Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yeni ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo kimdir? Mike Pompeo'nun yaşı ve mesleği nedir?

Trump'ın Tillerson'u görevden almasından sonra yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo oldu. Eski CIA başkanı Mike Pompeo, Tillerson'dan boşalan koltuğa oturdu. Bu görev değişikliğinden sonra Vatandaşlar Mike Pompeo'nun kim olduğunu merak ediyor. Peki Mike Pompeo kimdir?yaşı, cinsiyeti ve mesleği nedir? İşte Mike Pompeo'nun biyografisi ve hayatı.
Yeni ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo kimdir? Mike Pompeo'nun yaşı ve mesleği nedir?
13 Mart 2018 15:58:00
Trump'ın Tillerson'u görevden almasından sonra yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo oldu. Eski CIA başkanı Mike Pompeo, Tillerson'dan boşalan koltuğa oturdu. Bu görev değişikliğinden sonra Vatandaşlar Mike Pompeo'nun kim olduğunu merak ediyor. Peki Mike Pompeo kimdir?yaşı, cinsiyeti ve mesleği nedir? İşte Mike Pompeo'nun biyografisi ve hayatı.

Tillerson'un görevden alınmasıyla yerine getirilen Mike Pompeo'nun kim olduğu vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. ABD'nin yeni dışişleri bakanı olarak atanan Mike Pompeo kimdir? Mike Pompeo ile ilgili bilinmeyenler haberimizde.

MİKE POMPEO KİMDİR?

CIA Direktörü Mike Pompeo ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirecek.

Türk ve ABD'li yetkililer başta PYD ve FETÖ olmak üzere bölgesel gündem başlıkları istişare edecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni yönetimin iş başına gelmesiyle birlikte merkez istihbarat teşkilatı olan CIA'nın başına da Mike Pompeo getirilmişti.

Peki, ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirecek olan Mike Pompeo kimdir? 23 Ocak'ta CIA Direktörlüğü koltuğuna oturan Mike Pompeo, eski bir asker aynı zamanda bir hukukçu. Berlin Duvarı'nın yıkılması öncesi uzun yıllar Almanya'da görev yaptı. Birinci Körfez Savaşı'nda da aktif görev aldı.

Pompeo, daha sonra bir savunma sanayi şirketinde CEO olarak çalışmaya başladı.

2010'daki seçimlerde Kansas'tan Cumhuriyetçi Parti'den aday olarak ABD Kongresi'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi'ne girdi.

Ardından Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak kongre üyeliğine kadar ilerledi.

İstihbarat örgütlerini denetleyen CIA Alt Komitesi'nde de yer aldı.

2012'de ABD'li diplomatlara yapılan saldırıyı araştırdı.

Pompeo, 48 sayfalık ayrı bir rapor hazırlayarak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un hatalı olduğunu bildirdi.

Görev süresi boyunca başkanlık yapan Obama'yı da özellikle güvenlik politikaları sebebiyle çoğunlukla eleştiren Pompeo, ulusal güvenlik dairesi olan NSA'nın dinleme programlarını destekledi.

ABD Başkanı olacağı kesinleşen Donald Trump CIA Direktörü olarak Pompeo'yu adayı gösterdi. 23 Ocak'ta ise Pompeo'nun adaylığı onaylandı.

Ve Pompeo şimdi Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni CIA Başkanı oldu. TAKVİM GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ERGÜN DİLER DÜNKÜ YAZISINDA POMPEO HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER PAYLAŞTI: CIA'nın yeni patronu Pompeo'nun annesi Dorothy, babası ise Wayne... Basketbolu çok severdi. Kaliforniya'da okuduğu liseyi, birincilikle bitirdi. Kafası farklı çalışıyordu. Asker olmak istedi. WEST POINT'e girdi. Orasını da birincilikle bitirdi. Makine mühendisliğini severdi, onu da okudu. Ardından Harvard'a gidip HUKUK eğitimi aldı... Kendisi ile ilgili bulacağınız bilgiler aşağı yukarı bunlardır. EN fazla bir iki cümle daha bulursunuz! Bizlerin ve Amerikalılar'ın bilmediği bambaşka bir gerçek vardır. Sadece o ve ona o görevi verenlerin bildiği... Çok akıllı ve çok yetenekli olduğu için CIA içinde en özel yetiştirilen isimdi... Daha çok gençken "BERLİN DUVARI YIKILACAK!" dedi. Kimse inanmadı. Oysa çok önemli bir şey söylüyor ve aradan birkaç yıl geçtikten sonra BERLİN DUVARI tüm dünyanın gözleri önünde yerle bir oluyordu. Tarih değişiyordu! OYSA ortada bir KEHANET YOKTU! Genç Pompeo, CIA tarafından alınmış ve gelecek için yetiştirilmeye başlanmıştı! BERLİN DUVARI yıkılırken oradaki ekibin başında Mike Pompeo vardı. Gençleri birleştiren, hareketlendiren, siyasileri hazırlayan, sonuçları analiz eden, ilk kazmayı vuran yani OPERASYONUN HER ADIMINDA! Çok büyük bir devlet desteği ile büyütüldü. Arkasındaki güç çok ama çok büyüktü. Yetenekli olduğu için 25 yaşında olmasına rağmen BERLİN DUVARI'nı yıkma görevi ona verilmişti. O da gitti yıktı. Kendisi zaten yıllar sonra CIA BAŞKANI olacağını biliyordu. Onun gelmesi demek CIA'nın her olayın içinde olması demekti. Zaten yıllardır yetiştiriliyordu. Şimdi Trump'ı getiren AKIL Pompeo'yu da getirdi. Amerika hem kendini hem dünyayı değiştirecek. Bu net olarak görülecek. Ne kadar başarılı olunur olunmaz bilemem. Ama operasyona başladılar bile... Çünkü CIA yıllar önce el attığı gençleri sahaya saldı. Bunlar sadece bizim topraklarımızda değil. Her yerdeler... Pompeo bunlardan sadece biri!.

1963'te ABD'nin California eyaletinde doğan Pompeo, 1982'de liseden mezun olduktan sonra West Point Askeri Akademisi'ne başladı. 1986'da mezun olduktan sonra orduda süvari birliğinde görev yaptı. Berlin Duvarı'nın yıkılması öncesi Almanya'da görevlendirilen Pompeo, Demir Perde'nin kontrolünden sorumlu birlikte, tank komutanıydı. Son olarak Birinci Körfez Savaşı'nda görev aldı.

Ordudaki aktif görevine Körfez Savaşı'nın ardından son veren Pompeo, Harvard'da Hukuk Fakültesi'ne gitti. 1994'te Washington'a taşınarak Williams and Connely adlı hukuk şirketinde avukat olarak çalıştı.

1996'dan itibaren ise kendisine farklı bir kariyer seçti. Kansas'a taşınarak Thayer Hava Sahası ve Özel Güvenlik adlı bir savunma sanayi şirketinde CEO olarak çalışmaya başladı. 2006'da şirketteki tüm hissesini satarak petrol sektörüne geçiş yaptı. Sentry International adlı petrol sahalarına malzeme sağlayan bir şirketin başına geçti.

2010'da Temsilciler Meclisi'ne girdi

2010'daki seçimlerde Kansas'tan Cumhuriyetçi Parti'den aday olarak ABD Kongresi'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi'ne girdi. 2012, 2014 ve 2016 seçimlerinde de seçim bölgesindeki Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak Kongre üyeliğini sürdürdü.

Temsilciler Meclisi'ndeki görevi süresince istihbarat örgütlerini denetleyen komitede, Enerji ve Ticaret Komitesi'nde ve CIA Alt Komitesi'nde yer aldı. Libya'nın Bingazi kentinde 2012'de ABD'li diplomatlara yapılan saldırıyı soruşturan komitede de görev yaptı. Komite, Dışişleri Bakanlığı'nın ciddi bir hatası olmadığı sonucuna varsa da Pompeo, 48 sayfalık ayrı bir rapor hazırlayarak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un hatalı olduğunu savundu.

'Ulusal Tüfek Birliği' adlı, vatandaşların silah kullanma hakkı olduğunu savunan derneğin de üyesi olan Pompeo, bir yandan da rüzgar enerjisiyle çalışan kurumları teşvik etmek için verilen vergi kredilerinin geri çekilmesini savundu.

Pompeo'nun yapılmasına katkı sağladığı bir yasa, GDO'lu ürünlerin paketlerinin üzerine GDO uyarısı yapılmasını zorunlu olmaktan çıkardı. Pompeo, tecavüz ve ensest vakalarında bile kürtaj karşıtı olmakla tanınıyor. Sadece annenin hayatı tehlikesi varsa kürtajı kabul edebileceğini söylüyor.

