Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yemen'in durumu Gazze'den vahim

Çatışmaların sürdüğü Yemen'in, iletişim sistemi çöktüğü için adeta kapalı bir kutu gibi olduğunu ifade eden Dr. Mohammed Hasan Al-Soudi, "Yemen'de eğitim ve sağlık yok. Ülkeye karadan, havadan ve denizden giriş yasak. Ölüm ve açlıkla boğuşan Yemen halkının durumu Gazze'den daha vahim" dedi.
Yemen'in durumu Gazze'den vahim
17 Ağustos 2018 00:01:00
Çatışmaların sürdüğü Yemen'in, iletişim sistemi çöktüğü için adeta kapalı bir kutu gibi olduğunu ifade eden Dr. Mohammed Hasan Al-Soudi, "Yemen'de eğitim ve sağlık yok. Ülkeye karadan, havadan ve denizden giriş yasak. Ölüm ve açlıkla boğuşan Yemen halkının durumu Gazze'den daha vahim" dedi.

HABER MERKEZİ

TERCÜMAN: DR. MUSTAFA KARASU

Yemen'de Ali Abdullah Salih yönetimine karşı başlayan fakat halkı açlık, sefalet ve hastalıklarla baş başa bırakan iç savaş neticesinde iki milyondan fazla insan yer değiştirmek zorunda kaldı. Husi/Salih güçleri ile koalisyon güçleri arasındaki çatışmalar ülkeyi büyük bir karanlığa mahkum etti ve durum kısa vadede düzeleceğe benzemiyor. Yemen merkezli Albarakah ve İstanbul'da faaliyet gösteren İnsanlığa Rahmet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mohammed Hasan Al-Soudi Yemen'deki son durumu anlattı.

Yemen kapalı bir kutu gibi

Çatışmaların yaşandığı Yemen'in adeta kapalı bir kutu gibi olduğunu, bunun en büyük sebeplerinden birinin de haberleşme sisteminin tamamen çökmesinden kaynaklandığını ifade eden Dr. Mohammed Hasan Al-Soudi, "Yemen'de ulaşım ve iletişim sistemini kuracak bir kurum ya da fakülte yok. Halkın yüzde 70'i okuma yazma bilmiyor. Bu yüzden gazeteci yok ki haber yapabilsin ve dünyaya olanları duyurabilsin" dedi.

Bilerek halkı cahil bıraktılar

Büyük haber ajanslarının bilinçli olarak bölgede yaşananları dünyaya duyurmadığını vurgulayan Al-Soudi, "Yemen'in zayıf düşmesiyle ülkenin topraklarına göz dikenler kolayca istila edebilecekler. Yemen yöneticileri uzun dönem projeler üretti ve bu projeler neticesinde Yemen halkı bilerek cahil bırakıldı. Sadece halkı idare edip cezalandıracak hakimler, polisler yetiştirildi" şeklinde konuştu.

Yemen'in durumu Gazze'den daha vahim

Savaş'ın Yemen'e büyük zararları olduğunu söyleyen Al-Soudi, "Şu an 22 milyon insan ciddi anlamda yardıma muhtaç. Çocuklar eğitim almıyor, eğitim öğretim sistemi çöktü. Okullar ya askeri alanlara dönüştü ya da mültecilere açıldı. Yüzde 90 oranında sağlık sistemi de çökmüş durumda. Yemen'de insanlar savaştan değil açlıktan ölüyorlar. Yüz binlerin üzerinde kişi de ilaç alamadığı için hayatını kaybediyor. Ciddi anlamda yaralı olanlar ölümü bekliyor. Yemen halkı Gazze halkından daha vahim durumda yaşıyor. Karadan, havadan ve denizden girişler yasak. Ancak Suudi Arabistan'dan giriş sağlanabiliyor. BM raporuna göre Yemen tarihinin en kötü yıllarını yaşıyor. Tifo ve kolera 2 milyon Yemenliye ulaştı ve koleradan 200 bin kişi hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Körfez ülkeleri savaşın bitmesini istemiyor

Yemen'in yeraltı kaynaklarının birçok ülkenin iştahını kabarttığını sözlerine ekleyen Al-Soudi, "Yemen devrimi maksadı ve hedefine ulaşmıştı ama Yemen dışından gelen müdahale her şeyi olumsuz yönde etkiledi. İnkılap çıkışı başarısız oldu. Körfez ülkeleri Yemen'de savaşın bitmesini istemiyor çünkü Husiler Yemen'i terk ederse onların da çıkarları sona ermiş olacak, bunu biliyorlar. Komşuları Yemen'in zayıflığından faydalanıyor. Yemen'e giren güçler Yemen'de güçlü bir Sünni devlet kurulmasını istemiyorlar" dedi.

Halk başsız, yönetim yok

Yemen fakir bir devlet olmadığını hatta tüm körfez ülkelerinden daha zengin olduğunun altını çizen Al-Soudi, "Yemen altın, gümüş, fosfor, bakır gibi dünyanın en önemli rezervlerine sahip. Hiçbir yerde çöl yok. Ticaretin hakim olduğu ve geçiş yaptığı bölge olan Yemen'in yardıma değil yönetime ihtiyacı var. Şu an ülkede bir hükümet yok, Riyad'dan yönetiliyor. Hak şu an başsız, bu da en büyük sorun. Yemen'de bazı bölgeler Suriye'den daha kötü durumda" şeklinde konuştu.

Ehli sünneti bitirmek istiyorlar

Husilerin ve Rafızilerin amacının Yemen'i İran'a bağlamak olduğunu ifade eden Al-Soudi sözlerini şöyle noktaladı: "Husiler az da olsa verilmeye çalışılan eğitimi Şiiliğe göre ayarladılar. Hedef ehli sünnetin unutulması ve Şii bir neslin Yemen'e hakim olması. Yemen'i bekleyen son ölümden ibaret. Cehalet ve hastalıkla boğuşuyor. Bu olay komşu ülkelere de sıçrayacak. Aslında hiç kimse Yemen'de kalmak istemiyor ama sınırlar kapalı olduğu için başka ülkelere geçemiyorlar. Türkiye'de 1500 Yemenli öğrenci var. Erdoğan'a minnettarız. Ümmete büyük faydası olan bir insan. Türkiye'ye geldiğimizde kendi ülkemizdeymişiz gibi yaşadık. Türkiye halkı ve devleti bize misafirperverliğinin en yüksek düzeyde gösterdi. Bize sahip çıktı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin