Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
38.00
Gram Altın
2876.10
BIST 100
9966.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni Türkiye'ye Yeni Adaylar

Yeni Türkiye'ye Yeni Adaylar
05 Şubat 2015 01:00:00

Aslan Değirmenci- Analiz

Yeni bir seçim, yeni bir dönem. Çağ açıp çağ kapatmak için yakalanan en büyük fırsat. Bu fırsat Yeni Türkiye'nin önünde duruyor. Siyasiler yeni Türkiye'ye yakışır kadroları oluşturduğu takdirde; Çözüm Süreci ile ebedi kardeşliğe, Yeni Anayasa ile Demokratik Türkiye'ye kavuşacağız. Kalkınma ile huzurlu ve refah bir ülkeye, tarihu00ee birikimiyle etkin bir açılıma temel sağlayacak Türkiye'ye... Küresel operasyonlara topyekun direnen yeni siyasi kadrolar oluşturulursa darbe denemeleri tarihe gömülecek; paralel, yatay, dikey kayıt dışı siyaset arayışları tekrarlanmayacak.

AK Parti tuzluk deneyiminin ardından çok daha dikkatli bir çalışma yürütecek ve siyasi kadrolarını belirlerken, güçlü, genç, özgürlükçü, değerlerine sahip çıkacak, ilkeli, adil ve sözü, kanun hükmündeki kararname gibi olacak, aktivist kimliği olan kişilerle yola devam edecektir. Böyle olması en büyük umudumuz. AK Parti, 'Yeni Türkiye'ye doğru yol alırken etliye sütlüye karışmayan, makamını kaybetmemek için türlü maskeler takan siyasetçiler yerine, örtülü örtüsüz operasyon girişimlerine göğüs gerecek, topluma rol model olacak isimlerle yol alacaktır. 7 bölgeye 7 yeni rol model ile yol almalıdır bence AK Parti. Bu duruma en iyi örnek Akil Adamlar listesidir. Toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış olan yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan Akil İnsanlar modeli AK Parti'ye iyi bir yol haritasıdır. Bu listenin eksikliği alimlerdir, bedel ödeyen ve eski Türkiye'nin acısını yüreğinde taşıyanlardır. Her birinin acı bir hikayesi olan, davası için bedel ödeyen, her şartta dik durmayı başaran ve asla eğilmeyen, eğilmeyecek isimler...

Böyle bir isim listesi de oluşturmak zor değil. Burada ana unsur bu yıl Çözüm Sürecini ileri taşıyacak, vesayetle hesaplaşacak kadroları oluşturmakta gizlidir. Bu iki temel konuya örnek çok sayıda isim de daha şimdiden öne çıkmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin asıl mağdurları kadınlardır. Kadınlar etkin bir şekilde siyasetle buluşmamıştır. Siyaset ile mücadelesine devam etmeye çalışanlar ise yerele hapsolmuştur. Buna en iyi örnek üç dönem uygulamasına takılan Kadın Kollar Başkanlarıdır. Mardin Kadın Kolları Başkanı görevini 14 yıl yaptıktan sonra bugün Milletvekili aday adayı olan Zeynep Alkış gerçeği var. MGV ve RP ile başlayan mücadelesini AK Parti ile sürdüren ve siyasi kimliğine kadın hakları aktivistliğini ekleyen, ailesiyle, eğitimiyle bölgedeki gençlere rol model olan, 28 Şubat sürecinde örtüsüne ve iradesine sahip çıkan, Kobani olaylarında sokaklardaki gençliğin peşine düşen, Kürt sorununun çözümüne yönelik projeler geliştiren bir kadın aday profili... Bir dönem darbecilerin, bir dönem çetelerin, bir dönem taşeron yapıların, şimdiler de ırkçıların ve paralelcilerin hedefinde olan ancak yılmayan, algı ustalarının tezgahlarını dik duruşuyla bozan bir kadın.

Bir de bölge için deneyime ihtiyaç var. 80 ve 90'lı yılların içerisinden geçen, daima mağdurların yanında olan, alimlerin, siyasilerin, aktivistlerin ve milletin gönlünde taht kuran; JİTEM'in, derin devletin hedefinde olmasına rağmen doğru bildiği yoldan ayrılmayan bir rol model. Bu model Haşim Haşimi ile taçlandırılabilinir, sürece ivme kazandırılabilinir. Seyyit Haşim Haşimi, 1989-94 döneminde RP'den Cizre'de belediye başkanlığı yaptı. 1995'te RP'den ve 1999'da FP'den iki kez üst üste Diyarbakır milletvekili seçildi. Bölgede her türlü karanlık oyuna şahitlik etti. Ankara sessiz iken bölgenin gürleyen sesi oldu. Bu sese bugünkü kritik virajda fazlasıyla ihtiyaç var.

Örnek verdiğim isimlerin yanı sıra; Öznur Çalık,Yasin Aktay, Abdulhamit Gül, Hüseyin Yayman, Vahap Coşkun, Muhittin Ataman, Hatem Ete, Vahdettin Bahadır, Turgay Aldemir, Adnan Boynukara, Erol Göka, Kemal Öztürk, Fazıl Hüsnü Erdem, Abdurrahim Boynukalın, Fadime Özkan, Meryem Gayberi ve Sayın Erdoğan'ın iç ve dış bir çok gezisini takip ederek küresel ve yerel ölçekte kazandığı deneyimle Sümeyye Erdoğan yeni dönemde Yeni Türkiye'nin siyasi öncüleri olmalıdır.

Varlık gerekçesi olarak kabul ettiğimiz, inşası ve ihyasına talip olduğumuz medeniyet davamızda sancağı taşıyacak olan, daha özgür, daha adil, daha huzurlu, daha müreffeh ve daha insancıl bir dünya hayali olan bu isimler muhalefet tarafından daraltılan siyasetin ufkunu da açacaktır.