İran'la anlaşmayı eleştirdi

Görev süresi boyunca başkanlık yapan Obama'yı da özellikle güvenlik politikaları sebebiyle çoğunlukla eleştiren Pompeo, Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) dinleme programlarını destekledi. Eski CIA ve NSA çalışanı olan, hükümete ait gizli belgeleri sızdıran ve ardından Rusya'ya sığınan Edward Snowden'ın idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

Temmuz 2015'te, İran'la varılan nükleer anlaşmanın yanı sıra gizli mutbakatlar da olduğunu öne sürerek anlaşmanın yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi. Obama yönetimi ise gizli bir mutabakat olduğu iddialarını reddetti.

Müslüman liderlere gönderme

2013'te yaptığı bir konuşmada, "İslam adına yapılan terör saldırılarını kınamayan Müslüman liderler, bu saldırıların potansiyel suç ortaklarıdır" dedi.

Aynı zamanda işkence haberleriyle gündeme gelen Guantanamo Körfezi Hapsihane'sinin kapatılmasına da karşı çıktı. Tutukluların açlık grevine girdiği bir dönemde hapishaneye giden Pompeo, tutukluların kilo almış olduğunu iddia etti. Tutukluların ifadelerini alan görevlilerin işkence karşıtı yasalara tabi tutulmasını da eleştirdi.

Pompeo, ABD Senatosu'nda 2014'te CIA'in işkence yaptığını öne süren bir rapora karşı CIA'yi savundu.

Müslümanlara yönelik işkence iddialarında CIA'yi savunan, İran'la yapılan anlaşmayı eleştiren ve kürtaj karşıtı olan Pompeo, 18 Kasım 2016'da, on gün önceki seçimlerde bir sonraki dönem ABD Başkanı olacağı kesinleşen Donald Trump tarafından, CIA direktörü adayı gösterildi.

Demokrat Partili senatörlerin bazıları, Pompeo'nun savunduğu dinleme yöntemlerinin Amerikalıların hayatını tehdit edeceğini söyleyerek adaylığa itiraz etse 23 Ocak'ta adaylığı onaylandı. Ardından yemin ederek göreve başladı.

Trump, Pompeo'dan boşalan CIA başkanlığına da Gina Haspel'in geleceğini açıkladı.

Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınacağını şu tweet'le duyurdu:

"CIA Başkanı Mike Pompeo yeni dışişleri bakanımız olacak. Mükemmel işler yapacak. Rex Tillerson'a yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum. (CIA'in Başkan yardımcısı) Gina Haspel CIA'in ilk seçilen kadın başkanı olacak. Hepsine başarılar,"

ABD'nin yeni Dışışleri Bakanı Mike Pompeo kimdir, hangi görüşleri savunuyor?

ABD Balkanı Donald Trump tarafından Rex Tillerson'un yerine Dışışleri Bakanlığı görevine getirilen Mike Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. 52 yaşındaki Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump ile benzer dünya görüşlerini paylaşan muhafazakar bir isim olarak biliniyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti.

MIKE POMPEO KİMDİR?

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Harvard Üniversitesi'nde hukuk fakültesinden mezun oldu.

Soğuk Savaş döneminde orduda görev yaptı

Pompeo, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

Pompeo, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.

Pompeo'dan 15 Temmuz'da skandal tweet

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter radikal diktatörlük" olarak tanımlamıştı.

"Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu" ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

MÜSLÜMAN DİN ADAMLARINI ELEŞTİRMİŞTİ

Mike Pompeo'nun 2013 yılında da "Radikal teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına" yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

İŞKENCEYE KARŞI DEĞİL

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar hakkında "Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi" demişti.

Pompeoi su işkencesinin de, "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini savunmuştu.

İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu'na, Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nı onaylamama çağrısı yapmıştı.

SNOWDEN'İ VATAN HAİNİ İLAN ETMİŞTİ

Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın "idam edilmesi gereken bir vatan haini" olduğunu düşünüyor.

POMPEO'DAN CLİNTON'A AĞIR SUÇLAMA

Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bengazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının "üzerini örtmekle" suçlamıştı.

KÜRTAJA KARŞI ÇIKIYOR

Mike Pompeo, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor.

POMPEO'NUN ESKİ MESLEĞİ

Pompeo Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı'nı da eleştiriyordu.

23 OCAK'TA CIA BAŞKANI OLDU

ABD'de CIA Başanlığı için geleneksel olarak partiler dışı bir isim seçiliyor. Pompeo'nun adaylığı, Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

RUSYA İDDİALARINI KABUL ETMİŞTİ

Mike Pompeo, Senato'da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya'nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının "akla yatkın" olduğunu söylemişti.

REX TİLLERSON KİMDİR?

Rex Tillersonu202c, 23 Mart 1952 tarihinde Texas, ABD'de dünyaya geldi.

