Yerli doğal gazdan bir güzel haber daha
Karadeniz gazının vatandaşların enerji faturalarına indirim olarak yansıtılması ve aynı zamanda doğalgazdan üretilen üre gübresi sayesinde çiftçilere destek sağlanacak.
4 milyon ton üre ihtiyacı bulunuyor
Üre gübrenin Türkiye'de yıllık 1,6 ila 2 milyar dolar arasında bir hacme sahip olduğunu anlatan Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, "Ülkemizde son üç yılın ortalamasına baktığımız zaman 6,5 milyon ton gübre tüketilmiştir.
Yine son üç yılın ortalamasına olarak değerlendirdiğimizde azotlu gübre tüketimiz 3,6 milyon ton civarındadır. Toplam azotlu gübre tüketimimizin 3 yıllık ortalama rakamları 1,8 milyon ton olmak üzere yarısını üre oluşturmaktadır.
Üre tarım dışında hayvan yemi, plastik tutkal yapımı ve boya sanayinde olmak üzere 2 milyon ton civarında kullanılmaktadır. Hem tarımsal hem diğer sanayiler açısından değerlendirdiğimizde yıllık 4 milyon tona yakın üre ihtiyacımız bulunmaktadır" dedi.
Maliyetin yüzde 80'i doğalgazdan
2022'de üre ihtiyacının 238 bin tonunun yerli olarak üretildiğini belirten Güneş, "Ülkemizde üre üretimi için kurulu kapasitemiz 585 bin tondur. Kapasite artırımı, bitmek üzere olan yeni üre fabrikası ve devam eden yatırımlarla birlikte üretim kapasitemiz 1,5 milyon Tona ulaşacaktır. Üre üretimiz için amonyak üretimi yapılması gerekmektedir. Amonyak üretimi için en önemli hammadde kaynağı doğalgazdır. Üre maliyetinin yüzde 80'den fazlasını doğalgaz oluşturur. Sanayide üretilen amonyağın yüzde 80'den fazlası gübre olarak kullanılmaktadır" dedi.
Ülke ekonomisine katkı sağlayacak
Sabah'ta yer alan habere göre, Sakarya gazının girdi olarak kullanılarak üre üretecek tesis kurulması ile yerli doğalgazın katma değerinin artırılması hedefi kapsamında Türk tarımına, çiftçisine, gübre sanayisine ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağını belirten Güneş, "Sakarya doğalgazından amonyak ve üre üretiminin dünya ile rekabet edecek düzeyde gübre sanayiye verilmesi halinde öncelikli hedef olarak tarımsal üre tüketimimizin tamamına yakınını yatırımların bitmesi ile karşılar duruma geliriz. Yeni yatırımların yapılması ile yıllardır ithalatçı olduğumuz üre gübresinde ihracatçı olma yolunda ilerleriz. Doğalgazdan amonyak, amonyaktan öncelikli hem tarımda hem diğer sanayilerde 4 milyon ton civarında kullanılan üre üretimi yapmak, diğer azotlu gübrelerin üretimini artırmak ayrıca amonyağın ihtiyaç duyulan sanayilerde kullanımını sağlamak ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonuna büyük katkıda bulunacaktır" dedi.
Kaynak: Sabah
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.