Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yerli internet ve teknoloji şart

Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, “ Rusya, Çin ve İran bu konuda önemli çalışmalar yapıyorsa bizim de internetin yerlileştirilmesi için çalışmamız gerekiyor'''' dedi.
Yerli internet ve teknoloji şart
23 Aralık 2019 08:12:00
Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, “ Rusya, Çin ve İran bu konuda önemli çalışmalar yapıyorsa bizim de internetin yerlileştirilmesi için çalışmamız gerekiyor'''' dedi.

KORAY TAŞDEMİR
Google’da geçtiğimiz günlerde sabah saatlerinde yaklaşık yarım saat yaşanan erişim sıkıntısı akıllara hemen Rekabet Kurumu ile Google arasında yaşanan krizi ve Google’nın Türkiye’de hizmet kısıtlama açıklamasını getirdi. Sorunun Google’ın Türkiye’ye yönelik bir kısıtlamasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı merak edilirken erişim sıkıntısının Türkiye’yle birlikte birçok Balkan ülkesinde de yaşandığı ve sunuculardan kaynaklandığı öğrenildi. Google’da yaşanan bu erişim sıkıntısı Türkiye’nin bilişim teknolojilerinde yerlileşme sorununu da yeniden gündeme getirdi. Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, “ Rusya, Çin ve İran bu konuda önemli çalışmalar yapıyor, Google servislerinin yerli muadilleri bizde yok, Google Türkiye’ye sıkıntı çıkarsa uzun sürmez ama yerli teknoloji şart” yorumunda bulundu.

Sıkıntı çıkarabilirler ama uzun sürmez

Rekabet Kurumu’nun kararının beklenen bir şey olduğunu ve bu kararla alakalı kimsenin bir itirazı olmayacağını ifade eden Öztürkçi, “Fakat geçtiğimiz gün yaşadığımız sıkıntı sadece Türkiye’yi etkileyen bir sorun değil. Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye de olmak üzere bu kesintiden etkilendi” dedi. Öztürkçi, sıkıntının Google’ın kısıtlamasından kaynaklanmamasının yarın öbür gün böyle bir aktivite yapmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Öztürkçi, “Google isterse Türkiye’deki kullanıcılara servis vermemek adına aksiyon alabilir mi alabilir ama bunun o kadar kolay olacağını düşünmüyorum. Türkiye’de Google üzerinden iş yapan birçok şirket var. Gün sonunda Google böyle bir kesinti yapsa bile kısa süreli bir kesinti yapabilir, bunu da siyasi baskı oluşturmak adına yapar. Google’ın servislerinin Rekabet Kurumu ya da siyasi konjonktürden dolayı kesintiye uğraması siyasilere ciddi bir baskının oluşması anlamına geliyor. Uzun süreli bir kesinti bu yüzden olmaz, mutlaka bir anlaşmaya varılacaktır” dedi.

Google servislerinin yerli muadili yok
“Diğer yandan yerli ve millilik açısından bakarsanız bizim kullandığımız Google servislerinin şu anda yerli bir muadili yok” diyen Öztürkçi Türkiye’de teknolojinin yerlileştirilmesinin çokça konuşulduğunu ama aksiyon alma noktasında pek kimsenin harekete geçmediğini dile getirdi. Öztürkçi, “Çünkü o teknolojileri yapmak ve sizden onlarca sene önde bu işe başlamış kimseler ile mücadele etmeniz çok zorlu bir süreçtir. Aslında bu işin yapılması için arka tarafta çok sağlam bir iradenin durmasını gerektiriyor” diye konuştu.

İnternetin yerlileştirilmesine ağırlık vermeliyiz

Öztürkçi, “Bugün Rusya, İran ve Çin nasıl yerel internetten bahsediyorsa benzer yapıya doğru bir geçişe başlamamız gerekiyor. Teknolojinin yerlileştirilmesi bir taraftan devam ederken diğer taraftan internetin yerlileştirilmesinin de masaya yatırılması gerekiyor” dedi. Rusya’nın bugün, ‘internette dünya ile iletişimini kesmek isteyebilirim. Fakat benim ülkemdeki iç işleyişim bundan etkilenmesin’ şeklinde planlar yaptığını kaydeden Öztürkçi, “Rusya kendi internetini de buna doğru eviriyor. Çin ve İran da hakeza böyle” diye konuştu. Öztürkçi, Çin’in geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir hamleden söz ederek “Ürettiği teknolojik ürünlerin büyük bir kısmında sıfır Amerika teknolojisi kullanacak şekilde bir strateji belirlediğini ve kısa zamanda bunu hayata geçireceğini duyurdu. Aynı şey Rusya içinde geçerli. Rus şirketleri tarafından geliştirilen bir yazılım olmadığı müddetçe teknolojik cihazlarının ülkede satışını belli bir süre onaylamayacağını açıkladı” ifadelerini kullandı. Öztürkçi, “Bu aslında konvansiyonel dünyadaki savunma mekanizmalarının dijital dünyadaki karşılığı ve bunu doğru okumak lazım. Yoksa bugün Youtube’ta video izlemişiz ya da izleyememişiz bunun çok da bir önemi yok” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin