Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2324.05
BIST 100
9088.87
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yerli otomobil için alternatif yakıt

Tamamen tabiatı ve insanı düşünerek otomobil üreten Toyota, hava kirliliğini büyük oranda azaltacak yakıt hamlesi yaptı. Şeker kamışından üretilen yakıtla çalışabilen Hibrit FFV prototipini tanıtan Toyota gelecekte benzinin tahtını sallayacak. Türkiye bu yeni yakıtı, üretilecek olan yerli otomobilde kullanırsa, benzine olan bağımlılıktan kurtulacak, şeker pancarı üretimini artırıp çiftçiyi kalkındıracak ve otomobil sektöründeki dengeleri değiştir
Yerli otomobil için alternatif yakıt
16 Nisan 2018 13:15:00
Tamamen tabiatı ve insanı düşünerek otomobil üreten Toyota, hava kirliliğini büyük oranda azaltacak yakıt hamlesi yaptı. Şeker kamışından üretilen yakıtla çalışabilen Hibrit FFV prototipini tanıtan Toyota gelecekte benzinin tahtını sallayacak. Türkiye bu yeni yakıtı, üretilecek olan yerli otomobilde kullanırsa, benzine olan bağımlılıktan kurtulacak, şeker pancarı üretimini artırıp çiftçiyi kalkındıracak ve otomobil sektöründeki dengeleri değiştir

FIRAT İPEK

Toyota, dünyanın ilk alternatif yakıt özellikli hibrit aracının prototipini tanıttı. Hybrid FFV (flexible-fuel vehicle/esnek yakıt hibrit) olarak adlandırılan prototipte, araç sahibinin tercihine göre benzin veya şeker kamışından üretilen etanol kullanılabiliyor. Bu yeni yakıt sistemi aynı zamanda Toyota'nın kendini kanıtlamış hibrit sistemi tarafından destekleniyor.

Yüzde yüz geri dönüşümlü

Hybrid FFV prototipi, Toyota'nın yüksek enerji verimliliği sunan ve CO2 emisyonunu büyük ölçüde azaltan hibrit sisteminin en yeni ürünü. Yüzde 100 geri dönüşümlü etanol yakıtını kullanarak CO2 salımının düşürülmesine büyük oranda katkıda bulunan Hybrid FFV için Toyota Prius modeli baz alındı. Toyota, Hybrid FFV'nin geliştirilmesi ile 2050 yılına kadar CO2 emisyonunu yüzde 90 oranında azaltma hedefi yolunda önemli bir adım attı. Hybrid FFV'nin pazara sunulması ile birlikte gerçek yol koşullarında veriler toplanmaya başlanacak ve sistemin etkinliği, dayanıklılığı ve performansı daha da geliştirilecek.

Dengeler değişebilir

Toyota'nın ürettiği bu yakıt şeker pancarı üretiminden de elde edilebiliyor. Tabii şeker kamışının üretimi daha az ucuz olması büyük avantaj lakin Türkiye'nin iklim şartları ancak şeker pancarı üretimine müsait. Yakın zamanda üretimine başlayacağımız 'yerli otomobil' için bu alternatif yakıt kullanılırsa azaltılan şeker pancarı üretimini tekrar artırılıp çiftçi kalkındırılabilir, benzine olan bağımlılıktan kurtulabilir, otomotiv sektöründeki dengeler değişir ve ülke ekonomisine katkı sağlanabilir.

Otomotiv ihracatında tarihi rekor

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı Ocak-Mart dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yılı tarihi rekorlarla geride bırakan otomotiv sanayii bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir başarıya daha imza attı. OSD'nin açıkladığı verilere göre, otomotiv ihracatı tarihinde ilk kez Mart ayında 3 milyar dolar sınırını aştı ve 3,198 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu başarı ile otomotiv sanayii, Mart ayında ülkemiz ihracatının yüzde 21'ini, yılın ilk üç ayında ise yüzde 20'sini tek başına gerçekleştirdi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde, toplam otomotiv ihracatı ise dolar bazında yüzde 18 oranında artış gösterdi ve 8,376 milyar dolar seviyesine ulaştı.

3 milyar doları aştı

Ocak-Mart dönemine ilişkin sonuçlar üzerinden değerlendirmelerde bulunan OSD Başkanı Haydar Yenigün, "Yılın ilk çeyreğinde ticari araçlardaki üretim ve ihracat performansı otomotiv sanayiimizi taşıyan en önemli etken oldu. Ticari araç ihracatındaki yüzde 9'luk artış, tıpkı üretimde olduğu gibi otomobil kaynaklı azalmayı da büyük ölçüde karşıladı. Mart ayında otomotiv ihracatının tarihimizde ilk kez 3 milyar doları aşması ise yılın ilk çeyreğindeki en önemli gelişmeler arasında yer aldı. Otomotiv sanayiimiz yılın ilk üç ayında ülke ihracatının yüzde 20'sini tek başına gerçekleştirmesiyle başarısını bir kez daha pekiştirdi" dedi.

Yeni Ford Focus ile 5 duyunuz harekete geçecek!

Ford, şimdiye dek en kabiliyetli ve teknik açıdan en yetkin Focus modeli olan ve tamamıyla yenilenen Ford Focus'u dünyaya tanıttı. Stresi azaltan, sezgisel özelliklere sahip ve rafine bir sürüş deneyimi sağlamak amacıyla Ford müşterilerine sunulan en gelişmiş Ford sürücü destek teknolojilerden bazıları şöyle:

Adaptif Hız Kontrolü (ACC), Dur &Kalk, Trafik Levhası Tanıma ve Şerit Hizalama özellikleriyle yoğun trafikle başa çıkmayı kolaylaştırıyor.

Yeni kamera sistemi ile geliştirilmiş Dinamik Ön Far Sistemi, virajlarda ve dönemeçlerde geniş açılı viraj aydınlatması sunuyor.

Geliştirilmiş Otomatik Park Sistemi, bir düğmeye basarak devreye alınıyor ve park etmek için gerekli manevralara uygun vites seçimi, gaz ve fren pedallarının kontrol edilmesini sağlıyor.

Ford'un Avrupa'daki modellerinde ilk defa Yeni Focus ile sunulacak olan Headup göstergesi (HUD), sürücülerin tüm odağını yola vermesine yardımcı oluyor. Acil Durum Manevra Destek Sistemi, çarpışmaları önlemeye yardımcı olmak için sürücülerin, duran veya yavaşlayan diğer araçların çevresinden dolaşmasına destek veren bir teknoloji olarak segmentte ilk kez sunuluyor.

Aston Martin Vantage Türkiye yollarında

İngiliz spor otomobil markası Aston Martin'in tamamen yenilediği Vantage, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor. Markanın bugüne kadar ürettiği en 'fantastik' modellerinden biri olan Vantange, yüksek performansı, iddialı tasarımı ve konforlu sürüş özelikleri ile sınıfının standartlarını yeniden belirlemeye hazırlanıyor. Aston Martin Türkiye distribütörü D&D Motorlu Araçlar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kaya yeni Vantage ile ilgili yaptığı açıklamada "Bizi çok heyecanlandıran bir model oldu. Sektörde büyük ilgi göreceğini şimdiden görebiliyoruz" dedi.

Dünyanın en saygın ödülü Seat Arona'nın

SEAT'ın yeni kompakt crossoverı Arona, tasarım alanında dünyanın en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Red Dot Award'ta "2018 Yılı En İyi Ürün Tasarımı' ödülünün sahibi oldu.

Scania pazarın değişmez lideri

Scania aynı dönemde 456 adetlik satışla, pazar payını yüzde 11.9'a çıkarttı. İlk çeyrekte toplam pazarda 1.875 adet kamyon, 1.945 adet çekici satışı gerçekleşti. Scania, 413 adet çekici satışı ile ithal pazarda liderliğini sürdürürken, toplam pazarda en çok tercih edilen ikinci çekici markası oldu.

Yeni Crafter Türkiye'de

Volkswagen Ticari Araç'ın büyük sınıf hafif ticari araç segmentindeki temsilcisi Crafter her yönüyle yenilendi. 2017 yılının Uluslararası Yılın Ticari Aracı ödülünün de sahibi Yeni Crafter'a 117.950 TL'den başlayan fiyatlarla sahip olunabiliyor.

NİSAN KAMPANYALARI

Renault: Nisan ayında Renault Clio ve Kangoo modellerinde maksimum 30.000TL kredi ve 15 aya varan vade seçeneklerinde sıfır faiz fırsatı bulunuyor.

Fiat: 2018 model yılı Egea Ailesi yenilenen tasarım ve donanım unsurları ile Nisan ayında 69 bin 900 TL'den başlayan fiyatlar ile Fiat showroom'larındaki yerini aldı.

Honda: Civic Sedan sahibi olmak isteyen müşterilerine Nisan ayı boyunca geçerli olacak 25 bin TL'lik kredi kullanımında 15 ay için yüzde 0,5'lik faiz fırsatı sunuyor.

Suzuki: Vitara, Nisan ayında 20 bin TL'ye 12 ay ve %0 faiz veya 60 bin TL'ye varan kredi imkanıyla iki farklı benzinli ve 1,6 litrelik dizel motor seçenekleriyle otomobil tutkunlarına sesleniyor.

Skoda: Nisan ayı boyunca markanın büyük SUV modeli Kodiaq dahil olmak üzere Superb, Octavia, Rapid Sedan, Rapid Spaceback ve Fabia modellerinde avantajlı teklifler sunuluyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan