Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yer elması nedir? Yan etkileri nelerdir?

Yer elması bitkisi yararları olduğu gibi zararları da olan bir besin. Bu haberimizde ''''yer elması''''nın zararlarını araştırdık.Yer elmasının yan etkileri nelerdir? Yer elması nedir?
Yer elması nedir? Yan etkileri nelerdir?
04 Ekim 2018 13:52:00
Yer elması bitkisi yararları olduğu gibi zararları da olan bir besin. Bu haberimizde ''''yer elması''''nın zararlarını araştırdık.Yer elmasının yan etkileri nelerdir? Yer elması nedir?

Yer elması bitkisi yararları olduğu gibi zararları da olan bir besin. Bu haberimizde ''yer elması''nın zararlarını araştırdık.Yer elmasının yan etkileri nelerdir?

Yer elması nedir?

Yer elması günümüzde sebze bitkisi olarak mutfaklarda yerini almaktadır. Ancak çoğu insan yer elmasını fazla kullanmadığından ne işe yaradığını, yer elmasının faydalarında dahi haberdar değillerdir.

Yer elmasının yetiştirildiği ve neredeyse anavatanı diyebileceğimiz yer kuzey Amerika dır. Kuzey Amerika dan sonra Türkiye ve Avrupa da fazla oranda yetiştirilmeye başlanmıştır. Yer elması oldukça şifalı bir bitkidir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi çoğu insan yer elmasını kullanmadığından yer elmasının meyve olduğunu dahi düşünenler var. Aslında adına bakılacak olursa yanlış ta düşünülmüş olmaz. Yer elması diğer sebzeler gibi oldukça sağlıklıdır ve birçok yemekte de kullanılmaktadır.

Tadına ilk baktığınızda damağınıza uygun gelmeyebilir. Ancak düzenli olarak kullanmaya başladığınız takdirde oldukça faydasını gördükten sonra oldukça seveceğiniz bir sebzedir.

Tat olarak turpa benzerliği ile dikkat çekmektedir. Yer elması çoğunlukla zeytinyağlı yemeklerde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra salatalarda veya normal dilimleyerek de tüketebilirsiniz.

Yer elmasının yetiştirilme biçimi tamamen havuca benzemektedir. Havuç gibi yer altında toprağın altında yetiştirilir. Bitki kısmı neredeyse bir buçuk metreyi bulmaktadır çiçek kısmı ise ayçiçeğini anımsatmaktadır.

Yer elması ilk olarak dikildikten sonra 40. 50 hafta sonunda toplanmaya başlanır. Tıpkı patates ve havuç gibi toplanmaktadır. Görüntü olarak Parlak ve sarıçiçekler açar.

Yer elması aslında bizlere yetiştirilme şekli olarak patatese ama görüntü olarak da turpu anımsatmaktadır. Yer elması her ne kadar turpa benzese de tat olarak tamamen enginara benzemektedir. Yer elması içerisinde inülin maddesi bulundurur.

İçerisinde inülin var ancak diğer bitkiler gibi şeker ve nişasta barındırmamaktadır. Buda şeker hastalarının oldukça tercih etmesine neden olmaktadır.

Şeker hastaları için oldukça faydalı olan yer elması çoğu doktorlarında şeker hastalarına öneri olarak kullanmaları gereken bitkiler arasındadır. Tüm şeker hastaları istediği şekilde fazla kullanım yapmamak şartı ile kullanabilirler.

Yer elmasının zararları: Yer elmasının aşırı tüketiminde oluşabilecek zararlar: Taş oluşumuna sebep olabilir. İçeriğinde bulunan yüksek orandaki demir, magnezyum, çinko veya life karşı alerjisi olanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin