Yenidoğan bebeklerde sarılık nasıl geçer?
Yenidoğan bebeklerde genellikle sarılık görülür. Sarılık cildin ve gözlerin sararmasıdır. Sarılık 2-3 hafta sürebilir. Peki Yenidoğan bebeklerde sarılık neden olur? Yenidoğan bebeklerde sarılık nasıl geçer? İşte Yenidoğan bebeklerde sarılık belirtileri ve tedavisi...
YENİDOĞAN SARILIĞI NEDİR?
Sarılık bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucu açığa çıkar. Doğumdan önce kırmızı kan hürelerinin parçalanması ile açığa çıkan bebeğin bilirubinini annenin karaciğeri temizlerken, doğumdan sonra bu görev bebeğin karaciğerindedir. Bebeğin karaciğeri bilirubini temizleyebilecek kapasiteye erişmek için birkaç güne ihtiyaç duyar. Bu arada karaciğer tarafindan yeterince atılamayan bilirubin başlıca deri olmak üzere vücutta birikerek sarılığa neden olur. Yenidoğan sarılığı bebeklerin üçte ikisinde görülen, 2 ila 3 hafta sonra kendiliğinden geçen ancak 3 haftadan uzun süre devam etmesi durumunda ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalıktır.
Fizyolojik ve patolojik olarak iki ayrı grupta değerlendirilen yenidoğan sarılığında; Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilirek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir.
YENİDOĞANLARDA SARILIK NASIL GEÇER?
Yenidoğanlarda sarılık tedavisi, bebeğin kilosu, kaç günlük olduğu ve kandaki bilirübin düzeyi gibi parametrelere göre belirlenir. Yenidoğan sarılığı, genellikle iki ya da üç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ancak bu dönemde doktor takibinin yapılması çok önemlidir.
Eğer bebeğin bilirubin seviyesi yüksek ise “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutulur. Bu tedavide ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlıyor.
Tedavi sırasında, bebek üzerinde sadece bezi ile kalacak şekilde soyulur ve bebeğin gözleri maske ile ışıktan korunur. Bebek ışık kaynağının altına yatırılır. Işık tedavisi esnasında sıvı kaybı olacağından bebekte sıvı açığı oluşmaması için bebek en az iki saatte bir emzirilir ya da sağlanır ya da mama ile beslenir.
Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle bilirubin düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise kan değişimi yapılması gerekebiliyor. Bu durum genellikle bilirubin miktarı 20-25 mg/dl'nin üzerindeki vakalarda uygulanır. Sarılığın önlenmesinde anne sütü ile beslenme önem taşıyor. Bu yüzden tercihen doğumu takip eden ilk saatte emzirmeye başlamak gerekmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.