Yeni Kaledonya Fransa'dan bağımsızlığı oyluyor
2018 ve 2020 yıllarında düzenlenen referandumlarda bağımsızlığa 'hayır' diyen Fransa'nın eski sömürgesi, son defa sandık başında bağımsızlığı oylayacak.
Sandıktan bağımsızlık çıkması durumunda iki ülke arasında ilişkilerin düzenlenebilmesi için iki yıllık bir geçiş süreci uygulanmaya başlayacak.
Bağımsızlık ile noktalanması bekleniyor
Önemli özerk haklara sahip olan takım adalar ile Fransa arasında 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması, eski koloninin 2018'den itibaren üç defa bağımsızlık referandumuna gitmesine hak tanıdı.
Anlaşmanın şartları gereğince yapılan ilk referandumda bağımsızlığa 'hayır' kararı 2018'de yüzde 57 ile 2020'de ise yüzde 53 ile kabul edildi. Bağımsızlık taraftarlarının ikinci oylamada oylarını ciddi şekilde artırması, nihai referandumun sonucunun bağımsızlıkla noktalanması ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Kaledonya'da gerginlik
1853'te Fransa'nın kolonisi haline gelen Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı yerli Kanaklar ile sömürge yerleşimcilerinin torunları arasında uzun süredir gerginlik yaşanıyor. Sömürge yönetimi sırasında Kanakların gelir kaynaklarından faydalanmasına izin verilmemesi anlaşmazlıkların fitilini ateşleyen en büyük sorun.
80'li yıllarda tırmanışa geçen iki taraf arasındaki çatışmalar, Ouvea Mağarası'nda Kanakların 15 Fransız jandarmasını iki hafta boyunca alıkoyması ile zirve yapmıştı.
Fransa'nın düzenlediği operasyonda 19 Kanak militanı ve iki askerin ölümü ile sonuçlanan olayların ardından imzalanan Noumea Anlaşması'nda iki taraf 20 yıl içerisinde adanın kaderinin oylanması konusunda el sıkıştı.
Yeni Kaledonya, Avustralya'ya yaklaşık bin 200, Fransa'ya ise 20 bin kilometre mesafede bulunuyor.
Kaynak: Euronews
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.