Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.16
Gram Altın
2914.12
BIST 100
10029.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Meteoroloji'nin tahminlerine göre önümüzdeki hafta başında bazı bölgelerde yağış görülecek. Ancak hafta ortasında çöl sıcakları etkili olacak.
Yeni haftada hava nasıl olacak?
23 Temmuz 2023 10:17:14
Meteoroloji'nin tahminlerine göre önümüzdeki hafta başında bazı bölgelerde yağış görülecek. Ancak hafta ortasında çöl sıcakları etkili olacak.

Türkiye kavurucu sıcakların etkisi altında. Hafta başına kadar yurt genelinde kavurucu sıcaklar etkili olacak. Sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyredecek.

Önümüzdeki hafta başında ise bazı bölgelerde yağış geçişleri görülecek.

Hava Tahmin Uzmanı Mehmet Özdemirci, yağış beklenen bölgelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Özellikle kuzey bölgelerinde Kırklareli çevrelerinde sağanak beklentimiz var. Artvin, Kars, Ardahan çevrelerinde yağış bekliyoruz. Pazartesi için de Marmara'nın kuzey doğusu, Erzurum, Kars, Ardahan çevrelerinde aralıklı yağışlar bekliyoruz."

Yeni haftada iç kesimlerde sıcaklık mevsim normalleri civarında olacak. Ancak hafta ortasında yurdun tamamında çöl sıcakları bekleniyor.

Ankara ve İstanbul'da hava açık, sıcaklık 35 dereceyi bulacak. İzmir'de ise termometreler 39 dereceyi gösterecek.

sicak_89a9f72d930a59e1444d7fc201a677cd.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 40 il için sıcak hava uyarısı yapıldı. Bazı illerde sıcaklığın 40 derece ve üzerinde olması beklenirken uzmanlar güneşten etkilenmemek için vatandaşlar için tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye Temmuz ayında sıcak havalarla mücadele ediyor. Ancak bazı illerde hava sıcaklığı diğer illere göre 35 derece üzerinde seyrederken Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sıcak hava uyarısı yapılmaya devam ediliyor.

40 ve üstü görülecek

Bu kapsamda yapılan değerlendirmelere göre bugün tam 40 ilde hava sıcaklığının 35 derece ve üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bazı illerde sıcaklığın 40 derece ve üzerinde olması bekleniyor.

Alınması gereken tedbirler

Meteoroloji uzmanları, son günlerde ülkemizde etkisini artıran sıcak hava dalgası nedeniyle vatandaşları uyarıyor. Yapılan değerlendirmelere göre, yüksek sıcaklık ve nem seviyeleri, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişiler için risk oluşturuyor. Sağlık ve güvenlik açısından dikkatli olunması gereken bu dönemde, uzmanlar aşağıdaki uyarıları paylaşıyor:

Öğlen dışarı çıkmayın

Yüksek sıcaklık ve nem, vücut ısısının düzenlenmesini zorlaştırabilir ve vücutta sıcak çarpması, güneş çarpması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dışarıda bulunmak zorunda olanlar, mümkün olduğunca güneşin en dik olduğu saatler olan öğle saatlerinden kaçınmalı veya güneşin etkisinin en az olduğu sabah ve akşam saatlerinde aktivitelerini planlamalıdır.

Bol sıvı tüketin

Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu nedenle, günlük su tüketimine özen göstermek önemlidir. Suyun yanı sıra meyve suyu, süt ve bitki çayları gibi sıvıları da tüketmek vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.

Serin ve gölgeli yerlerde kalın

Dışarıda bulunmak zorunda olanlar, mümkün olduğunca gölgeli ve serin yerlerde durmalı ve mümkünse şapka veya şemsiye kullanmalıdır. Ayrıca, güneşe maruz kalan cilt bölgelerini korumak için güneş kremi kullanmak da önemlidir.

Hafif giysiler tercih edin

Sıcak havalarda hafif ve bol giysiler giymek, vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, açık renkli giysiler tercih etmek, güneş ışınlarının etkisini azaltabilir.

Kronik hastalığı olanların dikkatli olması gerekiyor

Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, astım gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler, sıcak havalarda daha fazla risk altında olabilir. Bu nedenle, bu kişilerin dışarı çıkmadan önce doktorlarına danışmaları ve sağlık durumlarına uygun önlemleri almaları önemlidir.

Araç içinde çocuk ve hayvan bırakmayın

Yüksek sıcaklık, araç içindeki sıcaklığı tehlikeli seviyelere çıkarabilir. Bu nedenle, asla çocuk veya hayvanları park edilen araç içinde uzun süre bırakmamak gerekmektedir.

Meteoroloji yetkilileri, sıcak hava dalgasının devam edeceği konusunda uyarıyor ve vatandaşları bu önemli sağlık ve güvenlik konularında duyarlı olmaya çağırıyor. Hava koşullarına göre hareket etmek, sağlığımızı korumak için hayati önem taşımaktadır.