Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.39
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni bir umut doğdu

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası Başkanı Mürsel Turbay, "Bizler demokrasiyi savunan sendikalar olarak, demokratik süreçlere sonuna kadar destek veriyoruz. Bugün bir umut doğmuş, gözler ufka çevrilmiştir" dedi.
Yeni bir umut doğdu
21 Nisan 2013 00:00:00
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası Başkanı Mürsel Turbay, "Bizler demokrasiyi savunan sendikalar olarak, demokratik süreçlere sonuna kadar destek veriyoruz. Bugün bir umut doğmuş, gözler ufka çevrilmiştir" dedi.

FERHAT AÇIL

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) tarafından düzenlenen "Uluslararası Sendikal Hareket ve Kamu Hizmetleri Paneli"nde konuşan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Bem-Bir-Sen'in kurulduğu 1994 yılından bu yana bilimsel ve sosyal sendikacılık ilkeleri ile hareket etmiş, sendikal vizyonunu sadece ulusal çerçeve ile sınırlamamış, uluslararası sendikacılığın gereğine inanmış bir sendika olduğunu söyledi.

CESI'den teklif aldık

Başta ILO olmak üzere uluslararası çatı sendika kuruluşları ile olan ilişkilerinin büyük bir hızla devam ettiğini kaydeden Turbay, "Sendikamızın PSI ve EPSU üyeliği için başvurusu yapılmıştır. Avrupa'nın büyük sendikalarının üye olduğu üst birlik CESI, Sendikamız Bem-Bir-Sen'e üyelik teklifinde bulunmuş, üyeliğe ilişkin prosedür hızla tamamlanmaya çalışılmaktadır. Böyle bir teklif almaktan da Bem-Bir-Sen olarak üyelerimiz ve teşkilatlarımız adına gurur duyduğumuzu belirtmek isteriz" diye konuştu.

59 bin üye ile yetkili sendika

Kendilerine yakıştırdıkları ve sürekli kullandıkları sloganın "Kamu Sendikacılığında Türkiye'nin Birikimi Bem-Bir-Sen" olduğunun altını çizen Turbay şunları söyledi: Bem-Bir-Sen olarak bizler, ülkemiz idari yapısında önemli yeri olan yerel yönetimlerde görev yapan kamu çalışanlarının üye olduğu, en çok üyeyi barındırdığı için de yerel yönetim çalışanlarının teveccühü ile üst üste 7 yıldır hem toplu görüşme hem de toplu sözleşme yapmaya yetkili bir sendikayız. Toplamda 110 bin yerel yönetim çalışanının bulunduğu bir hizmet kolunda 59 bin üye sayısı ile birinci sendika konumundayız."

İlklerin sendikası

"Sendikamız Bem-Bir-Sen yıllardan beri üyeleri adına; belediye ve il özel idareleri ile SDS imzalamıştır. Anayasal hak olarak tanımlanmasının ardından; Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, ilk defa kurumsal sözleşmeyi imzalayan yine sendikamız olmuştur. Deyim yerindeyse kurum bazlı toplu sözleşmeyi çalışanlara hediye eden ilk Sendika Bem-Bir-Sen'dir. Bizler toplu sözleşmeden sadece ücret bazlı bir sözleşmeyi anlamıyoruz. Bize göre toplu sözleşme çalışanlar açısından en başta bir moral motivasyon desteği, manevi doyum, iş barışının tesis edilmesindeki büyük etkenlerden biri, çalışanın performansını artıran, gelir düzeyini yükselten önemli bir uygulamadır."

Ücret sendikacılığı yapmıyoruz

Turbay, Bem-Bir-Sen olarak bugün ülke genelinde binlerce yerel yönetimde, binlerce belediyede, il özel idarelerinin neredeyse tamamında toplu sözleşme yapmış olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Bem-Bir-Sen'in ücret sendikacılığı, tehdit sendikacılığı, sokak sendikacılığı yapmadığını da sözlerine ekleyen Turbay, "Bizler sosyal ve bilimsel sendikacılık yaparız. Şikayet etmez, öneri getirir, teklif sunar. Kulaklarımızı tıkamaz, diyalogdan vazgeçmeyiz. Bem-Bir-Sen inandığı değerlerini korur, ancak sığ ideolojiler uğruna kamu çalışanlarının kazanımlarından vazgeçmez. Bem-Bir-Sen masada kalır, sonuna kadar müzakere eder, hem kazanır, hem de kazandırır" diye konuştu.

