Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2832.41
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni Anayasa Şart

Doğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Van'da gençlerin sesini dinledi. Anadolu Platformu Öğrenci Birliği'nin toplantısında gençler heyete, 'Türkiye'ye artık yeni bir Anayasa şart' çağrısında bulundu.
Yeni Anayasa Şart
22 Nisan 2013 00:00:00
Doğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Van'da gençlerin sesini dinledi. Anadolu Platformu Öğrenci Birliği'nin toplantısında gençler heyete, 'Türkiye'ye artık yeni bir Anayasa şart' çağrısında bulundu.

MAAZ İBRAHİMOĞLU / VAN
ANADOLU Platformu Öğrenci Birliği'nin hazırladığı "Gençler Çözüm Sürecini Konuşuyor-Bir Olmak İçin Yeni Anayasa
Şart" adlı panele katılan Doğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti, Van'da gençlerin taleplerini dinledi. Gençler yeni anayasanın şart olduğunu söyledi.
Mehmet Uçum'un moderatörlüğünde yapılan konferansta Can Paker, Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Mahmut Arslan, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt katıldı. Akil İnsanlar Heyeti'nden ilk konuşmayı Abdurrahman Kurt yaptı. Kurt, " biz yönetenlere benzememek için mücadele ettik. Aleviler, kürtler mücadelelerini yaptı. Ama zorbalara benzememek için mücadele ettiler" dedi.
Deli gömlekleri giydiriliyor
Panelde konuşan Zübeyde Teker ise artık yeni bir sayfanın açıldığını belirtti. Herkesin barış istediğini kaydeden Teker, "ülke bu noktaya mücadele ile geldi. Biz de küçük küçük katkılar yaparak mücadele ettik. Gerçek bir çözümün demokrasinin olmasını istiyoruz. İnsanların değerli olduğu, mekanizmaların değerli olmdığı bir bir özgürlük talep ediyoruz. Bize 90 yıldır deli gömlekleri giydirilmeye çalışıldı. Ama bununla biz mücadele etmemiz gerekir. Lütfen acılarmızı yarıştırmayalım. Herkes çok çekti. Şimdi yeni bir sayfa açalım" diyerek sözlerini amamladı. Toplantıda konuşan HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu belirtti. Arslan, 82 darbesi hepimizin ayıbı. 40 yıldır bu ayıpla yaşıyoruz. 2010'daki referandum değişikliği bile ne özgürlükler alanında çok etkili oldu. Toplumun büyük kesimi yeni anayasa istiyor. Artık siyasi partiler sorumludur. Millete borçlarını ödemeliler" diyerek yeni anayasanın yapılması gerektiğini belirtti.
Eski anayasa çöpe gitmeli
Akil İnsanlar Heyeti'nden Ayhan Ogan ise 21 anayasası hariç tüm anayasaların devlet merkezli olduğunu, bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirterek tolpum ve insan merkezli bir anayasanın yapılması gerektiğini ifade etti. Ogan "Yeni anayasa yapmak için eski anayasıyı çöpe atmak gerekir. Eski anayasaya bakarak yaparsak bu anayasada revizyon olur" şeklinde konuştu. Konferansın ikinci oturumunda konuşan öğrenciler ise Hükümet Sistemleri'ni masaya yatırdı. Oturumda İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Barış Başpınar, Gaziantep Üniversitesi'nden Metin Hotaman, Mustafa Kemal Üniversitesi'nden ise Adnan Sümer birer konuşma yaptı. Oturumun moderatörlüğünü ise Doç.Dr.Yusuf Tekin yaptı.