Yerli enerji için çözüm önerileri
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin (TÜREB) düzenlediği sektör toplantısında, rüzgarda yerli üretimi destekleyecek çözüm önerileri konuşuldu. Toplantının ilk bölümünde sektör paydaşlarının sorunları, ikinci bölümde ise yatırım ve işletme maliyetlerini azaltıcı öneriler ile süreci geliştirici projeler üzerinde duruldu.
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, "2020 yılı sonrası yenilenebilir enerji sektöründe destekleme mekanizmaları nasıl olmalı?" sorusuna cevap aramak için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti. Sektörün sorunları nedeniyle hızla devam edemediklerine değinen Ataseven, sorunları tanımlayıp, çözüm önerileri ile birlikte ilgili kurumlara bir raporla ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Mevzuatların, aynı kurumda çalışan uzmanlar tarafından bile farklı şekillerde yorumlandığının altını çizerek bürokrasinin iş dünyasını üzerinde etkili olduğunu gösterdi.
Yerli Üreticinin Düşüncesi Pozitif
Kapasite artış taleplerinin hayata geçirilmesinin sektöre, ekonomiye, istihdama ve cari açığa katkısı olacak. Yerli üretimi destekleyecek ucuz finansman modellerini mümkün kılacak çözümler, finansman ayağını kolaylaştıracak öneriler üzerinde durulmalı. Yerlileşmeyi destekleyen YEKA modelinin devamının yanında, sektörün tekelleşmemesi ve derinleşmesi adına küçük ve orta ölçekli projelerin de devamına imkan tanınması önemli. Bazı STK'ların ÇED iptaline yönelik açtıkları dava süreçlerinde, bilirkişilerin yetersiz kalması ve
açılan davalardan yatırımcıların çok geç haberinin olması büyük bir sorun teşkil ediyor. Mevcut mevzuatlardaki keyfi uygulamalar, farklı yorumlamalar ve her bölgede farklı uygulamalar nedeniyle geciken projeler var. İzin süreçlerinin uzun olması nedeniyle projelerin hayata geçişinin gecikmesi problemi mevcut. Hizmet bedeli veya katkı payı adı altında ilgili kurumlara yapılan ödemelerin aşırılığı dikkat çekiyor. Tahmin kalitesinin belli bir seviyenin üstüne çıkamamasından kaynaklı kayıplar giderilmeli. Türkiye'de üretilen sanayi ürününü yurtdışında pazarlamak için yapılması gerekenler üzerinde ayrıca çalışılmalı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.