
Euro (EUR)
36.31
Gram Altın
3041.38
BIST 100
10034.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yerli ve sağlıklı ata tohumu buğday sorununa çözüm olabilir

​Siyez'ın buğday ihtiyacı için yeni bir alternatif olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Maranki, ''Yaklaşık yedi kat fazla verim elde edilen Siyez ekimi Türkiye'nin buğday sorununu kapatmakta bir çözüm olabilir." dedi.
Yerli ve sağlıklı ata tohumu buğday sorununa çözüm olabilir
23 Haziran 2022 10:20:22
​Siyez'ın buğday ihtiyacı için yeni bir alternatif olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Maranki, ''Yaklaşık yedi kat fazla verim elde edilen Siyez ekimi Türkiye'nin buğday sorununu kapatmakta bir çözüm olabilir." dedi.

Haber / Eda Erkuş

Küresel ısınma, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi son yıllarda yaşanan olaylar gıda krizini gündeme getirdi. Buğday fiyatları yüzde 41, mısır fiyatları ise yüzde 28 arttı. Mevcut üretimden 4 milyon ton daha az üretilecek olan buğday, şimdiden gıda krizinin yaşanma durumunu gündeme getirdi.

Dünya buğday krizini konuşurken, Kayseri Kültepe’de bir küpte bulunan 7 bin yıllık siyez buğdayı tohumu heyecana sebep oldu. Hitit Buğdayı olarak bilinen bu buğdayın maliyetinin daha az, veriminin daha yüksek olduğu açıklandı. Üretimine de Kastamonu ve Diyarbakır’da başlandı.

maranki_f8033afc7591097fc7348f5b8bf3672b.jpg

Siyez modern buğdaya göre daha sağlıklı

Siyez ile ilgili önemli bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Maranki, bu buğday türünün verimi kadar yapısının da önemli olduğuna dikkat çekti. Maranki, mevcut buğdayların sağlık açısından risk taşıdığını söyleyerek siyezin insan sağlığı açısından önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Maranki ''Bugün buğdayın DNA'sı 24-42’ye kadar çaprazlanmış, kromozom-protein değerleri değiştirilmiş ve bütün bunlar fazla verim almak için yapılmıştır. Bu seleksiyonlar buğdayın DNA'sında kırılmalar yapmıştır. Kalın bağırsak üzerinde gluten adı verilen değerin artmasıyla bağırsaklarda yaptığı yapışkanlıklarla insanlar sağlıksızlaştırılmıştır.

Yaptığımız deneylerde normal un ile siyez unu yıkadık. siyez suda tamamen eridi, ancak diğer unlar içinde gluten yoğunluğu yüksek olduğundan erimedi.

Bugün gelinen noktada siyez; insan nesline ve sağlığına katkı sağlayabilir. İstenilen rakımda ve değerlerinde, suni gübre kullanmadan yapılan ekimlerde özelliğini koruyabilir.'' şeklinde konuştu.

bulgur_1fac7c00a22df2980f62386e9787e637.jpg

Siyezi doğru kullanmak önemli

Maranki, siyezin doğru kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, ''Siyez buğdayı bulgur yapılırken kesinlikle kırılmamalıdır, yoksa özelliği kaybolur. Un yapılırken bu kayıp söz konusu değildir'' dedi.

Gıda endüstrisindeki tehlikeli oyunların buğdaya da sıçradığını ifade eden Maranki ''Toplum o kadar algı operasyonlarıyla aldatılmış ve yanıltılmıştır ki, köyde altı ayda yetişen ve 2 saatte pişen tavukların yerini 20 dakikada pişen geni değiştirilmiş tavuklar aldı. Bu 40 günlük tavuklarla halkın sağlığı nasıl bozulduysa aynı uygulama unlu mamüllerde de geçerli.

Yüzde yüz siyezden yapılan ekmek, taş fırında yavaş ateşte pişmeli ve hamur mayası kendinden olmalı.'' ifadelerini kullandı.

siyez un_be507f9733003f431f62909e13a0aea1.jpg

Siyez alırken dikkat

Maranki, piyasada siyez diye satılan ürünler hakkında da uyarıda bulunarak şunları söyledi:

''Medyada kirlilik çok fazla. Basında çıkan siyez haberleri siyezin adından istifade ederek yapılan ticari faaliyet ve spekülasyonlar. Hayatında siyez görmeyen insanların yazdıkları var. Bugün siyez diye toplumda yapılan ekmekler asla siyez değildir. Sadece siyezden yüzde yüz siyez ekmeği olmaz, onun mayası da siyez olmalıdır. Kesinlikle içinde hiçbir emülgatör ve katkı maddesi bulunmamalıdır, ama bugünkü ekmeklerde bütün bu emülgatörler siyez ekmeklerinde ve diğer tahıl ekmeklerin de kullanılmaktadır.

Ayrıca Anadolu’da bulunan diğer türevler siyez değildir. Yöresel adlar olan, karakılçık gibi DNA -14 Ve diğer farklı türlerdir''

‘Siyez Türkiye’nin buğday sorununu kapatmak da bir çözüm olabilir’

Siyez'ın buğday ihtiyacı için yeni bir alternatif olabileceğini belirten Maranki, ''Yaklaşık yedi kat fazla verim elde edilen siyez ekimi Türkiye’nin buğday sorununu kapatmak da bir çözüm olabilir. Ama tohumu standart hale getirmek ve dayanıklı tür olması için işlemler yapmak tohumun özüne zarar verebilir. Burada amaç yüksek verimden ziyade, insan doğasına uygun un, buğday ve bulgur elde edilmesi olmalıdır. Bu insanlığa yapılabilecek en büyük iyilik faydadır.” dedi.

İstanbul'da satılıyor

Maranki, orjinal siyezi vatandaşa ulaştırmak için uzun yıllardır çalışma yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

'' Siyez; Anadolu'nun en doğal ve en köklü buğday türü. İlk defa 2009 yılında Kastamonu’da dedelerimizin hayvan yemi olarak kullandı. 10 cm’lik kalın tahta ambarlarda bulundu. Ardından Amerika Nuh Tatları Prezidyumu’na gönderildi. Bu kurum, dünyada değişmemiş tahılları araştıran bir kurum. İnceleme sonunda siyez, dünyada geni değişmeyen 10 tahıldan biri olarak kabul edildi.

Türkiye'de bugün en çok Kastamonu'da yetiştiriliyor. Kastamonu siyez bulguru 2019 yılında, siyez buğdayı 2020 yılında coğrafi işaretli ürün haline geldi ve Kastamonu’ya tescillendi.

Biz, Kastamonu’daki fabrikalarımızda un haline getirilerek, aynı zamanda bulgur üretimi yaparak siyezi yaklaşık on yıldır insanlığın hizmetine sunuyoruz. Kendi ekmek fabrikalarımızda ekmeği üreterek halka sunuyoruz.

İstanbul Topkapı Kozmik Yaşam Merkezi'nde, Karadeğirmen'de yapılan un, bulgur ve ekmek insanlığın hizmetine sunuldu, hala da sunulmaya devam ediyor.''

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin

Yorumlar (1)

Hazar
Yararlı ve bilgilendirici bir haber olmuş.
2 yıl 6 ay önce Yanıtla