Yerli otomobil için de gerekli! Mutlaka artırılmalı
Fırat İpek
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) hazırladığı satış raporlarından elde ettiğimiz bilgiye göre benzinli, dizel ve LPG’li araçlaların satışı fazla olsa da yüzde yüz elektrikli ve hibrit araçların satış rakamları da arttı. Aldığımız verilere göre 2020 yılının Ocak ve Mayıs ayında otomobil satışları 146 bin 528 adet olarak gerçekleşti. İlk 5 aylık süre zarfında gerçekleşen otomobil satışlarının birincisi 71 bin 699 adetle benzinli motora sahip araçlar oldu. Dizel araçlar 63 bin 824 adet satışla ikinci olurken, otogazlı otomobiller ise 6 bin 555 adet satışla üçüncü sırada yer aldı.
2020’nin Ocak ve Mayıs ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 75 artış gösteren yüzde yüz elektrikli araçlar 133 adet satarken, yüzde 11,8 artan hibrit araç satışları 4 bin 317 oldu.
Yine ODD verilerine göre 2019’da 222 adet yüzde yüz elektrikli araç satışı yapıldı.
Satış rakamları az olsa da her geçen yıl artan bir tablo ile karşı karşıyayız. Yaklaşık iki yıl sonra yüzde yüz elektrikli ‘Yerli Otomobil’in de üretilmeye başlamasıyla şu an yüzlerde oran satış rakamları binlerin üzerine çıkacaktır.
‘Belediye-yatırımcı-STK’ işbirliği şart
Yüzde yüz elektrikli otomobillerin artışıyla doğru orantılı gitmesi gereken bir yatırım da elektrikli araç şarj istasyonları. Son verilere göre 61 ilde 2 binin üzerinde e-şarj istasyonları bulunuyor. Her ne kadar özel sektör bu konuda yatırımlar yapsa da sektör temsilcileri devletten destek bekliyor.
Elektrikli şarj istasyonlarının yaygınlaşmasıyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, “Ülkemizdeki şarj istasyonu yatırımları şu ana kadar hiçbir devlet desteği olmadan gerçekleştirilmiştir. Fakat sektörün sürdürülebilir büyüme hızını yakalayabilmesi için, Avrupa’da başarıyla uygulanmaya başlanan ‘belediye-yatırımcı-sivil toplum kuruluşu’ önderliğindeki projelerin, ülkemizde de uygulanabilir hale getirilmesi şarttır” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.