Yerli üretim gücü birleşiyor
Türkiye'nin havacılıkta üretici ülke olma hedefi doğrultusunda sivil hava aracı projelerinde görev alacak parça ve cihaz üreticileri bir envanterde toplanacak.
Ulusal havacılık otoritesi olarak emniyet ve güvenlik düzenlemeleri yapan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), hava araçlarında kullanılmak üzere, parça/cihaz tasarım ve üretim faaliyetlerinde bulunmak isteyen organizasyonlarla onaylı tasarım ve üretim kuruluşlarına alt yüklenici olarak hizmet sağlamak isteyen firmalara yönelik, Havacılıkta Parça ve Cihaz Sertifikasyonu Rehber Dokümanı hazırladı.
Bu alanda faaliyet gösteren firmaların kayıt altına alınması amacıyla da Parça ve Cihaz Üreticisi Envanteri (PACE) oluşturuldu. Bu envantere girmeyen kuruluşlar ulusal sivil hava aracı projelerinde alt yüklenici olamayacak.
Envanterde yer almak isteyen üreticiler, 15 Mayıs'a kadar ön kayıt başvurusu yapabilecek.
Havacılık dışı sebeplerle 1940'lı yıllardan sonra yalnızca işletici ülke olan Türkiye, 1980'lerin ortasında tekrar milli imkanlarla üretim faaliyetlerine başladı.
Bugüne kadar gelişerek devam eden süreçte, Türkiye'de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk sivil imalatı olan HÜRKUŞ Eğitim Uçağı gökyüzüyle buluştu. Bunun yanında farklı hava araçlarının sertifikasyon süreçleri devam ediyor.
SHGM tarafından yetkilendirilen firmalarca tasarlanarak üretilen birçok farklı parça ve cihaz da halihazırda hava araçlarında kullanılıyor.
PACE sayesinde tüm bu çabaların daha da ivmelenmesi için Türkiye'nin havacılık alanındaki envanterinin çıkarılması planlanıyor. Bu envanter sayesinde hem SHGM tarafından yetkilendirilen firmalar tek bir havuzdan alt yüklenici seçimi yapabilecek hem de havacılık potansiyelinin gelişimi gerçek zamanlı izlenebilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.