Yeni Zelanda, nükleersiz teknolojide AUKUS ülkeleriyle işbirliği yapabileceğini duyurdu
Bakan Little, Singapur'da 4 Haziran'a kadar sürecek güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu marjında Japon basın kuruluşu Nikkei Asia'ya açıklamalarda bulundu.
Little, ülkesinin nükleer teknolojinin kullanılmadığı siber güvenlik, yapay zeka ve kuantum hesaplama gibi alanlarda fırsat çıkması halinde Avustralya, İngiltere ve ABD ile işbirliği yapabileceğini belirtti.
AUKUS üyelerinin Yeni Zelanda'yı resmi olarak kendilerine katılmaya davet etmediğini kaydeden Little, ancak bu yönde göstergelerin olduğunu, bu konuda karar vermenin de henüz erken olduğunu ifade etti.
Shangri-La Diyaloğu marjında Çin Savunma Bakanı Li Şangfu ile görüşmeyi planladığını söyleyen Little, Çin ile çok güçlü ve çok önemli bir ticari ilişkiye sahip olduklarına dikkati çekti.
Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, "Kendimizi AUKUS anlaşmasının temel itici gücü olan herhangi bir nükleer düzenlemenin parçası olarak görmüyoruz." açıklamasında bulunmuştu.
Yeni Zelanda'nın AUKUS konusundaki tutumunun başından beri net olduğunu belirten Hipkins, Yeni Zelanda'nın Pasifik'teki askeri varlığının daha çok doğal afetlerden etkilenen ülkelere destek amacı taşıdığını söylemişti.
Kanada'daki Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu, Almanya'daki Münih Güvenlik Konferansı, Hindistan'daki Raisina Diyaloğu ile küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı en önemli toplantılardan biri olarak görülen Shangri-La Diyaloğu, 2002 yılından beri gerçekleştiriliyor.
Yeni Zelanda, 1987'de nükleer silahlı gemilerin ve denizaltılarının limanlarına girmesini yasaklayan bir yasa çıkarmıştı.
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.
Bu kapsamda, Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.
Anlaşma uyarınca Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.