Kardeşliğimizin tesisi budur

Başlatılan "Çözüm Süreci" ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay sendika olarak başlatılan süreci desteklediklerini söyledi. Turbay, "Bizlere göre aslolan; akan kanın durması, gözyaşlarının dinmesi, ülkemizin birliğiyle bölünmez bütünlüğü ile aynı bayrağın gölgesinde, aynı vatan topraklarında tek ortak paydamız olan İslam'ın ışığı, aydınlığı ile yaşamamızdır. Bunu sağlayacak her türlü sürece, adı ne olursa olsun destek veriyoruz. Milli birlik ve kardeşliğimizin tesisi budur. Yürek yangını süren analarımızı bacılarımızı teselli edecek tek yaklaşım budur" dedi.

Büyük takdir kazandık

Türkiye'nin son 10 yılda dünyada yıldızı parlayan bir ülke olduğuna dikkat çeken Turbay, "İzlenen küresel politikalar Türkiye'nin itibarını yükseltmiş, özellikle dünyada yaşanan ekonomik krizlerden Türkiye'nin izlediği sağlam politikalarla etkilenmeden kurtulmuş olması dünya ekonomi devlerinin büyük takdirini kazanmıştır" dedi.

Akil insanlar yıpratılmasın

"Akil İnsanlar Heyeti"nin bugün bir devlet görevini yerine getirdiğini kaydeden Turbay, "Bunlardan birisi de Konfederasyonumuz Genel Başkanı Sayın Ahmet Gündoğdu'dur. Bu kişilerin yıpratılmaması gerekmektedir. Dahası bu kişilerin kendilerini yıpratacak, kamuoyu nezdinde küçük düşürecek, üstlendikleri misyona zarar verecek yaklaşımlar sergilememeleri de önemlidir" şeklinde konuştu.

Yeni bir umut doğdu, gözler ufka çevrildi

Turbay şunları söyledi: "Ülkemiz yıllarca izlenen "öldür-öldür" politikalarını daha insancı politikalar ile değiştirmeye, dönüştürmeye azmetmişken sürece yönelik her türlü tehdit ve tehlike, akıllı politikalar ile bertaraf edilmelidir. Ülke bir bütündür, ancak toplumun pek çok kesimi vardır. Yürütülen politika her kesimdeki soru işaretlerini gidermelidir. Hassasiyetler dikkate alınmalıdır. Irkçı yaklaşımlar bertaraf edilirken, milli şuur ve değerlere zarar verilmemelidir. Herkes köken itibariyle saygı görmeli, bu ülkenin vatandaşı olmakla övünmeye devam etmelidir"

Ötekileştirmek bize yakışmaz

Köklerimizi zenginliğimiz kabul etmeyen tavırlar bizim kardeşlik duygularımızla örtüşmez. Türkiye büyük bir ülkedir ve Allah'ın izni ile öyle kalacaktır diyen Turbay şöyle konuştu: "Bu ülkede birlik ve beraberlik, kardeşliğin sevginin ve barışın dili ile sağlanacaktır. Avrupa'nın en genç, dünyanın ise sayılı genç ülke nüfusuna sahip olan Türkiye'yi güzel bir gelecek beklemektedir. Biz bütün yüreğimizle buna inanıyoruz ve arkasındayız. Bizim ülkemiz, vatanımız burasıdır. Türkiye'dir, bu coğrafyadır. Bizim kitabımız Kuran-ı Kerim, gölgesinde sığındığımız sancak Peygamber sancağıdır. Bizim bayrağımız şehitlerimizin alkanı ile birleşen bu ay yıldız, bu hilaldir Kürdü, Türk'ü Laz'ı Çerkez'i, Tatar'ı Pomak'ı hepsi kardeştir. Herkes bunu iyi anlamalı, anlamayanlara da iyi anlatmalıdır."

Nereden bir çığlık duyulsa bizler oradayız

Bem-Bir-Sen'in sendikal sorumluğunun yanında sosyal sorumluluklar üstlenmiş bir sendika olduğunu da dile getiren Turbay, dünyada ve ülkemizde mağdur, mazlum insanlara yardım elini uzattıklarını söyledi. Turbay, Endonezya'dan Pakistan'a, Somali'den Myanmar'a kadar dünyanın neresinden bir çığlık yükselse Memur-Sen olarak Bem-Bir-Sen olarak orada olduklarını söyledi.

Bem-Bir-Sen'in düzenlediği "Uluslararası Sendikal Hareket ve Kamu Hizmetleri Panel"e Çeçenistan, KKTC, Yemen, Romanya, Uganda, Bosna-Hersek, Rusya, Kosova, Sırbistan, Irak, Makedonya, Pakistan, Fas, Sudan'dan katılan heyetler de sunumlarını yaptı. Programda ayrıca Devlet Personel Planlama Başkan Yardımcısı Enes Polat, Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Harp-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, TUHIS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, AKEV Genel Başkanı Ali Yüksel Kavuştu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ali Etyemez de selamlama konuşması yaptı.