Kolej mezuniyetinin ardından Texas Üniversite'si İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

İş hayatına, okuduğu bölümle ilgili bir işle başladı. Bir süre inşaat mühendisi olarak çalıştıktan sonra 1975 senesinde Exxon (çok uluslu Amerikan petrol ve doğal gaz şirketi) bünyesine dahil oldu ve 1989 senesinde de Exxon ABD merkezi üretim bölümünün genel müdürü oldu.

İlerleyen dönemlerde şirketteki konumunu da yükseltmeye başlayan Tillerson, 1995 senesinde Exxon Yemen ve Esson Exploration and Production Khorat Şirketlerinde başkan oldu.

Performansı ve enerjisiyle sevilen Tillerson, 2006 senesinde ise dünyanın 6. büyük gelirine sahip olan ve yıllardır bünyesinde çalıştığı Exxon'da yönetim ve icra kurulu başkanlığına seçildi.

Rex Tillerson, uzun süredir Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE) üyesidir.

Tillerson, iş ilişkileri kapsamında yurt dışında fazla aktif olması ve yurt dışında tanınması gibi sebeplerden dolayı 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerini kazanarak 45. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilen Donald Trump tarafından 13 Aralık 2016 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı adayı olarak gösterildi.

1 Şubat 2017 tarihinde ABD Kongresi'ndeki onay süreci tamamlandı ve ABD Dışişleri Bakanlığı görevine başladı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Amerika Birleşik Devletleri (kısaca ABD) (İngilizce: United States of America (USA), ayrıca Birleşik Devletler olarak da bilinir), elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan kıtasal ABD ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı veya Amerikan denir.

Kuzeyinde Kanada, güneyinde ise Meksika ile sınırı bulunur. Alaska bölgesi, kıtanın kuzeybatısında bulunarak doğusunda Kanada ve batısında Bering Boğazı'nın öbür tarafında bulunan Rusya'nın arasında bulunmaktadır. Hawaii eyaleti, Büyük Okyanus'un ortasında bulunan bir takımadadır. Ayrıca Karayipler ve Büyük Okyanus'ta bulunan denizaşırı topraklara sahiptir. Resmu00ee kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776'dır.

Doğuda Atlas Okyanusu'ndan, batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska ve Hawaii'yi de içine alan Amerika Birleşik Devletleri'nin 9 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü vardır. Hawaii ise, Büyük Okyanus'ta olup, kıta üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri'nden 3.200 kilometre uzaklıktadır. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülkenin güney tarafında bulunan Teksas bu bakımdan ikinci sırada gelmektedir. Amerika ülkesi, Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 49. sırada yer almaktadır.

İKLİM

Amerika Birleşik Devletleri'nin iklimi sürekli değişkenlik gösterir. Doğu ve batı kıyılarındaki sıradağlar, okyanusların iç kısımların iklimine tesir etmesini önlediğinden, bu kıyı şeritleri hariç bütün ülkede karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeyinde ise Kanada'dakine benzer çam ormanları görülebilir.

Orta kısımlar çok yüksek olduğundan, mevsimler arasında pek fazla sıcaklık farkı yoktur. Yaz mevsiminde orta bölgelere alçak basınç hakim olmasına rağmen, okyanustan gelen nemli hava Apalaş Dağları tarafından engellenmediği için orta bölgeler yaz mevsiminde bol yağış alır. Batı taraflarında ise yağış daha azdır.

Atlas Okyanusu'na kıyısı olan şeridin güney kısmı nispeten yağışlı ve ılıman olmasına rağmen, kuzeyi daha serin olup kışları şiddetli geçer.

Meksika Körfezi'ne bakan güney kısım açık ve düz olduğundan bu kısımlarda tropikal iklim hakimdir. Burada yazlar sıcak, kışlar ise ılımandır. Her mevsimde bol yağış görülür. Alaska kıyı şeridi, denizden etkilenen bir iklime sahip olmasına rağmen, iç kısımlarında çok şiddetli soğuklar görülür.

YÖNETİM BİÇİMİ

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten meydana gelen bir federal birliktir. Ulusal hüku00fbmetin merkezi, District of Columbia'dır. Anayasa, ulusal hükümetin bünyesinin ana hatlarını tespit eder. Yetkileri ile faaliyetlerini belirtir. Kendine has anayasa ve yetkilere sahip olan her eyalet de öteki işlerden sorumludur. Her eyalet; yönetim bakımından şehir, kasaba, nahiye ve köylere ayrılmıştır. Her eyaletin seçimle gelmiş kendi valileri vardır.