Yeni katliamlar için Myanmar''a gitti!
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt iki günlük resmi ziyaret için Myanmar’a gitti.
Myanmar’a giden Hunt, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Myanmar’daki korkunç acıları ortaya koydu. Böylesine ciddi iddialar karşısında kendisini insancıl sayan hiçbir ülke seyirci kalamaz. Bu uzun bir yolculuk olacak ama onların koşullarını şimdi düzeltmekle başlayacak.” ifadesini kullandı.
İngiltere’nin Myanmar’da ordu mensuplarının cinsel şiddetine maruz kalan 10 binden fazla kadına psikolojik destek sağladığını ve 53 bin kadının bakımı için sağlık görevlileri yolladığını anlatan Hunt, “Uluslararası ortaklarımız ile bu korkunç saldırıların kurbanı olanlara desteğimizi artıracağız.” diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hunt’ın Myanmar ziyareti sırasında Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı olaylar ile ilgili yetkililerle bir araya geleceği belirtildi. Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile de görüşecek Hunt’ın, Arakan’ı da ziyaret edeceği kaydedildi. Hunt geçen hafta Londra’da Arakan toplumunun temsilcileri ile bir araya gelmişti.
Arakanlılar neden devletsiz
BM tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu mensuplarının Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasını istemişti.
Myanmar'da 1970'lerden bu yana zulüm ve sistematik baskıya uğrayan Arakanlı Müslüman nüfusun büyük çoğunluğu topraklarını terk ederek bölge ülkelere göç etti.
Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmış ve 10 bine yakın kişiyi katletmişti.
Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 350'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 700 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.